clearviewstoppetistorbritannia
Clearview AI beordres til å stoppe tjenestene sine i Storbritannia. De er fra før av stoppet i Italia og Australia.

Annonse


Beordret til å slette alle bilder de samlet inn av borgerne

Clearview AI er beordret til å betale en bot på 91,3 millioner kroner i Storbritannia.

Må slette alt

Selskapet er også nødt til å slette alle bilder av britiske borgere lagret på sosiale medier og nettet for øvrig.

Selskapet muliggjør ikke bare identifikasjon av disse menneskene, men overvåker effektivt deres oppførsel og tilbyr det som en kommersiell tjeneste. Det er uakseptabelt.

John Edwards, Britisk informasjonskommissær

Det kontroversielle selskapet er også beordret til å stoppe innhenting av informasjon fra borgere i landet og slette alt som allerede er samlet inn.

Dette er virksomheten til Clearview

Information Commissioner’s Office (ICO) forklarer i pressemeldingen hvordan Clearview sin forretningsvirksomhet fungerer, og det er mange som er rammet:

Annonse


“Clearview AI Inc har samlet mer enn 20 milliarder bilder av folks ansikter og data fra offentlig tilgjengelig informasjon på nettet og sosiale medieplattformer over hele verden for å lage en nett-database. Personene ble ikke informert om at bildene deres ble samlet inn eller brukt på denne måten.”

Selskapet selger så informasjonen til f.eks. politi-etater, som forklart av ICO:

“Selskapet leverer en tjeneste som lar kunder, inkludert politiet, laste opp et bilde av en person til selskapets app, som deretter sjekkes for samsvar med alle bildene i databasen. Appen gir deretter en liste over bilder som har lignende egenskaper som bildet levert av kunden, med en lenke til nettstedene der bildene kom fra.”

I mars i år ble selskapet idømt en bot på 205 millioner kroner i Italia. I november 2021 sa Australia nei til selskapets tjenester og ba dem slette alle bilder.

I mars 2020 ble det bekreftet, etter at Buzzfeed avslørte at Norge var på kundelisten, at Kripos hadde brukt sporings-teknologien. Senere forklarte daværende justis- og beredskapsminister Monica Mæland at kun en person skal ha nyttet tjenesten:

Clearview AI utvikler og selger teknologi som lar aktører scanne og gjenkjenne ansikter i stor skala. Selskapet matcher bilder av “personer av interesse” med bilder fra nettet hentet fra millioner av nettsider“, skrev Solveig Schytz på Stortingets nettsider og krevde svar fra justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Nå har Mæland svart på samme side, og kan bekrefte at Clearview er brukt, men at kun en person i Kripos skal ha nyttet tjenesten:

“Kripos har også ett tilfelle der en medarbeider høsten 2019 registrerte seg for å få en prøvelisens fra selskapet. Denne ble benyttet i et begrenset omfang innenfor lisensens varighet på 30 dager. Lisensen er ikke lenger aktiv. Så langt Kripos har klart å bringe klarhet i, har det ikke vært flere tilfeller av kontakt med selskapet.”

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse