applesørkoreatoundersøkelser
Apple inkluderer mva når de beregner avgiften utviklere må betale dem, og selv om alternative betalingsløsninger er tilgjengelige fra Apples plattformer, tar de 26 prosent kommisjon.

Annonse


Apples kontorer raidet

Konkurransetilsynet i Sør-Korea har raidet Apples kontorer.

Slik gjør de det

Aksjonen ble utført etter tips fra utviklere om at Apple tar 33 prosent for app-handel. Årsaken er at Apple inkluderer mva i sin prosent-andel, noe som medfører at det reele tallet er 10 prosent høyere enn Googles tall som ikke inkluderer moms.

Det samme gjelder for abonnenter tilknyttet apper: utviklerne må betale 16,5 prosent fordi Apple som nevnt beregner avgiften på totalprisen som inkluderer moms.

Om det er samme praksis i Norge er vi ikke sikre på, men det fungerer på samme måte i Frankrike, Italia, Tyrkia og Storbritannia. Ingen av disse landene har prøvet en sak mot Apple.

Annonse


Sør-Korea har to saker mot Apple

Det er et krav i landet å alltid tilby tredjepartsbetalingsløsninger, så i august i år undersøkte Korea Communications Commission (KCC) om Apple, Google og det lokale selskapet, One, hadde brutt disse lovgivningene. KCC mener at selskapene kan ha brutt lovene – dette selv om Apple har lagt til rette for alternative betalingsmetoder i januar i år.

Dette kan være relatert til urettferdig behandling ved undersøkelse av mobil-innhold før publisering til App Store, eller på andre måte blokkere registreringen av en app.

Apple tar 26 prosent kommisjon på betalinger som utføres av andre selskap på vegne av kunden. Det sier seg selv at dette er langt fra optimalt for utviklerne.

Annonse