samsungmram
Ved å kombinere lagring og RAM klarer MRAM-brikker å bruke mye mindre strøm samtidig som de er kjappe. Teknologien skal i første rekke brukes i AI-enheter.

Annonse


Samsung har klart noe utrolig

Samsung tror de kan klare å revolusjonere datamaskiner på utrolige måter i fremtiden. Først ut er lav-energi AI-brikker.

Navnet på brikken er “Magnetoresistive Random Access Memory” – “MRAM”

Dette ved å kombinere RAM og CPU i en og samme brikke. På den måten må ikke informasjonen sendes til og fra RAM, men informasjon kan i stedet “tygges” i samme område på brikken som lagrer den – dette vil selvsagt medføre langt kjappere operasjoner og mye mindre energiforbruk.

I første rekke er ikke dette noe som kommer til forbruker-datamaskiner, men myntes på AI-brikker som skal bruke så lite strøm som mulig

Illustrasjonen viser den grunnleggende forskjellen mellom den tradisjonelle og nye måten å kombinere brikker på for å skape en som ikke trenger å flytte data, og som parallelt kan jobbe og lagre informasjon.

Sammenligner teknologien med hjernen

“In-memory computing” som teknologien er døpt har likheter med hvordan hjernen behandler data ifølge en av forskerne bak prosjektet:

In-memory computing har likheter med hjernen i den forstand at databehandling i hjernen også forekommer innenfor nettverket av biologisk minne, eller synapser; punktene der nevronene berører hverandre. Databehandlingen som nå utføres av MRAM-nettverket vårt akkurat nå har et annet formål enn databehandlingen som utføres av hjernen, men på sikt kan et slikt solid-state minnenettverk i fremtiden brukes som en plattform for å etterligne hjernen ved å modellere hjernens synapse-tilkoblinger.

Dr. Seungchul Jung, professor, Harvard University

Annonse