surfacelaptopstudio
Surface Laptop Studio har et smart design, bra tastatur og styreflate og gode berøringsegenskaper. Det største problemet er 11. generasjon Intel CPU-er. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Surface Laptop Studio er SÅ nærme perfeksjon

Jeg har siden Microsoft avslørte Surface Laptop Studio (helt tilbake i september i fjor!), en maskin som smart nok tok over for Surface Book, vært veldig klare til å teste den.

Introduksjon

Og nå har jeg endelig fått brukt mange timer med det som skal være Microsofts aller råeste bærbare, og det er den på mange måter, og på flere andre måter ikke.

Hvordan er egentlig det mulig, spør du kanskje? La meg forklare, men aller først, spesifikasjonene på vår testmaskin:

 • 11. generasjon Intel Core i7-11370H @ 3,3Ghz
 • GeForce RTX 3050 ti
 • 16GB RAM
 • 14,4″ –  2400 x 1600 (201 ppt) – 120Hz – 3:2 – 486 nits
 • Dolby Vision og HDR for film
 • Windows 11 Home
 • Core i7-modellen leveres med 102 w Surface-strømforsyning
 • Opp til 18 timer batterilevetid med Core i7 (19 timer med i5)
 • 2 x USB C med Thunderbolt 4
 • 3,5 for lyd
 • Windows Hello
 • WiFi 6
 • Bluetooth 5

Design

Det er utformingen av denne maskinen som får alle, og meg, til å sperre opp øynene, for her har Microsoft gjort noe veldig smart (og noe teit): du kan nemlig vippe skjermen fremover og legge den rett over berøringsflaten og derfor bruke berøringsflaten og berøringsskjermen om man ønsker en mer intim nettbrett-opplevelse, men med fordelen med presis mus-styring.

Annonse


Du kan også legge den helt ned slik at den blir et nettbrett, dog et veldig feit ett, eller gradvis løfte den litt opp, alt ettersom hva man måtte ønske. I tillegg kan skjermen snus helt rundt for hendig film-titting.

Det merkelige er at dette kun gjelder om skjermen er koblet seg magnetisk mot tastatur-delen av maskinen: om du løfter den opp er det ingen motstand i hengselet – det betyr at du ikke kan vippe skjermen ut mot deg og samtidig bruke tastaturet. Hvorfor ikke ha litt motstand så man kan velge vinkel fritt? Merksnodig.

Når det kommer til designet for øvrig, spesielt når den er i laptop-modus, minner den veldig om forgjengeren Surface Book der den store forskjellen er at skjermen ikke kan kobles fra. Microsoft, som 99 prosent av kundene, har heldigvis erkjent at å bruke denne som nettbrett ble en alt for tung og kronglete affære, og ikke har det hjulpet at Windows i mange år har vært lite nettbrett-vennlig, dog, dette er på vei til å endre seg.

På begge sider, under portene, finner man rikelig med kjøle-hull, så man vil ikke merke at denne puster og peser noe særlig, og ikke i det hele tatt ved “kontorbruk”.

Ytelse

Dette er det store problemet med Surface Laptop Studio, og noe du allerede har fått med deg om du leste spesifikasjonslisten: den leveres med 11. generasjon Intel Core, en CPU som ikke er direkte treg, men som er mye svakere på flerkjerne-operasjoner enn Intel Core 12. generasjon som var… kremt… en snu-operasjon fra Intel i så måte og et aldri så lite comeback.

I og med at maskinen sikter seg inn på skapere vil dette være det aller største ankepunktet for en ellers meget fin maskin. At Microsoft skal ha hele 23 490 kroner gjør det vanskelig for meg å anbefale denne maskinen for profesjonelle som trenger den for tunge arbeidsoppgaver som video-redigering og eksport, for se på tallene fra GeekBench:

 • Surface Laptop Studio: 1563 – 5778
 • Apple MacBook Air M1: 1705 – 7515

Apple sin billigste M1-bærbare knuser altså denne 11. generasjon Intel-maskinen og dette er en maskin som kun koster 11 990 kroner (uten å sammenligne på andre områder).

Heldigvis har Microsoft plassert et RTX-skjermkort i denne, nærmere bestemet et 3050 ti som klarer følgende i GPU-testen i samme program med OpenCL:

 • 60 193

Dette er langt bedre enn hva Air M1 klarer som ender opp med rundt 38 000 poeng.

Enden på visa er at Microsoft som alle andre Windows-produsenter er bundet til Intel, og selv om de har skjerpet seg betraktelig leveres denne maskinen dessverre med 11. generasjon og er i så måte et produkt som ødelegger for seg selv på dette området.

Maskinen leveres som mange andre moderne med 120Hz-skjermoppdatering, men selv om du tvinger frem dette vil den nedjustere Hz-en for å spare på batteriet. Windows fungerer helt greit med 120Hz, men LCD-skjermen imponerer ikke like mye som en iPad Pro med 120Hz da berøringen fremdeles føles mer naturlig på Apples brett. Ikke misforstå: berøringen er god, bare ikke perfekt og du vil fremdeles merke at teksten “blør” rundt seg om du blar kjapt opp og ned i nettsider eller drar innstillingene i Windows rundt kjapt med fingeren.

Batterilevetid

Her er det lite sjokkerende å melde, noe som inkluderer det faktum at jeg neppe klarer å holde denne maskinen gående i “opp til 18 timer” som Microsoft lover. Ved normal bruk med en lysstyrke som gjør det mulig å lese hva som står på skjermen, vil du oppleve fra 10 til 12 timer batterilevetid, noe Anandtech backer opp i sine tester.

Det stemmer sikkert det Microsoft, men med så lav skjermstyrke og så få Edge-nettleserfaner at vi ikke kunne ha brukt den i mange sammenhenger. Selv med 50 prosent lysstyrke har vi store problemer med å se hva som står på skjermen, og det med rull-gardinen på kontoret helt ned-trukket. Det er også masse refleksjoner i skjermen noe som forsterker problemet.

I det minste har Microsoft gått bort fra video-avspilling for å reklamere for batterilevetiden, og bruker i stedet følgende kriterier (merk at maks nits er 486 – Microsoft ønsker at jeg bruker godt under 50 prosent lysstyrke for å kunne oppnå 18 timer batterilevetid):

“Testingen besto av full batteriutlading med en blanding av aktiv bruk og moderne ventemodus. Den aktive bruken består av en nettlesertest med tilgang til åtte populære nettsteder over flere åpne faner, en produktivitetstest som bruker Microsoft Word, PowerPoint, Excel og Outlook, og en del av tiden med enheten i bruk med inaktive apper.

Alle innstillinger var standardinnstillinger, bortsett fra at skjermens lysstyrke ble satt til 150 nit med automatisk lysstyrke deaktivert. Wi-Fi ble koblet til et nettverk. Batteritiden varierer betydelig, avhengig av innstillinger, bruk og andre faktorer.”

Med andre ord er Microsoft ikke bare nødt til å bruke mer en mer energieffektiv CPU, men også oppgradere panel-teknologien fra LCD til noe mer optimalt, også for å rette problemet med at tekst og innhold blør over i hverandre som nevnt over.

Laptop Studio har et klassisk Surface-design.

Konklusjon

For enkle kontoroppgaver er denne maskinen en fryd i bruk, og også til underholdning og kreative oppgaver med pennen som festes på undersiden fremme på maskinen. Den har også et godt design, bra tastatur og en fin styreflate. Tenk om den også hadde hatt 12. generasjon Intel?

Det er jo bare et spørsmål før de utstyrer den med den nyeste innmaten, men til det skjer er den såpass dyr at mange nok vil se andre steder. Dog, om man trenger en kontormaskin som også har et ganske så bra skjermkort og man bruker pennen mye, kan det utmerket tenkes at dette er maskinen for deg.

Det er ofte slik med Microsoft-produkter at de er veldig nærme å levere noe som er utrolig bra, bare for å kjøre ut i svingen og påføre produktet riper i lakken. Her er det ytelsen og det faktum at skjermen ikke holder seg selv oppe som er de to mest innlysende problemene, så får det heller være at den kun har 2 x USB C-innganger, selv om også det kan være et problem for profesjonelle.

Microsoft: jeg ser frem til evolusjonen av dette produktet, for her kan dere få til noe magisk. Bare gi dere selv litt mer tid, men ikke så mye tid at innmaten foreldes.

TEST: Surface Laptop Studio er SÅ nærme perfeksjon
Vi konkluderer
Det er mye å like med Surface Laptop Studio, men det faktum at de er dyre og kun leveres med 11. generasjon Intel og en batterilevetid som kunne vært bedre, gjør at den ikke når topp-sjiktet.
Leservurdering32 Vurderinger
4.9
+
Smart design
God skjerm
Bra styreflate og tastatur
RTX-grafikk
God nok ytelse for ikke-proffe oppgaver som krever rå kraft
Godkjent batterilevetid
-
11. generasjon Intel CPU
Dyr
Skjermen kan ikke justeres helt som ønskelig
Kun 2 x USB C og fremdeles Surface-ladeinngang
7.8