epic-games-apple-fortnite
Saken mellom Apple og Epic Games tar en ny vending etter at 35 stater sammen med Det hvite hus uttrykker støtte til Epic Games.

Annonse


Apple mot Epic Games – nå tar saken en ny vending

Det hvite hus har sammen med 35 amerikanske stater signert et dokument for å vise støtte til Epic Games i antitrustsaken mot Apple. Samtlige av disse mener at den originale dommeren i saken har gjort en feil i saksbehandlingen med hensyn til hvordan antitrustloven er satt opp.

Tar side med Epic Games

De gjør det dermed klart at de er enige om Apples pågående arbeid for å svekke konkurransen innen app-distribusjon, der de har monopol gjennom App Store. Ankesaken går ut på at retten i første omgang avgjorde Apple ikke opererer med en monopol i App Store.

Reuters skriver at dokumentet ble gjort som en del av ankeprosessen som pågår. Av uttalelsen går det frem blant annet følgende:

“Apples oppførsel har vært og er stadig skadelig overfor mobilapp-utviklere sammen med millioner av brukere. I mellomtiden fortsetter Apple å opprettholde en monopolsituasjon på app-distribusjon og betalingsløsninger i iPhone-applikasjoner for å akkumulere profittmarginer utenom det vanlige.”

Annonse


Stiller spørsmål ved rettsgrunnlaget

Det amerikanske justisdepartementet har altså blitt involvert, og stiller i denne saken spørsmål ved selve behandlingen, der de mener at retten har gjort flere store rettslige feil som kan få konsekvenser for avgjørelsen.

Særlig i lys av den digitale økonomien skal flere sentrale momenter i vurderingen av Apples antatte monopolvirksomhet vært ufullstendige. Noe av dette går på rettens vurdering av Sherman Act – en lov fra 1890 som la forbud på antikompetitive handlinger. Denne loven har i saken mellom Apple og Epic Games blitt vurdert feil, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Da rettens avgjørelse ble kjent i fjor så viste begge selskapene misnøye overfor beslutningen, der retten i stor grad hadde tatt side med Apple. Likevel tapte de på enkelte punkter, og begge anket.

Annonse