oslofjordenelbåt
Slik ser Hyke og OsloMet seg båt-fremtiden i Oslofjorden. På tampen av året kommer den første båten som skal styres fra land.

Annonse


Nå kommer det selvkjørende el-båter på Oslofjorden

Om ikke så lenge vil elbåter med AI kjøre på Oslofjorden.

Kommer i år, men ikke med AI

“Den første båten skal leveres av firmaet Hyke allerede mot slutten av 2022 som en del av en effektiv, miljøvennlig, stillegående og økonomisk bærekraftig mobilitetsløsning. Samtidig jobbes det med autonomi utvikling som gir løsning fra Hyke fleksibilitet og dynamikk som igjen øker fordelene ved bruk av løsningen i urbane strøk”, meldes det i pressemeldingen fra OsloMet.

– Båter som beskrevet vil gjøre Oslofjorden og mange andre byer med vannveier rundt verden mer tilgjengelig for publikum. I konseptet til Kjelsaas kunne man også gjort slike båter tilgjengelig for privatpersoner, som en vanntaxi. Dette vil være et godt alternativ til familier som ikke har råd til egen båt, og man vil heller ikke trenger å ta båtlappen. I tillegg er det miljøvennlig siden båtene er 100% elektriske, forklarer Magnus Kjelsaas ved OsloMet.

Magnus Kjelsaas jobber på prototypen.

Prototypen skal styres fra land

Kjelsaas har nemlig masteroppgave i å utvikle teknologi som kan få dette til. Planen er at de skal være smarte nok til å selv legge til kai, ta på og av passasjerer og kjøre den planlagte ruten samt unngå hindringer.

Merk at dette er et stykke unna og at prototypen Kjelsaas nå utvikler skal styres på land. Denne prototypen har påmontert kamera og GPS.

Den første båten skal leveres av firmaet Hyke allerede mot slutten av 2022 som en del av en effektiv, miljøvennlig, stillegående og økonomisk bærekraftig mobilitetsløsning. Samtidig jobbes det med autonomi utvikling som gir løsning fra Hyke fleksibilitet og dynamikk som igjen øker fordelene ved bruk av løsningen i urbane strøk.

Annonse