mark zuckerberg på scenen
Meta-sjef Mark Zuckerberg i 2019. Bilde: Meta.

Annonse


Meta må ut med 7 milliarder kroner

Meta har blitt enige om å betale 725 millioner dollar, over 7 milliarder kroner, for å bli ferdige med Cambridge Analytica-skandalen fra 2018.

Privat søksmål endte i forlik

I april 2018 meldte vi følgende om saken:

“New York Times melder at en professor brukte Facebooks innloggingsverktøy for å få personer til å registrere seg for det han hevdet var en app for analyse av personlighet og som var utviklet for akademisk bruk. 270 000 personer gav appen tilgang til Facebook-data om dem selv og venner, noe som utsatte et nettverk med 50 millioner personer.”

“Facebook kan ha brutt personvernlover i USA da informasjonen ble delt og selskapet risikerer millionbøter hvis det blir funnet skyldig.”

Annonse


Torsdagens forlik løste påstander fra Facebook-brukere om at selskapet brøt ulike føderale og statlige lover ved å la apputviklere og forretningspartnere høste deres personlige data uten deres samtykke.

Reuters

Slik forklarer Mark Zuckerberg personvern-skandalen – slik tar du kontroll over hva du deler.

Ikke den største boten

Fire år senere og saken er avsluttet. Det melder Reuters.

Dette er det største beløpet Meta har godtatt å betale i et privat massesøksmål og den største boten i en personvern-sak noen sinne. Meta på sin side har ikke godtatt at de har gjort noe galt, men betaler nå for å legge saken bak seg.

Meta sier at løsningen er “”den beste for samfunnet vårt og aksjonærene.” Meta sier at de har brukt de siste tre årene på å endre sin tilnærming til personvern og sikkerhet.

Meta har tidligere betalt FTC, Federal Trade Commision, nesten 50 milliarder kroner – i tillegg betalte de 983 millioner kroner til “U.S. Securities and Exchange Commission.”

Annonse