itavisentesterPG42UQ
OLED til gaming er et smart valg. Jeg er mer usikker på om det er nødvendig å betale over 15 000 kroner for det.. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Jeg ser ikke helt poenget – Asus ROG PG42UQ

Store dedikerte gaming-skjermer entret markedet skikkelig først etter at TV-produsenter som LG fant ut at de kan utstyre mer tradisjonelle TV-er med gaming-teknologi.

Introduksjon – PG42UQ

Så nå er det ikke uvanlig at nye TV-er støtter VRR, G-Sync og AMD FreeSync. En ting er sikkert: betaler man mer enn 5000 kroner for en gaming-skjerm/TV, er HDMI 2.1 og VRR et must.

Mitt referansepunkt er OLED TV-ene LG C1 48″ og en LG CX 65″. Dette er begge TV-er med G-Sync og er derfor spesielt egnet til spilling med 120Hz og et imponerende svart-nivå. Denne skjermen bruker også et OLED-panel fra LG.

Nyere modeller, inkludert de fra LG, har kraftigere lysstyrke.

Annonse


Ingen av bildene er manipulert.

itavisentesterPG42UQ

Spesifikasjoner (pris: 16 990 kroner)

  • 41,5″ – 4K – OLED
  • 120Hz – 138Hz (overklokket)
  • 0,1 ms (GTG)
  • G-Sync
  • HDR (ukjent hvilken HDR-sertifisering – Windows lister opp 872 nits maks)
  • Anti-refleksjon
  • Spesial-designet kjøleribbe
  • 98 prosent DCI-P3
  • Ekte 10-bit
  • HDMI 2.1 og DisplayPort 1.4
  • DP 1.4 DSC x 1 – HDMI (v2.0) x 2 – HDMI (v2.1) x 2

Design

Skjermen er enkel å montere på beinene som stikker fremover, så er man vant til en rett linje foran tastaturet, får du altså ikke det her. Selv foretrekker jeg at beinene ikke bygger ut slik da det gir litt mindre plass til dingser.

Føttene er av god kvalitet, og det er mulig å tilte den opp og ned, men ikke til sidene. Greit nok.

Rammene er forholdsvis små, i det minste ingen plage, og i front og senter lyser ROG-logoen opp i rødt om man så ønsker.

Fjernkontrollen gir super-kjapp tilgang til grensesnittet, noe alle som har sittet og knottet på knottene på en skjerm før vil sette pris på å slippe. Fjernkontrollen gir også hurtig-tilgang til gaming-innstillinger som FPS-måler og en stoppeklokke, som om det er viktig.

HDMI-portene er slettes ikke lette å komme til:

Ytelse og funksjoner

Det tar merkelig lang tid å svitsje mellom ulike modus som fargetemperatur – ditto for bytte mellom HDMI-innganger eller til og fra DisplayPort. Merk at du ikke kan koble i både HDMI og DP samtidig og svitsje mellom dem: det blir rot for Windows og omstart må til.

USB og lyd:

Rart er det at 12-bit ikke nevnes på produktnettsiden med et eneste pip. Årsaken er at skjermen ikke kan levere 12-bit selv om det kan “aktiveres” i Windows. Merksnodig. Det er uansett slik at innholdet må skapes i 12-bit, og det er i hovedsak en film-greie.

10-bit er maks.
Sørg for å velge “full” under “Output dynamic range.” Også 120Hz må velges manuelt ved første oppstart.
Med HDMI 2.1 kan jeg aktivere 12-bit, og endringen gjenspeiles i Windows sine avanserte grafikk-innstillinger, men det aktiveres egentlig ikke ifølge Asus.

Utrolig dårlig fastvare

Jeg opplevde problemer med at bildet opplevdes for mørkt med lav lysstyrke, og for utvasket med høy lysstyrke. Det var dette jeg merket meg som det mest negative ved bruk av ROG-skjermen kontra LG C1.

“Det er vel ikke meningen ting skal se så kjedelig ut,” tenkte jeg, og fikk rett: det var nemlig en oppdatering klar på Asus’ nettsider, men jeg trodde ikke forbedringene skulle være så dramatiske.

For uten kontrast-kontroll med HDR aktivert er man helt avhengig av at Asus vet hva de gjør med bilde-kontrollen, og det hadde de ikke “ut-av-esken.”

Etter at jeg oppgraderte til versjon 031 lansert 21. oktober i år, ble bildet mye bedre: det var ikke lenger utvasket: det var dybde og farger som ga mening.

Senere fant jeg ut at Rtings påpekte det samme i sin test.

De som kjenner OLED TV-er fra LG vil bli fornøyd. De som ikke har brukt slike TV-er før vil bli blåst av banen.

Her må man altså tenke på alle muligheter og sørge for at man holder produktet oppdatert. Jeg har aldri opplevd en så stor kvalitets-forskjell før og etter. Jeg vil sammenligne det med å gå fra en skjerm til 4000 kroner til minst 13 000. Her må Asus være forsiktige, om ikke vil nok mange som vet hva de forventer sende skjermen tilbake om de ikke kjenner til at den må stor-oppdateres.

Hva angår bildeoppdateringen oppdaget jeg “screen tearing” med G-Sync på og v-sync av i “A Plague Tale: Requiem.” En kjapp test med samme spill på LG C1 TV-en, og jeg oppdaget ikke det samme.

Problemet er ikke gjeldende i langt kjappere Call of Duty: Modern Warfare II der jeg kjører med balansert DLSS 2 og får rundt 100 FPS, ei heller i Forza Horizon 5.

Hvorfor er det slik? Jeg vet ikke, men merket meg det samme også med gammel fastvare. Det er mulig det kun er “Requiem” og dens grafikkmotor som er berørt.

Med lampe og utelys, uten innelys og sist med lukket rullgardin og ikke utelys:

Merk at oppdateringen kommer med følgende advarsel:

“Det kan være oppleves at skjermen ikke kan vekkes med bestemte grafikkort med 4K-oppløsning @ 138Hz. Vi anbefaler å kjøre skjermen på 4K 120Hz,” skriver Asus og avslører de skal lansere en oppdatert versjon i midten av november.

Asus DisplayWidget: Hvorfor er alt grået ut? Jeg vet ikke.

Konklusjon

Jeg klarer ikke helt se poenget med å betale mer for en Asus ROG-skjerm kontra f.eks. en LG C2 42″ eller en annen OLED-TV med gaming-fokus. Hvorfor koster gaming-skjermen mer enn TV-utgaven når det er snakk om samme LG OLED-panel som i C2?

Du kan til og med handle en 46 tommer med G-Sync, Dolby Vision og mange flere innstillings-muligheter for flere tusenlapper mindre på bruktmarkedet. De er begge OLED-skjermer, men fordi LGs også er en TV, belastes ikke brukeren med mangel på valg som grunnleggende ting som kontrast med HDR aktivert.

Du vil sannsynligvis miste det matte panelet med anti-refleksjon om du velger en gaming-TV. Det kan være viktig for mange av dere, jeg ser den. Dette er også den eneste fordelen jeg kan komme på, samtidig som det er noen minus med en gaming-skjerm.

Skjermen er stor nok til TV-titting, og fjernkontrollen er fin den, men faktum er at det ikke er Android eller Google TV innebygget, og da har man heller ikke tilgang til innebygde strømme-apper og mye av poenget med fjernkontrollen forsvinner da den jo ikke fungerer i Windows. Du får heller ikke Dolby Vision eller Atmos.

En LG OLED i C-klassen har også høyere nits (1499) og 4 x HDMI 2.1-innganger mens denne stopper på 2 x HDMI 2.1 og 2 x HDMI 2.0 og selvsagt en DP som LG-skjermen mangler. Ikke at jeg ser poenget med DP all den tid 12-bit jo er hyggelig for film.

Det denne skjermen vinner på mot sine TV-konkurrenter er en meget effektiv anti-refleksjonsmatthet i panelet, men fordi dette uansett er en OLED-skjerm trives den aller best når det er mørkt.

TEST: Jeg ser ikke helt poenget – Asus ROG PG42UQ
Vi konkluderer
Asus leverer med ROG PG42UQ over 120Hz-hastigheter med overklokking og en smart størrelse med 4K og HDR, men prisen er i overkant og det mangler TV-funksjoner.
Leservurdering0 Vurderinger
0
+
Bildekvalitet kjent fra LG OLED TV-er
Anti-reflekterende panel
Opp til 137Hz med overklokking
Perfekt størrelse
Fjernkontroll er nyttig
Enkel å montere
-
Mangler innstillinger TV-er har
For dyr
Mangler Google TV
8.4

Annonse