totingdumåviteomiphone14prokameraet
iPhone 14 Pro-kameraet serverer som standard 12MP-bilder, dog med høyere tetthet og bedre lysstyrke enn tidligere. ProRAW aktiveres automatisk om man aktiverer 48MP.

Du må vite disse to viktige tingene om iPhone 14 Pro-kameraet

Annonse


Endelig er iPhone 14, Pro-modellene vel å merke, oppgradert fra 12MP til 48MP bildesensor, og det er et par ting det er verdt å bite seg merke i.

Velg mellom bedre 12MP og jpg, eller 48MP i ProRAW

Selv om det ikke foreligger tester enda, vet vi allerede nå hvor mye plass 48MP (8064 x 6048) ProRAW-bilder tar: 75MB og mer – det er tre ganger mer enn hva samme format trengte for lagringsplass med 12MP.

Og her er greia: for å skyte med maks oppløsning du bruke ProRAW. Slik er det i det minste ved bruk av Apples kamera-app.

iPhone 14 Pro-kameraet serverer som standard 12MP-bilder, dog med høyere tetthet og bedre lysstyrke enn tidligere. ProRAW aktiveres automatisk om man aktiverer 48MP.

ITavisen

Foruten kutt-muligheter forbedrer dette bildebehandling

Noe annet som er eksklusivt til årets Pro-modeller er en fire-piksel sensor som kan kombinere disse fire til én piksel for å kunne servere skarpere og enda mer lyssterke 12MP-bilder. Dette er standard-moduset – 48MP må aktiveres.

Annonse


Disse kan selvsagt lagres i jpg som alltid. Microsoft la til støtte for ProRaw i Windows 11 i fjor, men det hadde jo vært fint å kunne velge.

Fordelen med ProRAW er at det er mer informasjon i bildet, informasjon som Mac-, iOS og iPadOS-produkter kan dra spesiell nytte av under redigering.

Høyere oppløsning gir flere piksler noe som gjør det mulig å zoome og kutte med mindre kvalitetstap. Bilde: Apple

Dette sier Apple om det nye kamera-systemet

“Pro-serien fås nå for første gang med hovedkamera på 48 MP og en quad-pixel-sensor som tilpasser seg bildet som tas, og bruker neste generasjons optisk bildestabilisering med bevegelig sensor.

For de fleste bildene kombinerer quad-pixel-sensoren fire og fire piksler til én stor «quad-pixel» tilsvarende 2,44 µm. Resultatet blir fantastisk bildekvalitet også ved svakt lys, samtidig som bildestørrelsen ligger på praktiske 12 MP.

Quad-pixel-sensoren gjør det også mulig å ta 2 x telefoto, der de midtre 12 megapikslene i sensoren brukes til å ta bilder i full oppløsning og 4K-videoer uten digital zoom. Dermed får man optisk kvalitet med den vanlige brennvidden, som fungerer særlig bra med funksjoner som Portrettmodus.

Quad-pixel-sensoren støtter avanserte arbeidsflyter og optimaliserer for detaljer i ProRAW. iPhone har også fått en ny maskinlæringsmodell utviklet spesifikt for quad-pixel-sensoren, slik at man kan ta ProRAW-bilder med 48 MP med et banebrytende detaljnivå som åpner opp for en rekke nye kreative arbeidsflyter for proffbrukere.”

  • Et nytt 12 MP-kamera med ultravidvinkel og 1,4 µm piksler tar skarpere bilder med flere detaljer og gir de kraftige makrofotofunksjonene enda et løft.
  • Det forbedrede telekameraet har 3 x optisk zoom.
  • Det nye TrueDepth-kameraet foran med en blenderåpning på ƒ/1,9 tar bedre bilder og videoopptak i mørke omgivelser. For første gang har det også autofokus, som kan fokusere enda raskere i svakt lys og i gruppebilder som tas på lang avstand.
  • En ny adaptiv True Tone Flash er designet på nytt fra bunnen av, med ni LED-lys som endrer mønster ut fra valgt brennvidde.
  • Avansert digital bildebehandling har åpnet for funksjoner som som Nattmodus, Smart HDR 4, Portrettmodus med Portrettlyssetting, Portrettmodus med Nattmodus, Apple ProRAW og Fotostiler som gir bildene et personlig preg.
  • Den nye Handlingsmodusen gir fantastisk jevne videoopptak ved å kompensere for raske bevegelser, vibrasjoner og kraftig risting i kameraet under filming.
  • Filmatisk modus er nå tilgjengelig i 4K med 30 bps og 4K med 24 bps.
  • Avanserte arbeidsflyter for video, inkludert ProRes og ende-til-ende-Dolby Vision HDR.

Photonic Engine på iPhone 14 Pro gir den digitale fotofunksjonaliteten et kjempeløft og forbedrer bilder tatt i overgangslys og svakt lys på alle kameraer, takket være den dype integrasjonen mellom maskinvaren og programvaren: opptil 2 x på hovedkameraet, opptil 3 x på kameraet med ultravidvinkel, opptil 2 x på telekameraet og opptil 2 x på TrueDepth-kameraet.

Photonic Engine gjør dette dramatiske kvalitetsløftet mulig ved å bruke Deep Fusion tidlig i bildebehandlingsprosessen, noe som gir ekstraordinært detaljrike bilder med fine strukturer og gode farger, samt at bildet kan inneholde mer informasjon.

Apple

Annonse