dissetretrojanerneangripernordmenn
Medusa, Emotet og FormBook er farlige trojanere som spres via meldinger eller phishing-epost.

Annonse


Bank-trojaner herjer i Norge

“Banktrojanen Medusa er for første gang registrert som topp skadevare i Norge i følge den månedlige skadevarerapporten til Check Point Software,” melder sikkerhetsselskapet.

Tre farlige trojanere har ganske høy distribusjon i Norge

Trojaneren ble oppdaget i juli i 2020, og er nå dessverre på topp-listen over de mest distribuerte skade-varene i Norge.

Check Point opplyser at trojaneren sendes som SMS i phishing-forsøk “og er kjent for å være rettet mot finansielle organisasjoner i Tyrkia, Nord-Amerika og Europa. Blant de forskjellige egenskapene til skadelig programvare har den nøkkellogging og strømming av lyd og video.”

Medusa har en distribusjon på 1,6 prosent i Norge og 0,03 prosent globalt. Emotet og FormBook har samme distribusjons-prosent i Norge, men globalt er begge større med henholdsvis 14,12 prosent og 4,38 prosent.

Annonse


Disse er også aktive

Emotet er også en bank-trojaner som sprer seg via annen skadevare og ondsinnede kampanjer. “Emotet spres via phishing-epost med farlige vedlegg eller lenker.” Emotet nytter en rekke teknikker for å unngå oppdagelse.

FormBook omtales som en “infostealer” og sikter seg mot Windows etter at den ble oppdaget i 2016. FormBook selges som “Malware as a Service” (MaaS) på det mørke nettet.

Trojaneren er populær fordi den er billig og har avanserte teknikker for å unngå å bli oppdaget. Trojaneren henter innloggings-informasjon fra en rekke nettlesere, kan knipse skjermbilder og ta opp det som skrives. I tillegg kan trojaneren laste ned og installere mer skadevare om den får beskjed om det fra hackernes kommando-senter.

Annonse