Xperia1IVtest
Xperia 1 IV tar bare OK bilder. Den har også problemer med tidvis overoppheting, og har en litt utradisjonell skjerm som er av veldig god kvalitet.

Annonse


TEST: Jeg ønsket så gjerne å elske den – Sony Xperia 1 IV

Sony går “all-inn” på kamera-egenskaper som aldri før med sin nye toppmodell til 13 490 kroner.

Introduksjon

Det er ikke sjokkerende mye for en toppmodell i disse dager, men det er jo flere tusenlapper over OnePlus 10 Pro som jeg nettopp testet. Forskjellene mellom de to er at Sony har valgt å gjøre denne til en litt proffere opptaktsenhet.

Vår første smarttelefon som kan ta opp 4K HDR 120 fps-video på alle objektiver med øye-AF- og objektsporingsteknologi , og direkteavspilling av video. Alpha-bildeteknologi inkluderer øye-AF i sanntid og opptil 20 FPS AF/AE HDR-seriebilder, pluss ekte optisk zoom på 85–125 mm. 

Sony

Spesifikasjoner:

 • 6.5″ – 3840 x 1644 piksler – OLED – 120Hz – HDR
 • Snapdragon 8 Gen 1 @ 3Hz
 • Panel-trykksampling: 240 Hz
 • 5000 mAh
 • 12GB RAM – 256GB lagringsplass
 • Dolby Atmos
 • Sony Exmor RS-sensor – sensorstørrelse: 1/3.5″
 • microSDHC, microSD, microSDXC – inntil 1 TB
 • 187 g

Kamera:

 • “Optical Image Stabilizer” (OIS)
 • Hoved-kamera: 12 MP (OIS, PDAF) – blenderåpning size: F1,7; brennvidde: 24 mm; sensor-størrelse: 1/1,7″; piksel-størrelse: 1,8 μm
 • Kamera nummer to: 12 MP (telefoto, OIS, PDAF) – optisk zoom 5,2x; blenderåpning: F2,3
 • Kamera nummer tre: 12 MP (ultra vidvinkel)- blenderåpning: F2,2; brennvidde: 16 mm
 • Kamera nummer fire: ToF 3D “depth sensing”
 • Front: 12 MP

Design

Sony skal ha skryt for å ha selvsikkerheten nok til å lansere en toppmodell med et helt annet skjermformat enn samtlige konkurrenter. Det første som slår deg vil garantert være at skjermen er smalere enn hva du er vant til.

Jeg sier ikke det er direkte negativt med en slik skjerm på alle måter, men fordi den har en dedikert kamera-knapp (med litt for mye motstand) hadde det faktisk vært en fordel om den var bredere slik at det er mer å holde rundt. Årsaken til formfaktoren kommer jeg tilbake til litt senere, men det er en balansegang å vurdere.

Annonse


Sony tar ikke akkurat av her, men har lakkert mobilen i traust svart. På baksiden finner vi Sony-logoen, og et kamera-system som faktisk fremstår noe tamt i størrelse.

Den er lett. Det liker jeg godt.

Sony sine propper, LinkBuds S, som jeg nettopp har testet, er også lette, inkludert etuiet. Jeg liker at Sony har tatt seg bryet og gjort de samme forbedringene i to ulike produkt-grupper.

Selv om den er lettere enn samtlige andre premium-modeller, føles den ikke billig. Det er ikke er enkelt å få til, men jeg mener Sony har gjør en god jobb når de prøver å overbevise om at mobilen er verdt pengene, i det minste fra et design- og material-standpunkt selv om den er litt kjedelig.

I bruk og skjerm

Sony har ikke gjort stort med Android, faktisk savner jeg muligheten til å flytte flere apper samtidig fra en hjem-skjerm til en annen.

Mobil-testere vil sette pris på at man ikke trenger verktøy for å åpne SIM-skuffen. Samme skuff har plass til SD-kort.

Det er forsvinnende lite å si om Sonys Android, men de har implementert en hurtig-snarvei til de mest brukte appene som man henter frem ved å dobbel-tappe på høyre side av skjermen.

Derfra kan man også fylle 21:9-skjermen med to apper om ønskelig.

Dette fungerer bedre enn det høres ut som det kan, men er ikke noe jeg brukte hyppig, selv ikke med med forslag til app-grupper, selv om dette er en smart funksjon.

Om det er positivt eller negativt for deg kommer an på om du liker Android 12, eller om du har opplevd at andre produsenter har gjort smarte valg.

En funksjon jeg i det minste savner er kjapt å kunne endre lyd ut-kilde fra volumkontrolleren som på OnePlus. Jeg synes også animasjonene er for langdryge, og dette selv med 0,5 animasjonshastighet aktivert fra utvikler-innstillingene. På dette er OnePlus bedre.

Jeg ønsker personlig å takke Sony for å ha implementert fingersensoren i på-knappen. Endelig er det noen som har skjønt det.

Skjermen er utrolig god, det er det ingen tvil om med kraftige farger og mer enn nok lysstyrke på rundt 1000 nits. Bred-formatet gjør den også til en utmerket film-mobil, noe som er perfekt om man reiser mye kollektivt.

Sony har også inkludert et “skaper-modus” som gjengir filmer nærmere regissørens ønsker. Funksjonen er drevet av “CineAlta” som er en serie proffe film-kameraer fra Sony. De første av disse ble faktisk brukt av George Lucas for Star Wars Episode II: Klonene angriper.

“Skaper-moduset” sørger også for å aktivere spesial-designet prosessering som støtter BT 2020-fargespekteret og 10 bit HDR. Ved aktivering av dette kan man også skru på “sanntids HDR-optimalisering” der hver frame i HDR-innholdet optimaliseres i forhold til titterens lys-forhold.

Noe annet ingen andre har, i det minste er ikke jeg klar over det, er at mobilen kan vibrere i takt med f.eks. film på Netflix eller musikk i YouTube Music. “Dynamisk vibrasjon” kaller Sony dette. Du kan styre om vibrasjonene skal oppstå sent eller tidlig. Det er jo litt morsomt.

Ytelse

Det er synd å si det, men denne kan bli for varm. Spesielt i starten av test-perioden ble den så varm at skjermen måtte klokkes ned fra 120Hz. Ikke var det slik at man behøvde å spille heller; problemet kan også oppstå kun ved normal bruk som surfing og multitasking, men ved kamera-bruk var problemet ekstra lett å gjenskape.

Jeg vet ikke om dette er grunnet dårlig kjøledesign, produksjonsproblemer eller feilaktig styring av CPU/GPU, men noe må gjøres.

Når mobilen fungerer som den skal er ytelsen selvsagt god, den har jo 12GB RAM i tillegg til Snapdragon 8 Gen 1, som er fulgt opp av en Plus-utgave.

GeekBench 5:

 • Sony Xperia 1 IV: 1176 – 3252 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
 • iPhone 13 Pro Max: 1726 – 4680 (Apple A14)
 • OnePlus 10 Pro: 970 – 3431 (Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1)
 • OnePlus Nord 2T: 678 – 2844 (MediaTek Dimensity 1300 Octa-core)

Kamera

Grensesnittet er mye proffere, om man ønsker det, enn andre mobiler. Faktisk er flere modus å velge i: basic (som en tradisjonell kamera-app), auto, p (program auto), s (lukker-hastighet prioritert), manuell eksponering og lagring av sine favoritt-oppsett.

Med grunnleggende funksjonalitet er det ingenting som røper at mobilen har langt flere avanserte funksjoner og mer informasjon enn andre kameraer – dette kommer til synet med auto, og det er også da man skjønner hvorfor skjermen er så lang (moduset tvinger deg til landskapsmodusbruk); på venstre siden ser man gjennom linsene, mens man på høyre side har tilgang til informasjon som bildeformatstørrelse, filtype, om AF er aktivert og om blitzen er på.

Sony har til og med lagt til rette for å bruke 4K-skjermen som tilbehør og “direkteavspillingsenhet” for Sonys Alfa-kameraer.

Testbilder

Sonys mobil er mindre trykk-og-skyt enn iPhone 13 Pro Max. Alle 1 IV-bilder er på høyreside, og som du kan se er det vanskeligere å treffe med auto-fokusen til Sony i grunnleggende kamera-modus. Verre er det at detaljnivået i flere av bildene er lavere. Om dette er fordi Sony ikke “jukser” med etterbehandling, eller hva som er årsaken, er jeg usikker på.

Jeg synes heller ikke at zoomen er noe bedre enn iPhone 13 Pro Max som nå snart er ett år gammel, det er jo rart da Sony skryter av at dette er den første mobilen med ekte zoom.

iPhone 13 Pro Max mot Xperia 1 IV:

Venstre: iPhone 13 Pro Max.
Venstre: iPhone 13 Pro Max. Maks zoom.
Venstre: iPhone 13 Pro Max. Maks zoom.
Venstre: iPhone 13 Pro Max. Maks zoom.
Venstre: iPhone 13 Pro Max. Her har det gått galt med auto-fokus.
Venstre: iPhone 13 Pro Max.
Venstre: iPhone 13 Pro Max.

Flere testbilder fra flere mobiler


Venstre: OnePlus Nord 2T. Høyre: Sony Xperia 1 IV.

Dynamikk. Venstre: OnePlus 10 Pro. Høyre: iPhone 13 Pro Max.

Detaljer. Venstre: OnePlus Nord 2T. Høyre: iPhone 13 Pro Max.

Maks zoom. Venstre: OnePlus Nord 2T. Høyre: OnePlus 10 Pro.

Farger. Venstre: OnePlus Nord 2T. Høyre: Sony Xperia 1 VI.

Maks zoom. Venstre: OnePlus Nord 2T. Høyre: OnePlus 10 Pro.

Landskap. Venstre: OnePlus Nord 2T. Høyre: OnePlus 10 Pro.

Nattmodus. Venstre: OnePlus Nord 2T. Høyre: OnePlus 10 Pro.

Vidvinkel. Venstre: OnePlus Nord 2T. Høyre: Sony Xperia 1 VI.

Konklusjon

Dessverre kan vi ikke anbefale Xperia IV før varmeproblemene er rettet. Å måtte nedjustere til 60Hz er ingen feilretting (men det er det eneste jeg finner om problemet), og i verste fall er det villedende markedsføring om det ikke rettes.

Merk at karakteren er gitt uavhengig av varmeproblemene.

Jeg har hatt mobilen inne til test i flere uker, men har fremdeles ikke mottatt en eneste oppdatering. Problemet er mest utbredt med en gang man tar enheten i bruk, da det foregår en god del prosessering i bakgrunnen for å få systemet på plass i forhold til indeksering og slike ting, men jeg kan altså ikke kan garantere at mobilen klarer 120Hz hele tiden selv etter den første uken.

Når det er sagt yter den jo meget godt, det er intet annet å forvente enn av Qualcomms toppbrikke (av lanserte produkter). Sony har ikke gjort noe for å forbedre Android 12, og jeg mangler et par funksjoner som nevnt, men utover dette er mobilen helt OK i bruk, bare ikke forvent noe nytt i forhold til brukergrensesnittet.

I stedet har Sony optimalisert skjermen for video-titting, laget en avansert kamera-app og til og med inkludert dynamisk vibrasjon som er morsomt nok i visse tilfeller. Stereo-høyttalerne må jeg også trekke frem som svært gode.

Sony vet i det minste å kunne ha det litt gøy, selv om design og “farge”-valg er veldig konservativt. At de også har inkludert 3,5 mm er ikke dumt, selv om jeg personlig ikke har bruk for det.

Likevel hadde dette kun vært “nok” en Android 12-mobil med Snapdragon 8 Gen 1 hadde det ikke vært for kamera-appen som gir mye mer kontroll og informasjon enn hva jeg er vant til.

Skjermen er virkelig knall-god, og også tommel opp for gode stereo-høyttalere som gjør denne til en riktig så fin underholdningsmobil. Batteriet er ikke det beste i klassen, og dvale-tiden er også noe svak.

Jeg mener at mobilen er mest for de som liker kamera-grensesnittet fra dedikerte kameraer og som også kan tenke seg en mer avansert video-opptaks app i tillegg til gode mikrofoner for opptak. For sistnevnte har jeg dessverre ikke et referanse-grunnlag å bedømme produktet på, men fokuset til Sony er litt unna “mainstream” denne gang. Dessverre lever ikke stillbilde-kameraet opp til hypen, og da forsvinner også en høyere karakter.

Kjøp Sony Xperia 1 IV. Annonse.

TEST: Jeg ønsket så gjerne å elske den – Sony Xperia 1 IV
Vi konkluderer
Xperia 1 IV tar gode bilder, uten tvil, men ikke bedre enn andre mobiler i samme segment. Den har også problemer med tidvis overoppheting. Vær klar over at skjerm-formatet er litt utradisjonell, men at panel-kvaliteten og stereo-høyttalerne er meget gode.
Leservurdering78 Vurderinger
5.7
+
Meget god skjerm
Avansert og smart kamera-app
Veldig gode stereo-høyttalere
God ytelse
Lett
Gode høyttalere
Robust design
3,5 mm lyd
Fingersensor i på-knappen
-
Kameraet imponerer ikke
Det smale designet vil ikke være verdt det for alle
Kameraet ikke bedre enn andre mobiler i samme pris-segment
Mangler ekstra-funksjoner i OS-et
Ikke best dvale-tid
7.5