lenovotabp12protest
Lenovo Tab P12 Pro har god ytelse og en flott skjerm. Alt er pakket inn i en flott kropp og uten mase-Android. Alle bilder: Trond Bie

Annonse


TEST: En mal for Android-nettbrett – Lenovo Tab P12 Pro

Lenovo Tab P12 Pro var et nytt nettbrett da jeg mottok det for flere måneder siden.

Introduksjon

Dessverre venter vi fremdeles på tastaturet. Årsaken til at jeg likevel velger å anmelde uten tastaturet er at dette brettet er langt mindre enn Samsung Galaxy Tab S8 Ultra, og derfor fint kan brukes uten tastatur-løsningen. Når/om jeg får den, oppdaterer jeg testen.

Pris: 8400 kroner for 256GB-modellen med 8GB RAM (testet).

Som vanlig, la oss ta en titt på hva vi får servert:

 • Snapdragon 870 CPU – 8 kjerner – 8x Kryo 585 @ 3,20GHz – Adreno 650 GPU
 • Android 11
 • 12,6″ – 2K (2560×1600) AMOLED 600 nits – Corning Gorilla Glass 5 – 107 prosent NTSC
 • HDR 10+ – AF – Dolby Vision
 • 6GB RAM/128 GB – 8GB RAM/256GB lagringsplass
 • 30 w lader inkludert
 • 10 000mAh/10 200mAht
 • Front 8 MP + ToF Sensor – baksiden: 13 MP (vidvinkel) – 5 MP (ultra vidvinkel)

Design og bruk

Førsteinntrykket var kort oppsummert meget god. Kvaliteten på brettet er godt håndverk. Det er ikke tegn her som får meg til å tro at den ikke tåler en støyt – den føles robust samtidig som den er tynn.

Annonse


At de har kopiert iPad-designet noe (høyttaler-grillene) får så være (hvem har ikke det?), det ser i det minste ikke ut som en iPad på baksiden, men dessverre så stikker kameraet noe ut, et kamera vi aldri kommer til å bruke.

Har vi ikke sett dette før?

Det er lite å si om utformingen utover at det jo er lov å prøve seg på andre farger enn kontor-grå, men så er jo Lenovo et bedrifts-selskap på mange måter.

Produsenten har gått for en meget ren og pen Android-opplevelse. At det er Android 11 spiller ingen rolle for meg, da de samme problemet med Android app-økosystemet på nettbrett er tilstede uavhengig av versjon, bare i mindre grad fordi brettet er langt mindre enn Tab S8 Ultra. At det dog leveres med 11 kan tyde på at de vil være trege med OS-oppdateringer selv om jeg trolig fikk minst fem fastvare-oppdateringer i løpet av test-perioden. Det er godt de er på ballen.

Det er forsvinnende lite å si om Android-grensesnittet utover det at Lenovo prøver å gjøre så lite av seg som mulig.

Sveiper man tre fingre opp hentes åpne apper opp på sin sedvanlige måte, og man kan bla mellom åpne apper ved å sveipe mot høyre og venstre helt nederst i grensesnittet med en finger. Et sveip opp sender deg hjem. Ingenting her vil plage eller overraske deg.

Her står ting litt i alle retninger.

Som tradisjon på Android-nettbrett for tiden kan man sveipe mot høyre for å hente opp en egen side der aktuelt strømme-innhold oppdateres jevnlig.

Jeg liker godt at på-knappen har fingersensor innebygget. Det er også ansikt-gjenkjenning på plass, men som vanlig på Android fungerer det ikke like bra som Apple FaceID, og det er jo like greit å holde ned fingeren på dvale-knappen uansett. At man kan dobbeltrykke på skjermen for å vekke den er fint.

iPad Pro 12,9 veier 682 gram vs. Tab P12 Pro sine 565. Tab P12 Pro er for øvrig til høyre i bildet om du skulle være usikker.

Skjerm og batterilevetid

Skjermen har 600 nits. Det er det samme som iPad Pro, men merk at Apples nettbrett kan vise 1000 nits i fullskjerm i filmer med HDR aktivert, men denne stopper på 600 nits uansett, og det er det. Det er ikke så mye i HDR-land, dessverre.

600 nits er hva gode nettbrett på dette nivået som regel leveres med, og oppløsningen på 1600 x 2560 er mer enn nok for en detaljert opplevelse fordelt på et 12,6″ skjerm-areal.

Lenovo skal også ha skryt for at fargene ikke ser feilaktige ut som de kan gjøre på Android-mobiler og nettbrett. Panel-kvaliteten er uten tvil veldig god, og fordi nettet er så tynt som det er, forsterkes følelsen av å holde i et printet og glanset fargebilde av veldig god kvalitet.

Batterilevetiden vurderer jeg som over snittet god, men som selvsagt vil avhenge av hva du bruker den til og hva som kjører i bakgrunnen.

Skjermen er god den…
…men HDR-ytelsen skulle vært bedre.

Precision Pen 3 (følger med)

Lenovo har på en måte berget seg inn med pennen. Det er nemlig slik at den ikke lader på siden som en Pencil på siden av en iPad, men på baksiden. Der parer man den også første gang. Ok og javel. Mest naturlig, om man legger den ned, vil jo være at pennen er på siden.

Er pennen ladet med nok batteri, kan den heldigvis festes der tastaturet skal være, men den lader altså ikke samme sted. Greit nok Lenovo, greit nok. Om du har koblet til pennen før vil Lenovo spørre deg om du fremdeles har den for å minne deg på å ikke miste den. Hyggelig.

Når brettet registrerer pennen, så dukker det opp et lite ikon i grensesnittet for å skrible hurtignotater – samme mini-app kan hentes opp med å klikke knappen. Dette fungerer som ønskelig (lukker du notatet auto-lagres det, så du behøver ikke tenke over det), selv om det nok ikke er den mest presise vi har testet. Den til Tab S8 Ultra og Apple Pencil 2 er bedre. I det minste er den faktisk formet som en pen og er god å holde i.

Jeg merket større forskjeller på tykkelsen (6,4mm mot Lenovos 5.63mm) enn jeg hadde trodd. Også vekten er en god del lavere mens skjermene er fordelt på 12,6″ på Tab Pro og 12,9″ på iPad-en.

Ytelse

Jeg har absolutt ingenting å utsette på denne ved bruk, og jeg mener at flyten i denne Android-utgaven er bedre enn Tab S8 Ultra, trolig fordi Lenovo har holdt Android så rent og pent som mulig. Samsung prakker jo på så mange funksjoner at man blir svimmel.

Tab S8 Ultra har dog et kjappere brikkesett noe du kan se effekten av i GeekBench, men jeg kan ikke med hånden på hjertet si jeg merket forskjell under bruk den ene eller andre veien. For å merke forskjell på ytelsen, altså timer det tar å utføre en oppgave, må man bedrive behandling av rå-data, og det er vel neppe det man gjør på nettbrett i den store sammenhengen.

Her er Geekbench-tallene og sammenligninger:

 • Tab P12 Pro: 955 – 3089
 • Galaxy Tab S8 Ultra: 1229 – 3380
 • Surface Laptop Studio: 1563 – 5778
 • Apple MacBook Air M1: 1705 – 7515

Konklusjon

Merkelig nok skulle det være Lenovo som satte en standard for Android-nettbrett, en slags mal om du vil. Det er jo ikke selskapets feil at apper til Android-brett er sånn halvveis på plass i Googles økosystem, ei heller Samsung, selv om de nok kunne ha påvirket Google i større grad til å gjøre noe med problemene. Jeg håper Google tar dette mer seriøst når de lanserer Pixel Tablet – har de noe valg? Nei, ikke om de ønsker å spise av Apples store markedsandeler.

I stedet har Lenovo fokusert på det de kan gjøre, og det er å ikke være i veien for brukeren.

Brettet gjør i nærmest alle tilfeller, inkludert berøring, ytelse og pennen, det brukeren ønsker (bortsett fra den klønete ladingen), og ikke det designere tror man vil. Mindre er mer.

Berøringen er som nevnt presis og god, og størrelsen på brettet nærmest perfekt. Skjermen er også veldig god, og vibrasjoner, selv på et nettbrett, er ganske smart.

Sammen med Tab S8 Ultra er Tab P12 Pro en ny generasjonen Android-nettbrett der det ikke er maskinvaren det står på. Nå venter jeg bare på Android 12L.

Kjøp Lenovo Tab P12 Pro med 8GB RAM og 256GB lagringsplass. Annonse.

TEST: En mal for Android-nettbrett – Lenovo Tab P12 Pro
Vi konkluderer
Lenovo har laget et meget godt brett i Tab P12 Pro. Skjermen er bra, pen og lader følger med, den er tynn og lett og har god ytelse. Dessverre er Android seg selv likt i forhold til både multitasking og app-økosystemet.
Leservurdering57 Vurderinger
4.2
+
Kjapp
Bra skjerm
Rent og pent Android-grensesnitt
Tynn og lett
Lader og pen følger med
-
Kanskje priset litt høyt?
Android er Android i forhold til app på nettbrett
Skulle hatt bedre HDR-lysstyrke
8.3

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse