harmicrosoftavslørtwindows12
Er dette tiltenkt Windows 12, en større Windows 11-oppdatering eller kanskje blir det aldri noe av? Det er for tidlig å si, men dette kan være det første bildet av Windows 12.

Annonse


Dette kan være Windows 12

Det var mange som trodde, oss inkludert, at det var en “glitch” som medførte at startmenyen i Windows 11 fløt rett over bunnen av skjermen. Microsoft sa det var en feil, men det var det neppe.

Microsoft tester ut to større endringer

For måneder etter skjermbildet dukket opp (fra en Surface Studio), og vi ser det samme igjen, og denne gang fra Microsoft selv. Bildet kommer fra Ignite-eventet myntet mot bedrifts-markedet som ble holdt samme dag selskapet viste frem nye Surface-maskiner.

Det er to spennende ting her: for det første “flyter” startmenyen med runde hjørner og er ikke lenger “koblet” til nederste del av skjermen – betyr det at man vil kunne flytte den fritt?

For det andre er varsler flyttet helt på toppen av skjermen som på en mobil – det vil jo være en stor endring for nå dukker varsler opp på høyre side av grensesnittet som macOS.

Annonse


Det er også en søkeboks og en vær-widget der oppe på topp.

Microsoft har også flyttet nøkkelinformasjon som batteri, tid og dato oppe til høyre som på macOS:

Dette er mer enn en glipp

Vi synes endringene ser fine ut, spesielt det å flytte varsler på topp – det er naturlig for det er der vi ser etter dem på mobiler, og ikke minst vil Windows-nettbrett og hybrider med berøring som Surface kunne sveipe ned som på en mobil for å se og besvare varsler.

Skal vi gjette er Microsoft godt klar over hva de gjør, og lekket bildet for å sjekke ut responsen.

Vi tror også at de nye endringene enten kommer i en “Moment”-oppdatering, som Moment 1 som bruker faner i fil-utforskeren – eventuelt er dette noe som skal bakes inn, med andre større endringer, i Windows 12.

Låner fra Apple macOS for å finne mus/berøringsbalansen

Windows Central tror det er snakk om “Next Valley”, som trolig blir kalt Windows 12 som lanseres om to år. Som vi tidligere har meldt betyr det at beta-testere vil kunne hoppe på og prøve neste år.

Som vi allerede har vært inne på er årsaken til det nye grensesnittet nettopp det at Microsoft ønsker å gjøre Windows bedre for berørings-opplevelser:

Jeg blir fortalt at denne foreslåtte designprototypen tar sikte på å oppnå et grensesnitt som er bedre optimalisert for berøring uten å redusere opplevelsen for brukere av mus og tastatur. Dette er noe Microsoft ønsker å kunne skalere på tvers av stasjonære, bærbare og nettbrettformfaktorer, inkludert de med sammenleggbare skjermer.

Zac Bowden

Microsoft-journalist Zac Bowden har gjenskapt bildet Microsoft viste under demo-en for å gi oss et klarere overblikk over det nye grensesnittet:

Bilde: Zac Bowden

Annonse