Škoda Enyaq Coupe iV RS
Škoda Enyaq Coupe iV RS er veldig mye mer komfortabel enn den er sportslig. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

TEST: Denne bilen ga meg energi – Škoda Enyaq Coupe iV RS

Annonse


Jeg fikk en teknologi-skuffende, men totalt sett en veldig positiv opplevelse, av Škoda Enyaq Coupe iV RS.

Introduksjon og spesifikasjoner

Modellen jeg testet (2023 årgang) er priset til 637 100 kroner. Startprisen er 587 000 kroner.

Rekkevidden kan gå opp til 510 km avhengig av modell. Den vi testet hadde rett under 400 km å rutte med.

For denne prisen får man:

En RS har i tillegg dette:

Og modellen vi testet har også dette som dytter prisen til over 600 000 kroner:

Beklager å kaste så mange spesifikasjoner og funksjoner på deg med en gang, men det er viktig å i det minste ha et grovt overblikk.

Annonse


Når så er gjort rede for; det er vanskelig å ikke tenke på ID.5 GTX.

Jeg testet den i sommer, og som eiere av Skoda vil det være mye som lånes fra VWs egne biler. Noe av det er veldig positivt, noe av det ikke så bra.

Det skulle også vise seg at de to bilene deler langt mer enn bare samme eier.

Design

Optimalisert for maksimal inne-plass. Det er formålet med designet, for det er ellers anonymt og kommuniserer i den grad det signaliserer noe, at det er godt med plass.

Før du følelsen av at jeg allerede har en klar mening om designet? Ja, du kan jo si det. Jeg synes litt av problemet er at interiøret ikke snakker interiøret.

Man finner jo nærmest racing-stoler i denne og et ratt som innbyr til bruk. I tillegg finner vi også de noe merkelige fargekombinasjonene jeg mener prøver å si “jeg er sporty,” men som i ekstra stor grad ikke gjenspeiles når man ser bilen fra siden.

Det er mulig bilen hadde vært godt av å bli testet i en annen farge, mulig er det da lettere å se linjene. Bare sjekk ut knallrøde ID.5 GTX.

Som sagt er det en annen bil på innsiden.

Du kan sitte skikkelig lavt med disse setene. Rattet er formet med racing-følelse med ekstra mye grep to steder på toppen – ellers er rattstammen i overkant tynt for meg på det tynneste, men la gå: det er også behagelig å holde i nederste del av rattet der det er et plast-utkutt. Med en slik bil med så mye hjelp, ender man aldri med å ni-holde på rattet uansett.

Man finner også et sporty utforming av området rundt skjermen med et mykt materiale jeg er nervøs kan bli møkkete etter noen år. Det er mulig det er lett å vaske, det skal jeg ikke si noe om.

Vi må snakke om plass. Plass er viktig. Det er godt å føle man har noe til overs også etter shopping. Bagasjerommet er overraskende lite, men veldig dypt. Det er intet bagasjerom i front.

Du finner som vanlig kun en trådløs lade-plass for mobilen. Jeg skjønner det ikke helt, men kanskje fikk de akkurat ikke plass til to uten å måtte gjøre større endringer.

På Venstre side av rattet finner du tale-styring (jeg ga fort opp) og knapp for rattoppvarming, noe jeg setter veldig pris på å kunne aktivere så enkelt.

Det er også manuell økning eller nedjustering av “bremsestyrkingen” ved opphøring av gass-pedalen å finne på begge sider for “sportslig kjøring.”

Programvare

Et hett tema, får en jo så si. Så betent at dette trolig var en medvirkende årsak til at den forrige sjefen fikk sparken.

Noen ganger måtte jeg godkjenne CarPlay på mobilen igjen selv om jeg har godkjent koblingen mange ganger tidligere.

Så hvordan står det til med Skoda sin bil? Jeg klagde jo over programvare med svært dårlig ytelse i VW ID.5 GTX.

Jeg er her med gode og dårlige nyheter: opplevelsen er ikke sirup som programvaren ID.5-en var utstyrt med tidligere i år, men jeg skulle fremdeles ønske meg bedre ytelse for å løfte opplevelsen ved å bruke programvaren.

Kanskje VW har gjort det dårlig med vilje slik at man følger med på veien?

Og jeg mener at grensesnittet generelt ikke tar seg så bra ut – det er omtrent hva man kunne tenke seg en bilprodusent uten programvare-erfaring hadde endt opp med å gjøre, med noen halv-harry bakgrunner, ikoner som ser lite proffe ut og ellers et grensesnitt som hadde fungert bedre om det var lagt opp med to menyer og ikke bare ikoner som fører til innstillinger som igjen fører til flere “skjulte” valg.

Med det mener jeg en venstrerad med kategoriene man kan endre på, trykk på en så hentes disse innstillingene opp, men kategori-raden forblir – på den måten er det jo mye enklere å finne det man leter etter. Slik det er nå må man inn og ut i haugevis av menyer. Det tar tid, og det hjelper ikke at ytelsen er under par.

Fordelen er at bilen støtter Apple CarPlay. Apples grensesnitt er i stor grad å foretrekke, men jeg opplevde som tilfeldige tilkoblingsproblemer, selv om jeg var logget på bilen med min egen profil (man må ikke være eier for å nyte godt av dette!). Noen ganger måtte jeg godkjenne CarPlay-bruk på iPhone, andre ganger ikke.

Det er også merkelige ting å finne som at man ikke kan aktivere rattvarme og fotvarme samtidig fra hurtig-varme-innstillingene samtidig, eller kombinasjoner: i stedet må man aktivere rattvarme på rattet og bruke programvaren for det andre. Ok…?

Du må ikke legge din lit til finne-ladeplasser-oversikten. Prøv en app eller Google Maps, og du vil finne lade-stasjoner i mange situasjoner som er mye nærmere enn de bilen presenterer.

I bruk

Jeg kunne ikke vente med å komme hit. Jeg har nå brukt endel tid på å snakke om ting jeg ikke er spesielt fornøyd med. Nå har vi kommet til delen der Skoda og VWs elbil-plattform redder seg inn, for dette er jo selvsagt et lagspill.

Dæven, for en komfort. For en plattform VW har – tittelen på min VW ID.5 GTX-test gjenspeilet dette.

Det er ikke lenger slik at man tappes for energi og karbohydrater ved å kjøre bil, spesielt på vinteren – føreren lades jo når man kjører denne!

Det er ikke tull en gang: jeg er fra før av glad i å kjøre bil, men jeg har aldri opplevd å komme hjem med en varm og balansert energi. Dette selv etter å ha kjørt opp et kaldt fjell.

Bilen blir nok godt hjulpet av 21″-felgene, for bilen klistrer seg til veien.

Kombinert med meget imponerende lys-teknologi, har jeg aldri følet meg tryggere selv på utfordrende vinterføre. Man hjelpes veldig godt på mørke vinterkvelder med de adaptive matrix-lysene.

Det er skikkelig fet teknologi som gjør det mulig å ha fjernlysene på, selv om det er en bil rett foran deg.

Hvordan? Fordi de former seg rundt lyskilder og objekter, og skinner kun der det er svart. Det er vanskelig å overdrive hvor stor nedturen er å måtte forlate denne fordelen.

Jeg kan ikke fra et ingeniør-perspektiv forklare hvorfor bilen er så komfortabel å kjøre, men jeg vet at det å ha hjelp til kjøringen, avlaster og gjør en mer årvåken.

Dette er ikke en Tesla som i USA kan kjøre deg fra a til å ved å angi hvor du ønsker å kjøre på kartet, du må hele tiden ha hendene på rattet og styre, men bilen tar seg av så mye at man kan bruke mer energi på å følge med, mindre tid på avstands-justering, og energien som kreves for å holde bilen sentrert i kjørefeltet.

Med adaptiv cruise-kontroll og “head up display,” så slipper man i stor grad bruke skjermen og derfor også den trege programvaren.

Det er som vanlig flere kjøre-modus å velge mellom, men for å være helt ærlig merket jeg minimalt med forskjeller mellom dem. Sport, eco eller komfort-modus: det var egentlig det samme for meg. Jeg aktiverte sport for å teste, og selv om jeg fant noe kjappere akselerasjon, er den ikke et farts-monster.

Det du skal være klar over når du endrer modus, er at man i komfort-modus ikke kan tvinge bremse-regenerering manuelt med spakene, noe man kan i sports-modus.

Jeg er heller ikke glad i at alt stopper opp og må starte må nytt sekundet man forlater førersetet. Jeg skjønner man ønsker å optimalisere strømbruk, men det får da være grenser.

Selv om mye foregår på skjermen, er det fremdeles gode gammeldagse knapper. Personlig er jeg glad i “fysiske snarveier”.

Du vil også sette pris på hurtiginnstillinger for varme, som jeg tidligere har nevnt, og du vil måtte bruke oppvarming av vindus-funksjonen mer enn man skulle tro på vinteren.

Konklusjon

Du må godta kjip programvare for til gjengjeld få en helt fenomenal kjøreopplevelse.

Dessverre er ikke denne, som de fleste andre, sikret for komplett selvkjøring. “Full Self Driving”, som Tesla kaller det, er fremdeles såpass ustabilt at det ofte ikke vil roe deg ned kjøringen, men tappe tappe deg for energi.

ID.5 GTX og denne Skoda-en, er meget komfortable biler som også gir deg så mye kjørehjelp at du i de aller fleste tilfeller vil komme frem til målet avslappet, og ikke utslitt. Som kjører av en bil fra 2013 til vanlig, er forskjellen enorm. Det er ikke en gang samme sport.

De intelligente hoved-lysene er til fantastisk hjelp på vinteren i store deler av året på denne delen av kloden, og man trenger ikke knote i programvaren for å aktivere dem. På den måten flytter ikke Skoda og VW grensene: det er nok av fysiske knapper, og rattet med cruise-kontroll styres med en liten spak man alltid har vært vant til.

At bilen er tregere enn hva den mener å si på innsiden, får så være. Det er uansett dyrere å lade elbilen nå.

Annonse