iphone14kommentar
Jeg tviler ikke på at dere gleder dere: prisene er enda høyere for Pro-modellene som er de mest interessante i år med klar margin.

Annonse


KOMMENTAR: Klokka 14 starter det igjen – orker du henge med?

Apples viktigste pressekonferanse for 2022 har konkludert, og med det også en ny iPhones som er de dyreste noen sinne.

Oppdatert, 10:21:

Jeg glemte å nevne alltid-på-panelet som nok en viktig fordel med Pro-modellene. Dette er nå påpekt.

Apple åpner nettbutikken for forhåndsbestillinger klokka 14:00

Apple har allerede åpnet for salg av Apple Watch Ultra, og som vi meldte er klokka allerede utsolgt og det er uker med ekstra ventetid. De første får sin 23. september

Annonse


iPhone 14 og 14 Pro-leveres i postkassa fredag 16. september for de som er kjapt ute i dag.

AirPods Pro 2 leveres som Ultra-klokka fredag 23. september.

iPhone 14 Plus, den nyeste iPhone-modellen, har en dato ulik de andre: den leveres ikke før 7. oktober, av en eller flere ukjente årsaker.

Det koster mye mer å være Apple-fan i år

Jeg liker dette.

Hva synes du om årets avsløringer? For min del er det nok Apple Watch Ultra som slår seg som mest spennende, så skal jeg komme tilbake hva jeg mener om iPhone 14-serien.

Igjen har Apple gjort lite for å øke oppgraderingsvilligheten med Series 8. Klokkene vil se ut og oppføre seg som de foregående generasjonene, med unntak av at de nå har en kroppsensor for å varsle om eggløsning.

Jeg tror folk er så lei Series-modellene at de vil handler en Ultra uansett om de ikke trenger alle funksjonene.

Trond Bie, lei Series-modellene.

Apple har med Watch Ultra endelig skapt noe i segmentet jeg har lyst på, selv om jeg ikke trenger (på den annen side: hvem vet?) opp til 60 timer batterilevetid, nødsignal eller backtracking i Maps-appen, men gud så proppfull den er av ny teknologi – dessuten er urskiven mye større og den ser tøff og annerledes ut. Den ser ny ut.

Kom igjen: dette er tøft. Series 8, som iPhone 14, fremstår som svakere enn de andre årene med nye Pro-modeller.

Jeg tror også, som Thomas Ricker sin kommentar i The Verge, at Garmin har grunn til å være nervøse. Jeg mener Apple kommer til å gjøre selskap som Garmin til nye Nokia. De vil kanskje overleve, men de vil måtte kjempe fra en underdog-posisjon om noen år. Det er jo allerede varslet at andre generasjon Watch Ultra får satellitt-kommunikasjon, og uten et komplett økosystem (mobiler, OS), vil Garmin få det tøft med å konkurrere ut total-opplevelsen på tvers av enheter.

iPhone 14 henger etter

Som med klokkene har Apple også på mange måter forlatt de vanlige brukerne. iPhone 14-serien er langt ifra en like stor oppgradering som 14 Pro er – selskapet lager nå i enda større grad A og B-lag av produktene sine der Series-klokkene og ikke-Pro mobilene kanskje ikke er dårlige produkter, men som heller ikke byr på noe helt nytt. 14-serien er også utdatert på flere punkter.

Skal greia fremover være at om man ikke betaler aller mest, så får man en 0,5-oppgradering? Mulig har det vært slik i lang tid allerede? Kanskje, men MacBook Air beviser jo at Apple er i stand til å designe spreke produkter som ikke koster mest og som er myntet på forbrukere og ikke “profesjonelle”.

Pro-modellene koster i år enda mer, men om man ønsker seg alt det nye er det ingen vei utenom.

iPhone 14 har fremdeles ikke mer enn 60Hz-panel, nok en gang 12MP-kamera og det samme FaceID-systemet. Og forskjellene, de skal bare øke. Ming-Chi Kuo melder i en fersk rapport at Apple kommer til å tilby ulike funksjoner innenfor også Pro-modellene der det ventes at kun Plus-modellen får teleskop-linse neste år.

iPhone 14-serien får ikke den kjappeste CPU-en, selv om det ikke er mye å hente er det jo et signal, ei heller like kjapp RAM selv om de i det minste har like mye (6GB). Det mest iøynefallende er at det nye FaceID-systemet kun er å finne på de nye Pro-modellene. Dette får iPhone 14 igjen til å føles som fjorårets modeller.

iPhone 14 har utdatert skjerm-teknologi og et lavt antall MP-er. Pro forbedrer på dette, men sent i forhold til Android-leiren, og det koster. Apple har også økt prisene på 14 Pro og iPhone SE.

Tryllekunst

Apple ser ut til endelig å ha skjønt hva de skal gjøre med sensor-problemet: omfavne det.

Apple skrøt av at de er så gode på å kombinere maskin- og programvare, noe man jo kan hånle litt av når det er snakk om noe som i første øyekast kan se lite viktig ut: varsler plassert et nytt sted.

Det litt teite merkevarenavnet til tross, dette ser ut som en veldig smart løsning, og de animasjonene er de mest tilfredsstillende jeg har sett på lenge. Det er som at de har laget et nytt mini multitasking-system der oppe på topp. Om dette er en av Apples smarteste design på lenge, som aktivitets-ringene på Apple Watch, er jeg villig til å finne ut av.

Er navnet “Helt nye AirPods Pro?”.

Alt i alt er jeg positiv til Watch Ultra og 14 Pro-serien: det er nok forbedringer her til at jeg er interessert i å finne ut hvor mye bedre total-opplevelsen blir. Watch Series 8 fremstår som kjedelig, men jeg tror at neste år så får også disse et nytt design, nå som Ultra baner vei.

Plus-modellen vil selge som bare det, selv om den har 60Hz-skjerm. Det er det som er problemet. Produktet er sist ute: 7. oktober.

AirPods Pro 2 ble glemt under alt snakket om den “dynamiske øya.” Ikke bare fordi 9990 kroners klokka og Pro-modellene stjal showet, men fordi ørepropp-markedet er så overfylt av gode alternativer.

Apple skal ha 3000 kroner for dem, og selv om det er flere forbedringer er de nok mer selvfølgelige enn overraskende. Jeg er mest spent på hvordan volum-slideren fungerer.

Jeg har brukt AirPods Pro siden lanseringen i november 2019, så det skal bli interessant nok å teste, men det er klart hungeren min etter nye propper er ikke på et topp-nivå etter å ha testet flere denne sommeren.

Annonse