rogstrix4090test
Asus Strix ROG RTX 4090 hverken bråker eller blir varmt, det bare yter, og yter så mye at det er mer enn hva de fleste trenger. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Jeg trodde knapt hva jeg så – Asus ROG Strix RTX 4090 OC

Jeg har hatt gleden av å kortvarig oppgradere mitt RTX 3080 10GB med et Asus ROG Strix 4090-kort med 24GB RAM.

Introduksjon

Og det skal sies med en gang: en ting er FPS-en som er skyhøy med den nye serien, men å utstyre ellers kjappe RTX 3080 med kun 10GB var Nvidia største feilsted forrige generasjon – det er en grunn til at de fulgte opp med 12GB-kort. Jeg klager mer over 10GB 3080-kort og ser på RTX 40-prisene i denne ferske kommentaren.

Jeg kommer ikke til å overlesse dere med tall om det ene eller det andre, men i stedet prøve å gi et totaloverblikk hvordan det er å bruke et skjermkort til 27 000 kroner, og om det kanskje, bare kanskje, er verdt å betale så vanvittig mye penger for kun en del av maskinen.

Test-maskin:

 • AMD Ryzen 5 5600x – overklokket til 4,4GHz
 • Asus TUF Gaming B550-Plus
 • 32GB DDR4 RAM
 • 850 w PSU

Spesifikasjoner – (ca. 27 000 kroner)

 • RTX 4090 Overclocked (Core clock 2230 MHz / Boost clock 2640 MHz)
 • 16 384 CUDA-kjerner
 • DLSS 3
 • 24 GB GDDR6X (Memory clock 21 GHz) – 384-bit
 • PCI-Express 4.0 x16
 • 2 x HDMI 2.1 – 3 x DisplayPort 1.4
 • G-Sync
 • 1 x 16-pins (1 x 16-pins -> 4 x 8-pins adapterkabel inkludert)
 • Lengde: 357.6mm
 • PCI-portbredde: 3.5 slots
 • Asus DirectCU III low noise cooler med RGB lys

Design

Jeg hadde lest så mye om disse giga-kortene på forhånd at da dagen kom for å pakke ut ble jeg ikke sjokkert. Ja visst er det stort, det er digert, men jaggu fikk det ikke helt fint plass i mitt enkle billige mid-tower, og det med litt plass til overs.

Annonse


Det er en helt vanvittig kvalitetsfølelse man får ved bare å holde kortet, for ikke å snakke om når man drar det igang. Jeg kunne ha kastet kortet ut vinduet fra andre etasje. Hadde det landet på gresset under hadde jeg ikke vært redd for at det var ødelagt (ikke prøv!).

Det er et mer tradisjonelt tre-vifte-system Asus har gått for, mens man på andre siden finner en av flere årsaker til at kortet er så dyrt som det er: detaljer og omtanke.

Jeg liker Asus har plassert en HDMI-inngang nederst slik at jeg slipper å lete eller ta feil av den og DP-inngangen.

Bilde: Asus.
RTX 4090 fra Asus og en iPad 10.

Lyd og varme

Cyberpunk 2077.

Kortet har støtte for vifteløst modus. Man vil sette pris på det, men jeg satte enda mer pris på at kortet er overraskende stillegående. Ja, det stemmer: selv i et mindre mid-kabinett er det kun litt høy susing jeg hører, selv etter flere timer i Cyberpunk 2077 med alt på maks av det som finnes av innstillinger. Jeg er veldig imponert, og hadde ærlig talt ikke regnet med det.

Varmeutvikling er heller ikke et problem. Jeg har hatt det fra kjølig til peis-varmt der jeg testet, og så aldri kortet nær 70 – en gang ble jeg overrasket da det var litt over 60 grader i DLSS 3-spillet “A Plague Tale: Requiem.” Igjen: dette er med et lite kabinett og med OC-modus aktivert i Asus GPU Tweak III.

Ytelse

Oi oi oi. Det er vel de første ordene som faller ut av munnen min der jeg sitter alene og lurer på hvordan det er mulig. Selvsagt var Cyberpunk 2077 en av de første spillene jeg testet. Klart er man selvsikker med et kort til nærmere 30 000 montert, men jeg vet også at kodebase, optimalisering og drivere er viktig: kanskje akkurat min maskin krasjer, kanskje 850 w ikke er nok? .

Om PSU-er: det er ikke nødvendig med mer enn 850 PSU for de aller fleste, unntaket er hybride arbeidsmengder med en åpnet Intel i9 eller Ryzen 9-CPU, får vi opplyst av Asus.

GPU Tweak III.

Det var bare en måte å finne ut av det på, så jeg aktiverte kvalitets-DLSS og satte alt på maks. Absolutt alt, inkludert ray tracing-nivå på “psycho.”

Et problem? På ingen måte: spillet kjører ikke bare jevnt og trutt i 60+ FPS, men det er aldri tegn til hakking. Jeg innledet med at 10GB er for lite i 3080-kortet. Da er det godt at dette har 24GB. Det er bare å mate på med teksturer inn i VRAM-en for å garantere en myk opplevelse uansett hva som skjer eller hvor man er.

Sjekk disse tallene med og uten DLSS 3-funksjonen, “Frame Generation”, kun for RTX 40-serien:

Med “Frame Generation” er det ikke noe problem å nå over 120 FPS i Flight Simulator med alt på maks.
Uten “Frame Generation” oppleves spillet fremdeles som kjapt, men faktum er at FPS-en er nede i 60.

“A Plague Tale: Requiem” med og uten “Frame Generation”:

Man går fra over 120FPS til over 160 med teknologien.
Ikke akkurat dårlig dette heller.
“Marvel’s Spider-Man: Miles Morales” er latterlig kjapt med alt på maks, og dette spillet har utvidet ray tracing sammenlignet med også flotte Spider-Man: Remastered. Mange av oss har skjermer som stopper på 120Hz.
Man ligger på godt over 60 FPS uten.

Du trenger en 240Hz-skjerm for å dra nytte av Call of Duty: Modern Warfare 2 med ROG Strix 4090:

170 FPS og mer er helt vanlig i nye Modern Warfare II med alt på maks. Spillet støtter ikke ray tracing.

Overklokking

I OC-modus og mistet jeg poeng. Det samme skjedde da jeg kjørte “OC Tuner” som automatisk skal finne den beste ytelsen, i dette tilfellet med Asus GPU Tweak III. Det er mulig dette er grunnet PSU-ens 850 w, men igjen så stemmer ikke dette med hva jeg hørte fra Asus. Det er selvsagt også mulig at overklokker-programmet ikke fungerer som ønskelig.

OC Scanneren anbefalte dette etter en automatisk test.

RTX 4090 mot RTX 3080 19GB:

Konklusjon

Kortet er veldig stort, men ikke så stort at de aller fleste selvbygde maskiner ikke får plass. Jeg har ikke testet andre RTX 4090-kort, så jeg kan ikke sammenligne, men jeg kan bekrefte at kortet er stillegående og holder seg kjøligere enn AMD CPU-en som er overklokket, men som har en stor kjøler.

Det er imponerende hva Asus har fått til her, og i motsetning til hva jeg selv hadde fått inntrykk av fra pressen, er ikke mer enn 850 w nødvendig. Bra, for etter å ha brukt 27 000 kroner har man lite lyst til å bruke et par tusen til for en kraftigere PSU. Om RTX 4080 som har 16GB ser det ut som det er akkurat nok. Modern Warfare II tok opp mest VRAM av de testede spillene med 15,2GB. Om noen år er vil nok ikke 16GB være nok for å mate inn de største spillene.

Jeg klarer likevel ikke helt legge fra meg at 20GB som minstekrav fra AMDs side var en bedre ide enn 4080 sine 16.

Per vinteren 2022 er det ikke nok spill som kan dra nytte av kraften til RTX 4090 at kortet er verdt det for gaming alene.

Slik situasjonen er med spill er det mange som ikke har en skjerm som er kjapp nok til hva kortet leverer i samtlige spill – unntaket er Cyberpunk 2077, men det har jo ikke fått testet med DLSS 3 som jeg tror kan nærmest doble FPS-en fra 60, og det er med alt på maks. Spillet fra CDPR er en stor opplevelse med alt på maks, men er også det eneste spillet som er i nærheten av å gi RTX 4090 noe å jobbe med.

Det at min flere år gamle mellomklasse-CPU fra 2020 ikke holder kortet fra å klare godt over 120Hz i toppspill med 4K og alt på maks er også et pluss for lommeboka.

Med andre ord er nok min konklusjon, uten å ha testet RTX 4080 eller AMDs nye kort, at det er for mye ytelse i RTX 4090 i forhold til hva man trenger for spill. De fleste av oss trenger ikke mer enn 120FPS, og med DLSS 3 til 4080 blir Cyberpunk 2077 trolig fremdeles en kjappere opplevelse enn det er med DLSS 2 og RTX 4090.

TEST: Jeg trodde knapt hva jeg så – Asus ROG Strix RTX 4090 OC
Vi konkluderer
Asus sitt dyreste RTX 4090-kort er ikke bare dyrt, men det dyreste enkel-maskinvaren vi noen sinne har testet og med ytelse vi ikke trodde var mulig.
Leservurdering143 Vurderinger
5
+
Ytelsen blåser deg av banen
Nå er det opp til spillene å dra nytte av råskapen
Endelig 60 FPS og mer med alt på maks, 4K og ray tracing
Stillegående
1200 w ikke et krav
-
Veldig, veldig dyrt
Det er ikke nok spill som kan utnytte all ytelsen
9.2

Annonse


Annonse


Annonse