surfacepro8test
Surface Pro 8 er en riktig så god bærbar med berøringsskjerm. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Surface Pro 8 er en solid laptop og fremdeles et dårlig nettbrett

Sist gang jeg testet en Surface Pro var sjette generasjon i 2018. Merkverdig lite har endret seg.

Surface Pro er seg selv lik selv etter åtte generasjoner

Microsoft fortsetter taktfast med jevnlige oppdateringer av Surface Pro-serien.

Denne gang leveres skjermen med 120Hz-oppdateringsfrekvens og en penn som visstnok får skjermen til å føles ut som papir. Mer om dette senere.

Microsoft skryter i tillegg til følgende hovedpunkter som salgspoeng:

Her er de ulike konfigurasjonene man kan velge mellom. Jeg testet i7/16gb/256GB-modellen:

Spesifikasjoner:

Design

8-serien har et velkjent designspråk. Den største endringen er at hjørnene er runde. Tar man seg tid til å studere detaljene vil man ikke angre på å ha brukt pengene, når man samtidig senere vil funne ut at maskinen også leverer god ytelse.

Annonse


Den trinnløse kickstanden er mil foran iPad Pro, men Apples nettbrett er mer stabilt fordi skjermen hviler på en stiv tastatur-flate. Det er fordeler med Apples løsning, men så kan den heller ikke brettes helt rundt for tegning og skriving.

Maskinen er nesten sjokkerende tynn til å huse en så kjapp CPU, det er bare synd det ikke er en 12. generasjon i denne da ytelsen er opp til 40 prosent bedre. Microsoft kunne jo ha ventet og lagt opp til en internasjonal lansering i stedet og samtidig hatt dette på plass.

Ytelse

Hadde det ikke vært noe med Intel Arc GPU i en Surface? Denne har kun Intel Iris Xe, men jeg tipper kommende generasjoner vil huse Intels nye GPU som er langt mer gaming-vennlig.

«iPad Pro 11 2018 klarer 1129 enkjerne-poeng og 4488 flerkjernepoeng – tre år senere og Apples kjappeste iPad klarer 1704 og 7237 flerkjernepoeng», skrev jeg i testen av Apples topp-brett som fremdeles er deres kjappeste siden lanseringen juni 2021. Surface Pro 8 klarer 1476 og 5444 poeng.

Viften kan høres under stress, men er aldri plagsom høy.

I GPU-testen klarer iPad Pro M1 12,9″ 20 959 poeng og Surface Pro 8 18 917 poeng. Ikke dårlig.

Dette var SSD-ytelsen på en rekke Windows-maskiner i oktober 2018:

Surface Pro 8: Lese: 1639 Skrive: 807 MB/S
Surface Pro 4: Lese: 1518 – Skrive: 314
Skrivebordsmaskin med Samsung 850 EVO: 555 – 530
Surface Laptop: Lese: 649 – Skrive: 235

Dette er hva Surface Pro 8 klarer:

Skrive: 2330 MB/s – lese 1590 MB/s

Som du ser har det vært en fin utvikling. Jeg husker fremdeles med angst den grusomme SSD-ytelsen Surface Laptop bød på i 2017.

Tastaturet og pennen

Tastaturet er ikke så bra som jeg hadde håpet på. Tastene er like i mykeste laget for min smak, og hver gang man taster på fanget dytter man hele flaten ned samtidig. Det føles litt billig i måten mateiralet dyttes ned i takt med tastene, selv om jeg setter pris på den myke følelsen tastene er pakket inn i. iPad Pro gjør dette bedre.

Det er verre at tastene er litt, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, men akkurat litt for lite godfølelse. Jeg tipper det er fordi de ikke har like lang dybde som andre lignende tastaturer. De skulle også ha vært mindre “myke” i trykket. Microsofts fokus er derfor å servere en så slank som mulig maskin, noe som gir mening på alle måter da man jo også skal kunne bruke den som et nettbrett.

Tastene burde ha vært dypere.

Pennen har vibrasjonsfeedback som får brettet til å avgi en følelse av at det er papir, på en veldig forsiktig måte. Det merkverdige er at det kun er Word som er støttet, ikke Whiteboard. Hvorfor støtten forsvant vet jeg ikke. Jeg måtte også reinstallere driverne til pennen for å få det til å fungere etter å ha søkt meg til hvilken app som var støttet.

Når det kommer til pennen til noe annet enn tegning, som å skrive inn bokstaver i adressefeltet så er konklusjonen “nei takk”. Det er alt for knotete, og den lille boksen som dukker opp man skal tegne på er ikke tilgjengelig når man ønsker, eller så skubber man borti med hånda slik at skjermen registrerer berøring og man ikke lenger kan skrive.

Å bruke den som et nettbrett

For å si det rett ut: det gjør jeg aldri, og årsaken er mangelen på grensesnitt-regler. Microsoft vil ha måttet kreve to grensesnitt, ett for mus og tastatur, og ett for fingrene, for å lykkes, men slik er det altså ikke og man får ikke lyst til å bruke nettbrett-delen mye. Jeg har aldri brukt Surface Pro-enheter som nettbrett utover å hver gang finne ut at jeg ikke vil mer enn 5 minutter. Mer om dette under.

iPad Pro 12,9 veier 710 g. Surface Pro 8: 891 g.

Selv Microsofts egen nettleser har det samme designet som en ikke berøringsvennlig-versjon av Windows – er det en slu plan for å selge tastaturet (til 2000 kroner – 3000 kroner med Slim Pen 2), null løsninger eller at dette kun er et problem for meg?

Her er alt mulig, hva mener du?

Windows 11

Kombinasjon berøring og styreflate er en meget effektiv kombinasjon på denne. Jeg bruker mer og mer kombinasjonen også på iPad Pro, og har gjort det en stund. I Windows, som fremdeles er mer responsivt om man aktiverer aller best ytelse. Ja, man må igjen manuelt velge ytelsen.

Maskinen går dessverre i en dvale som den er treg å våkne fra etter noen timer sovetid.

Jeg klager over dette hver gang, men gir meg ikke før jeg får valget om “Maskinen styrer best ytelse/batterilevetid for deg”, i stedet for anbefalt, bedre ytelse eller best ytelse.

I de to første modusene girer maskinen opp til de samme klokkehastighetene, rundt 3,8/3,9GHz ved navigering i Windows (maks for Core i7-1185G7 er 4,8 GHz), men jeg tipper GPU-en reduseres ytterligere med svakest ytelse, og at klokkehastigheten holdes høyere, lengre, med “bedre ytelse”.

Den anbefalte løsningen er mer enn nok for surfing og skriving uten tegn til etterslep uansett hvor mange faner man kaster mot den.

Det står høyt på absurd-skalaen at 120Hz ikke er aktivert som standard, men så glemte jo Apple å implementere ProMotion i Safari, så her har de alle problemer. Heldigvis kommer dette på plass i super-oppdateringen iOS 15.4 i tillegg til FaceID-godkjenning med maske, men uten Apple Watch.

Windows 11 og Surface Pro 8 skal ha skryt for mer presis berøring-tekstformatering enn iPadOS 15.

Windows 11 er bedre enn 10, men det er fremdeles et merkelig skue, og en slitsom opplevelse, å navigere oppgavebehandleren med fingrene på et grensesnitt som dateres tilbake til dagene man begynte å bruke NT fordi Windows 9x sin gamle kjerne var dårlig.

Dette er selvsagt en av årsakene til at Windows XP (august 2001) ble så godt mottatt, fordi det OS-et var det første forbruker OS-et fra selskapet med nettopp NT-kjerne, men det blir en digresjon. Poenget er at det gamle kontrollpanelet fremdeles er tilstede, et problem Microsoft har brukt mange år på å takle.

Surface som nettbrett har Windows som sitt største problem

Det største probleme er at det ikke finnes noe berøringsrammeverk for appene i Windows.

Jeg har for lengst mistenkt at de ikke klarer å finne frem til en god nok kombinasjon grensesnitt som er berørings-vennlig men samtidig gir tilgang til avanserte funksjoner. Apple har valgt å ikke en gang prøve, men skiller sine to berøring- og mus-OS.

Jeg føler meg mer komfortabel med å flytte rundt vinduer med berøringsgester enn tidligere. Det er lett å sveipe ned i en kjørende app om den kjører i fullskjerm for å hente opp en liste over andre apper.

Det er ingen tilfredsstillende oppgave å trinnløst kunne minske og øke app-vinduene da animasjonen er dårlig og grafiske elementer flimrer, men det er i det minste mulig.

At Microsoft går for en halt sammensatt kombinasjon for å tilfredsstille begge kundegrupper fungerer greit nok, men gir ikke god-følelsen.

Det hadde vært hyggelig å se en Universal Control utover Garage-prosjektet “Mouse without a border” som jeg ikke fikk til å fungere grunnet et eller annet DNS-problem. Funksjonene kan forbedres, installasjonen bør skjules bak ett enkelt klikk og de kan jo bake det hele i Windows Phone-appen.

Brett og tastatur sammen er en veldig flat affære.

Konklusjon

Tastaturet, som selges separat men som er umulig å leve uten, er dessverre den dårligste delen. Det er ikke elendig, men jeg mener at skriving på fanget, som definitivt skjer med en slik maskin, ikke er optimalt grunnet den løse koblingen mot brettet. Kickstanden den er meget bra og kan vippes nesten helt bak, dessuten blir man imponert over hvordan man kan sitte i mange ulike posisjoner og samtidig oppleve at skjermen i det minste er veldig stabil og klar for berøring.

Designet er flott det, og det er imponerende mye kraft som er pakket inn. Dette er dog en Intel CPU som klokker høyt, og som ikke er så energi-effektiv som ARM-baserte løsninger – dette merkes spesielt med dvale-tiden som med stor fordel kunne vært bedre.

Batterilevetiden er vanskeligere å måle fordi man ofte skifter mellom de tre nivåene. Jeg vil beskrive den som ok men ikke kjempegod, og fordi den tapper seg mer under dvale i tillegg, gleder jeg meg til Microsofts egne laptop-brikker jeg håper og tror kommer.

Surface Pro-serien er bærbare datamaskiner med berøringsskjerm, og ikke egentlig en kombinasjon som fungerer for annet enn surfing og film-titting. Samtidig er det en kjapp bærbar maskin, men man må være villig til å betale en god del for 11. generasjon Intel og enda en gang for tastaturet.

TEST: Surface Pro 8 er en solid laptop og fremdeles et dårlig nettbrett
Vi konkluderer
Leservurdering0 Vurderinger
0
+
God ytelse
God skjerm med HDR
Presis berøring
Tynn
Den trinnløse kickstanden
-
Bare OK batterilevetid
Middelmådig tastatur-løsning
Windows 11 app-økosystemet ikke laget for berøring
8

Annonse