intel-skjermkort datamaskin og skjerm
Intel har klart å skaffe fire prosent markedsandel i et tøft GPU-marked. Bilde: Intel

Annonse


Salget det dårligste på 20 år

Tall fra Jon Peddie Research avslører at etter covid så har salget av GPU-er falt rett ned.

Nesten 50 prosent svakere salg

Salget har ikke vært svakere enn på 20 år er konklusjonen i rapporten som baseres på 6,9 millioner solgte skjermkort i tredje kvartal 2022. Omtrent det samme antallet GPU-er til laptoper ble solgt i samme periode.

Rundt 14 millioner dedikerte skjermkort totalt er altså lite sammenlignet med hva markedet har vært vant til: vi snakker her om en nedgang på 42 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

At mange handlet i 2020 eller 2021 må også ses i sammenheng med inflasjon og høyere levekostnader generelt sett. Da er det ofte ikke penger til skjermkort til 15 000 kroner og mer.

Annonse


Intel imponerer

Grunnet få spillere på markedet, og det faktum at Intel akkurat har startet å konkurrere, har Nvidia fremdeles en sky-høy markedsandel på 86 prosent – dette er også det største andelen av GPU-kaken selskapet noen sinne har hatt.

Apropos Intel er kanskje det mest spennende tallet at selskapet allerede har klart å skaffe seg fire prosent av GPU-markedet for stasjonære maskiner. Dette har de altså klart på kun ett kvartal.

Det er nok et marked der ute for nye, men rimeligere, skjermkort etter at Nvidia startet med RTX 4090 til over 20 000 kroner.