applesaksøktnfc
Et advokat-selskap som har vunnet mot Apple før, har klaget inn selskapet for å låse ned NFC i iPhones. Nå håper de på et massesøksmål.

Annonse


“Apple tjener 10 milliarder kroner på å blokkere andre”

Advokatbyråene Hagens Berman og Sperling & Slater prøver å få i gang et massesøksmål mot Apples NFC-praksis.

iPhone-NFC er låst av Apple

Selskapet har som kjent låst systemet for alle andre enn dem selv. Dette er noe de to byråene mener strider mot amerikansk konkurranselovgivning ved å blokkere blant annet Google- og Samsung Pay.

Pengene tjener Apple ved å ta en avgift fra kreditt-kortets bank på 0,15 prosent og 0,50 cent for debet-kort. I klagen (PDF) heter det at Google ikke krever avgifter fra amerikanske kort for tapp-for-betaling.

Bruken av digitale lommebøker har økt fire ganger siden 2015, heter det i klagen.

I søksmålet heter det at:

“Google, eieren av Android, begrenser ikke tilgangen til NFC-teknologi på Android-enheter: den er tilgjengelig for bruk for alle, inkludert digitale lommebøker som konkurrerer med Google Google Pay.”

Annonse


Videre heter det at Apple misbruker sin markedsposisjon og det ved å tilby en app som “nesten er umulig å skille fra Google Pay og Samsung Pay fra et funksjons-standpunkt,” og det hevdes at Apple ikke hadde klart å kunne ta betalt for tjenesten om de hadde tillatt konkurrenter, inkludert i apper og på nettsider der tapp-for-betaling også bruker samme Apple-system.

Klagens eksempel på Apple Pay-integrasjon, også med avgifter, på en nettside.

Hagens Berman kjenner Apple

Dette er ikke første gang Hagens Berman har gått etter Apple.

Du husker kanskje e-bok-pris-saken fra 2015. Advokatbyåret vant den gang 5,6 milliarder kroner i et forlik mot Apple. I fjor fikk de 1 milliard kroner for App Store opp til 30 prosent fordeling til Apple.

Annonse