tannbørstetestoralbseries10
Oral-B iO10 har sensorer som vet om du gjør en god jobb enda bedre enn mamma. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


OPPDATERT: Derfor må jeg gi dette produktet flere poeng – Oral-B iO10

Jeg er ikke tannbørste-ekspert, men vet som alle hva som oppleves ekstra rent etter en tannpuss. Jeg vet også hvor vanskelig det er å få skikkelig hvite tenner kun med tannbørste.

Først publisert 4. november 12:33.

Oppdatert, 20. januar, 2023:

Problemet med synkronisering mellom base-stasjon og ny mobil er løst.

Annonse


Løsningen er å ta strømmen på basestasjonen i flere timer til den viser en sirkel-animasjon.

Fordi problemet er løst, oppjusteres karakteren.

Introduksjon

Så dette var utgangspunktet da jeg takket ja til å teste en tannbørste til 4500 kroner kalt Oral-B iO10: føles og ser tennene bedre ut etter et par uker?

Du lurer sikkert på hva en tannbørste-test gjør i ITavisen, men faktum er at vi testet Oral B iO9 sensommeren 2020. Disse har jo app og sensor, må vite.

Den modellen var en god del billigere, men nå har Oral-B oppjustert antallet sensorer og mener at dette er den beste pussen de kan tilby.

Spesifikasjoner (4490 kroner)

Design

“Svart med tannkrem-sprut på,” er hva kunstneren kalte dette. Kanskje.

Jeg vet ikke hvorfor Oral-B mente det var smart at den har hvite prikker, men kanskje det er smart da designet eventuelt skjuler tannkrem.

For å se det fra en annen vinkel, så kan det også se ut som en stjernehimmel.

Har du brukt en elektrisk tannbørste tidligere, vil du knapt merke forskjell, og du vil ikke se sensorene som tegner innsiden av munnen din. Det er ingenting å si på tyngden og komforten er god. Ladingen skjer ved at børsten magnetisk står på WiFi-modulen som serverer tiden når man ikke pusser: da teller den pusse-tid. Dette gir dessuten en god tyngde i børsten, men uten at vekt-fordelingen blir feil.

Funksjonalitet

“iO Sense” har Oral-B kalt det selskapet omtaler som en “smart lader.”

Denne er et must for å få se kartleggingen av tennene i Oral-B-appen. Med andre ord må du ha med både børste og “iO Sense” når du reiser. Hadde det ikke vært mulig å bruke Bluetooth på børsten og kommunisere direkte med mobilen når man reiser? Det er irriterende, dette med WiFi-krav. Jeg tror også dette er årsaken til problemene jeg beskriver under.

Reise-etuiet som medfølger, og som også lader børsten, gir ikke like mye mening all den tid man «må» (for komplett funksjonalitet) ha med seg nok en dings som ikke har plass i samme etiu.

Dessuten må laderen være i etuiet: det er altså ikke noe batteri i den. Det hadde jo vært smart.

Reise-etuiet lader børsten, men kun når kabelen er koblet i.

Sensorer til tross: den er ikke smart nok til å pause tellingen når børsten er ute av munnen.

Jeg hadde også satt pris på at man kunne se hvor man skal fokusere pussingen, på den lille skjermen på børsten, så eliminerer man jo behovet for å plassere mobilen slik at man ser den, og samtidig unngår at den potensielt blir truffet av tannkrem. I stedet teller mobilen minutter (to minutter fullfører sirkelen), sier god morgen og god natt og konkluderer når du er ferdig med å pusse fra leit ansikt til et happy et.

Jeg setter pris på at mobilen i sanntid avslører med farge-kombinasjoner om jeg pusser for lett eller tar for hardt i.

Selv om dioden kunne vært plassert enda noe høyere, er den lett nok å se og langt lettere enn den enkle farge-skjermen. I tillegg til at børsten avslører om man pusser for hardt eller ikke, varsler base-stasjonen det med farger samtidig. Smart, men ikke like tilfredsstillende som å følge pussingen på mobilen.

Teknisk rot

Dessverre er det, som ofte med slike produkter, problemer med paring.

Det tok meg flere forsøk å koble mot Pixel 7 Pro (programmet finner ofte børsten, men sjeldent base-stasjonen), og da jeg så byttet mobil fant jeg ut at man hver gang må koble enheten fra den tilkoblede mobilen – kun en mobil av gangen, altså.

Jeg prøvde så å parre mot Sony Xperia 5 IV, og etter mye frem og tilbake for å få appen til å finne børsten, og noe fungerte, men så endte installasjonen med å “loope” et animasjonsvindu og derfor kom jeg heller ikke lenger med Sonys nyeste mobil med Android 12.

Oral-B opplyser at det kanskje trengs ekstra trinn for å få det til å fungere med visse Android 12-mobiler, men avslører ikke hva. Jeg vil bare pusse tennene, ikke feilsøke.

Jeg må passe på å nevne at når koblingen er utført, så opplevde jeg aldri problemer og appen var klar til å guide meg gjennom pussingen på sekundet.

Merk deg at jeg aldri klarte å koble til iPhone 14 Pro Max etter Pixel 7 Pro fungerte første gang. Jeg prøvde alle triks (inkludert omstart av børste-programvaren), men kom ingen vei. Det er merkelig, for base-stasjonen kommuniserer uten problemer med børsten.

Base-stasjonen var så vanskelig å koble til at jeg måtte gi opp.

Konklusjon

Så hva ble det til? Følte jeg en større renhetsgrad? Ja, jeg gjorde det, og det er nok to grunner: appen og børsten dytter deg i større grad til å gjøre en bedre jobb, altså å pusse lenger. Dessuten merket jeg tydelig at det var renere i rommet der der tannkjøttet møter tennene, noe som betyr at børstehodet er stort nok til å dekke et stort areal hver gang man er i området.

Hver gang jeg fulgte appen for å oppnå et perfekt resultat, endte jeg opp med å måtte pusse i tre minutter. Jeg kan derfor bekrefte at Oral-B i stor grad klarer å motivere til å pusse lenger. Det er verdt sin pris det også.

I motsetning til rimeligere tannbørster lager denne knapt lyd, og enda bedre: den spruter ikke tannkrem og vann i fleisen på deg når du tar den ut.

Det er ingen tvil om at motoren er kjapp og av god kvalitet. Børstehodet er stort nok, men samtidig ikke så stor at man ikke kommer til der appen befaler deg å rengjøre. Den klarer å gjøre rent på en måte jeg ikke har klart tidligere, og jeg kan se synlig se at tennene mine også er hvitere etter to uker – dette med å kjøre det daglige rengjørings-programmet, og ikke det for “whitening.” Det finnes også et modus for ekstra tøff pussing. Kjører du det programmet i noen uker og totalt seks minutter hver dag, er sjansen stor for at tennene dine ikke bare føles bedre ut, men tar seg bedre ut også, bare vær oops på muligens app-problemer.

OPPDATERT: Derfor må jeg gi dette produktet flere poeng – Oral-B iO10
Vi konkluderer
Oral-B iO Series 10 er den dyreste, og beste tannbørsten, jeg har testet. Gir alle pengene deg hvite tenner? Uten tvil, men vær klar over at det kan bli rot ved kobling mot appen - i så fall må du la base-stasjonen veilede.
Leservurdering237 Vurderinger
1.6
+
Gjør tennene veldig rene
To uker var nok for meg å gjøre dem hvitere
Base-stasjon og børste guider deg
Appen motiverer til mer børsting
-
Reise-etuiet burde hatt innebygget batteri
Direkte-kobling mellom base-stasjon og mobil ikke mulig
Bør være enklere å parre med nye mobiler
8.8

Annonse