b&wpx8test
Man må ha dedikerte ører for å få fullt utbytte av B&W PX8, men detaljene og kvaliteten vil alle verdsette. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Øre-rødvin – Bowers and Wilkins PX8

Bowers and Wilkins er et kjent merke for meg. Jeg har brukt dem siden 2014.

Introduksjon

Jeg testet nettopp Px7 S2 som jeg mente har den beste lyden i klassen (4198 kroner) sammenlignet med disse til 6998 kroner. Jepp. Dette er en pris man kan starte å få et godt analogt opplegg, kanskje også med en forsterker.

I stedet forlanger folkene fra Bowers and Wilkins 7000 kroner for et par Bluetooth-hodetelefoner. Hah! Det høres passe teit ut.

Audiofil.

Det er lov å mene det, men stemmer det? Både og.

Spesifikasjoner

  • 2 x 40mm dynamic full range carbon driver
  • 4 x mikrofoner for ANC
  • 2 x mikrofoner for samtaler
  • aptX Adaptive, aptX HD, AptX, AAC, SBC
  • Bluetooth 5.2
  • Diamantslipt aluminium og lær
  • 30 timer batterilevetid – 15 minutter lading gir 7 timer avspilling
  • USB C – to timer ladetid – 15 minutter for syv timer batterilevetid
  • 320 g
Ser ikke disse dyrere ut? Bilde: B&W

Design

Jeg hadde tittet på PX8 før, og ble skuffet da jeg måtte teste den svarte varianten. Ja, jeg vet: det er en lidelse.

Annonse


Jeg tenkte på forhånd at detaljer ville drukne i det sorte, og det mener jeg også det gjør uten at jeg har tatt på skinn-modellen, men bildene ser virkelig lekre ut.

I stedet ser de overraskende lite eksklusive ut om du bare ser et par passere deg på gaten, for å legge til kvaliteten må man føle skinnet og ta på metallet, for kvaliteten er der, bare litt gjemt.

B&W har me PX8 laget det jeg mener er den mest behagelig bøyle-justeringen jeg har testet.

Du vet hvordan man kan høre kvaliteten på en bil når man smeller igjen døra? Jeg liker at ting fungerer i de baner, derfor forsikrer B&W at de vet de tar mye penger for disse, men at de også har tenkt på det meste.

Du vil ikke huske feil om du kan erindre om dette er en videreførelse av designet fra “P7 Wireless” fra 2016. Det er det, og det vet jeg, for jeg eier et par.

PX8 er med sine mykere puter mer komfortabel, og det var nok smart av B&W å skjule ledningen inne i bøylen.

Designet på høyttaler-elementene er vinklet for en optimal lytte-opplevelse der klarheten i lydbildet “massivt forbedres,” ifølge B&W.

B&W P7 Wireless:

Px7 S2:

Fra venstre: P7 Wireless, Px7 S2, PX8.

Lyd

Jeg vil anbefale at du besøker EQ-innstillingene aller først, hører på mange ulik musikk og skrur til du finner noe som låter bedre.

Jeg fant nemlig at disse har godt av å øke diskanten. Ikke bare åpnes lydbildet, men detaljene kommer også bedre frem. Det vil jo ikke overraske all den tid det er diskanten vi snakker om, men greia med akkurat disse er at B&W sin feite bass igjen er tilstedeværende med nøytral EQ-innstilling – da er det enklere å hente ut øre-snacks med mer diskant. Dessverre er P7 utdaterte og mangler app og derfor EQ-muligheter.

Åpnes lyden enda mer enn hva de mindre leverer og de fra 2016? Ja, jeg vil påstå jeg kan høre det, men det er ikke snakk om så store forbedringer som å gå fra et par hodetelefoner som koster 2000 til et par til 4500 kroner.

Forskjellen som peker seg mest ut med testing mot P7 og Px7 S2 er detaljnivået som er bedre med PX8, en dimensjon som åpner seg jo mer volum du kaster på dem.

Programvare og funksjoner

Det er ikke noe dill med disse som med de rimeligere i serien. Det er tre knapper du i hovedsak forholder deg til, begge på høyre siden og av den gamle sorten. Pause og volumkontroll er kjekt å ha enkel tilgang til selv om man kanskje også har en smartklokke. Igjen har startknappen ruglet overflate for å skille den fra de andre. Jeg setter pris på det.

Savner jeg volum-kontroll på selve klokkene? Jo, ja… litt? Jeg vil ikke anse det som noe kritikkverdig at det mangler, men jeg tror kanskje jeg foretrekker det.

Det er forsvinnende lite å si om funksjonene utover at man også har en ANC-knapp, på venstre side. Jo, også er det støtte for to enheter samtidig. Dette er jo en standard nå.

iOS-appen byr ikke på noen form for ekstra-funksjoner, men lar en styre ANC og slike ting. I mange tilfeller er ANC overdrevet, men jeg må likevel nevne at jeg anser kvaliteten til som god, igjen. De aller fleste produsentene på topp-nivå leverer meget god ANC, men så hører man uansett nærmest ingenting av verdenen rundt deg når man spiller høyt. Spiller man ikke høyt med disse, er de også i stor grad bortkastet.

Det er også en EQ i appen som er viktig. Jeg husker ikke helt, men det er smart å aktivere automatisk sensor slik at den pauser og starter musikken i forhold om du har hodesettet på eller ikke.

Komforten er fantastisk.

Konklusjon

Kunne jeg høre store forskjeller på tre ulike hodetelefonene fra B&W, ett av dem fra 2016? Svaret er… nei. Dessverre, for det hadde gjort jobben min så mye enklere å krone PX8 til en soleklar vinner, men slik er det ikke.

P7 spiller fremdeles sjokkerende godt sammenlignet med dagens modeller, og har som de to nyere modellene god passiv støydemping. Merk også at den gangen var 3800 kroner ansett som mye for et par trådløse hodetelefoner. Nå sitter jeg her i 2022 og tenker på Px7 S2 som et par mellomklasse-hodetelefoner til 4198 kroner.

Klart ønske produsentene en slik utvikling, men vi forbrukere må være klar over at det ikke alltid er nødvendig å oppgradere.

Nå er ikke dette ment som enfokus kritikk mot B&W, men kunder skal vite hva de går til når de handler et par dyre hodetelefoner. Om du ikke lytter veldig mye kan de små detaljene de aller beste hodetelefonene leverer, ikke legges merke til. Om man ikke har testet mange, er det kanskje ikke sikkert man legger merke til et ekspandert lydbilde på de dyre kontra de billige.

Om man ikke tar seg tid til kun å lytte, og kanskje studere håndverket og material-valget, så vil pengene kanskje være bortkastet. For de som ønsker prikken over vinen, så er disse så langt jeg hadde turt å strekke Bluetooth-strikken i hodetelefon-segmentet. Til neste år.

TEST: Øre-rødvin – Bowers and Wilkins PX8
Vi konkluderer
B&W PX8 er kremen innen Bluetooth-lyd med sin eksklusive finish og vinklede karbon-høyttalere. For de som vil ha det beste innenfor Bluetooth-taket, og som ikke nøyer seg med plast.
Leservurdering218 Vurderinger
0.8
+
Detaljert og kraftig lyd
Meget komfortable
Kvalitets-konstruert
Kvalitets-materialer
Nok en gang 30 timer batterilevetid
-
Forskjellene på hvor langt man kan strekke Bluetooth-lyd er tynnere på toppen
9.2

Annonse