intel
Nå kommer endelig Alder Lake til andre enheter enn de kraftige, stasjonære PC-ene.

Annonse


Intels nye CPU er 70 prosent kjappere!

Det har vært mye prat fra Intels side om hvordan Alder Lake-brikkene blir verdige Apple M1-konkurrenter, men vi har ikke hittil sett så mye til dette.

Arkitektur fra H-Series

Et vesentlig problem har vært at de ikke har vært praktiske nok, i form av at Apples M1-brikker har prestert bedre med tanke på forholdet mellom strømforbruk og ytelse. Det store gapet kan dog ha blitt kraftig innskrenket nå, med Intels introduksjon av nye Alder Lake P-series (15W) og U-Series (9W). Intel lover 70% bedre multithread-ytelse sammenlignet med forrige generasjon Intel-brikker.

Begge produktlinjene får samme arkitektur som den kraftigere H-serien.

Bedre på flere måter

Når det gjelder oppgaver som i stor grad lener seg på god skjermkort-ytelse så fremmes også P og U-Series som gode kandidater for å legge opp til bra ytelse, for eksempel for bilderedigering, der de sammenligner brikkene med AMD sin Ryzen R7 5800U.

Intel har tatt tak i balansegangen mellom ytelse og effektivitet med særlig nye P-Series, som tradisjonelt har krevet mye strøm og tilsvarende et godt oppsett for kjøling slik at den har vært reservert for bærbare maskiner som er noe større enn gjennomsnittet, fysisk. Nå derimot er det snakk om at toppsjiktet av P-Series vil ha 14 kjerner men lavere klokkehastighet for å jevne ut forholdet mellom ytelse og forbruk.