nedgangformarkedetappleok
Fordi Apple er i premium-segmentet for mobiler og har større kontroll over forsynings-økosystemet, er de også mindre utsatt for komponent-mangler.

Annonse


Forventer nedgang – derfor er ikke Apple like utsatt

IDC varsler et dystert 2022 for mobil-bransjen etter flere kvartaler med negativ utvikling.

Analytiker-selskapet melder:

“De pågående forsyningsproblemene med halvledere vil avta i andre halvdel av 2022. Med SoC (System on a Chip)-delen har 4G SoC-forsyningen vært problematisk, men markedet fortsetter å skifte mot 5G-brikker,” det er det positive.

IDC merker seg at “det største problemet har vært den lave tilgangen på komponenter som PMIC-er (“Power Management Integrated Circuit”), skjermdrivere og diskrete Wi-Fi-brikker. Produksjons-kapasiteten økes for disse halvlederne som er laget med høyere prosessnoder – nyere versjoner av Wi-Fi-brikkene produseres med nyere prosessnoder. Samtidig synker etterspørselen. Kombinert vil disse tilbuds- og etterspørselsendringene sette markedet mer i likevekt.”

På tampen av året forventer de derfor at problemene i stor grad forsvinner og at markedet vil være sunt igjen med hele 5 prosent vekst. Det er gode nyheter for Apple som alltid lanserer nye modeller på høsten.

Annonse


Hvorfor er Apple skjermet?

Det er covid som medfører problemer, og derfor har produksjonspartnerne til selskap som Apple og Samsung kuttet tilbake, men ifølge samme byrå er Apple mindre i faresonen fordi de har større kontroll over forsyningskjeden “og fordi flesteparten av kundene i premium pris-segmentet er mindre påvirket av makroøkonomiske problemer som infalsjon.”

Bilde: IDC

Nedgangen vil ikke vare: forventer langsiktig oppgang på 1,9 prosent

Hva angår markedet betyr dette at mobil-salget går ned til 1,33 milliarder enheter i 2022, en nedgang på 3,5 prosent.

IDC melder sågar at dette er etter tre strake kvartaler på rad med nedgang i salget og “økte utfordringer for både forsyning og etterspørsel. IDC har derfor markant redusert sine tall for 2022 fra en økning på 1,6 prosent,” sier IDC som altså går fra oppgang til nedgang.

De tror likevel at tilbakegangen vil være kort og at markedet kommer tilbake – de spår nemlig oppgang helt til 2026.

Annonse


Annonse


Annonse