era 300 test
Ikke la deg skremme: lyden er verdt det. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Jeg håper flere tør gjøre som Sonos – “Sonos Era 300”

De nye Era-høyttalerne til Sonos ble lekket lenge før lanseringen.

Introduksjon

Likevel vekker Era 300 oppsikt med sitt helt spesielle design. Men så har det også en hensikt: storebroren til Era 100, som er en erstatter for One, støtter nemlig flerkanals-lyd med Dolby Atmos – dette inkluderer i Sonos-appen med Apple Music og direkte fra Apples musikk-strømme-app.

4999 kroner skal Sonos ha for denne kontra lillebror som faktisk koster 2799 kroner. La oss først ta en titt på hva Era 300 byr på sammenlignet med Era 100 som jeg nettopp testet og som imponerte meg.

Spesifikasjoner Era 300:

 • Seks klasse D digitalforsterkere
 • 4 x vinklede diskanthøyttalere
 • 2 x woofere
 • Mikrofonsettet med utvidet rekkevidde bruker avansert stråleforming og flerkanals ekkokansellering
 • Trueplay
 • Justerbar EQ
 • USB C line-in
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Dolby Atmos
 • Vekt: 4,47 kg

Spesifikasjoner Era 100:

 • Tre klasse D digitalforsterkere
 • 2 x vinklede diskanthøyttalere
 • 1 x mellom-woofer
 • Mikrofonsettet for avansert stråleforming og flerkanals ekkokansellering
 • Trueplay
 • Justerbar EQ
 • USB C line-in
 • Bluetooth
 • WiFi
 • Apple AirPlay 2
 • Vekt: 2,02 kg

Design og funksjoner

Hadde det ikke vært for Atmos-støtten hadde jeg vært smått sjokkert over designet. Med støtte for flerkanalslyd skjønner jeg hvorfor. Jeg vil ikke omtale dem som fæl, men kanskje postmodernistisk..? Jeg synes ikke den tar seg spesielt elegant og lekkert ut, men jeg ser Sonos som med lillebror har gjort sitt beste for å skjule den med matte, mørke og forsiktige linjer. Klarer de å skjule den? Nja. Spesielt ikke om du ønsker å bruke dem som bakhøyttalere (som også er mulig med 100) til TV-en og en Sonos-lydplanke, men plasser den taktisk og du vil fort glemme den er der.

Annonse


Selvsagt følger den det samme designet på topp som lillebror med en klar utheving der volumet er samt lette-å-trykke-på pause og frem- og tilbake-knapper. På baksiden finner du som på Era 100 demping av mikrofon for personvernet, Bluetooth på topp og USB C line-in.

Det er umulig å ikke skjønne appen, dessuten er den lett å bruke.

Funksjonene på høyttaleren er sjelden viktige, men appene er. Sonos har, som jeg har nevnt før, den aller beste app-plattformen. Det tar kort tid å sette opp en ny høyttaler, de er kjappe og oppdatere, det er lett å finne alle innstillinger – og selvsagt: har man mange av dem, er det enkelt å aktivere eller deaktivere høyttalere og styre volumet fra samme grensesnitt. Skulle jeg ønske innovasjoner her utover forbedret TruePlay (avansert og enkelt oppsett ) og støtte for Android, så hva med automatisk volumjustering av samtlige høyttalere i forhold til hvor man er med mobilen? Slike ting.

Høyttaleren fetter mye på baksiden. Enda verre er at jeg ikke klarte å kvitte meg med disse med vått papir.

Lyd

Det er flere som har prøvd seg på ganske så store høyttalere. Du husker kanskje vi testet Google Home Max januar 2018. Nå skal ikke jeg late som jeg husker hvor detaljert de spilte, men jeg husker jeg ble imponert. Men dette er fem år siden, og massevis har skjedd i markedet siden den gang. Dette inkluderer Dolby Atmos.

Merkelig nok fikk jeg ikke opp Dolby Atmos på noe som helst før jeg fant det nye albumet til norske Enslaved, Heimdal. Albumets lydintro er skikkelig fet på Era 300, men jeg får ikke det store flerkanal-inntrykket. God stereo-effekt? Uten tvil, men jeg opplevde ingen ny og storslått dimensjon.

Jeg fyrte opp mer metal, denne gang Megadeths kjente album Countdown to Extinction som også nettopp er lansert med Atmos-støtte. Heller ikke denne gang opplevde jeg det som viktig med Atmos-høyttaler og album. Det er ikke det at det ikke er underholdende lyd i denne med Atmos på: jo visst er det slagkraft og punch på alle måter. Lytteren behøver derfor ikke være engstelig for at musikken høres tynn eller utvannet ut.

Neste ut var Fleetwood Mac sitt selv-titulerte album fra 1975. Albumet er en av de det anbefaler man lytter til i Atmos-samlingen og jeg er mer imponert denne gang. Hvem skulle tro en vegg av gitarer var vanskelig å skille fra hverandre? Spøk til side så er dette langt morsommere å lytte til. Albumet er Atmos-mikset av en grunn: det er meget solid håndverk i bunn. Dette gjør det 48 år senere mulig å lytte på en måte som ikke var mulig den gang fra en høyttaler. Du vil tydelig høre at instrumentene spiller fra ulike deler av Era 300, og noen ganger også få den kule rom-effekten der lyden blåses opp til å bli skikkelig stor og åpen – som når man snur seg til siden når man opplever film med surround og en granat går av.

Jeg er positiv til at Sonos tør å designe noe såpass spesielt, og at det er en grunn til det. Selv om Atmos ikke alltid er nødvendig, er det moro når det fungerer. Du vil garantert sette deg ned foran høyttaleren for å lytte ekstra godt etter. Da har Sonos klart mye.

Konklusjon

Designet er vanskelig å elske, og Dolby Atmos er ofte ikke et must med en høyttaler. Heldigvis bygger Sonos på noe solid: Era 300 låter veldig bra også uten Atmos. Med en vekt på nærmere 4,5 kg spiller den samtidig med overraskende mye krutt og den spiller høyt. Era 100 spiller høyere enn hva man vil trenge de aller fleste av gangene – Era 300 tar dette til et nytt nivå. Som alltid er app-opplevelsen flott, og man vil kunne handle utstyr for å koble til platespillere og koble dem opp som bak-høyttalere. Sonos har et bredt økosystem.

Jeg er også glad for at Sonos tør å lage en større smart-høyttaler. Det er for få av dem i markedet, om man da ikke tar den helt ut med Sony.

For å besvare egen tittel: som enkeltstående høyttaler for musikk er ikke Atmos et must, men med to av disse som bakhøyttalere i et etablert Sonos-system kan det rare designet og Atmos være verdt det. Det er uansett lite som tviler på at Sonos ikke kommer til å fortsette med Atmos og høyttalere som er designet for en flerkanal-verden. Jeg håper konkurrentene følger opp, for dette har med for seg enn 3D-briller.

TEST: Jeg håper flere tør gjøre som Sonos – “Sonos Era 300”
Vi konkluderer
Sonos Era 300 spiller høyt og detaljert med mer enn nok bass, men designet vil neppe alle like og Dolby Atmos er med en høyttaler og musikk ikke et must. Pluss for en meget god app- og økosystem-opplevelse.
Leservurdering77 Vurderinger
0.2
+
Spiller høyt og kraftig
Detaljert lyd med god stereo-effekt
Solid økosystem og app
Til tider morsom Dolby Atmos
-
Dolby Atmos-effekten er sporadisk god
Et design man kanskje ikke elsker
9.1

Annonse