tesla-mining-kryoto
Også Chris Allessi har drevet med kryptograving med elbilen sin, her fra YouTube-kanalen hans. (Ill: KmanAuto/YouTube)

Annonse


Tjener tusenlapper hver måned med el-bilen

CNBC har oppsøkt en rekke personer som har brukt ulike måter å bruke elbilene sine, oftest Tesla Model 3 eller Model S, til å grave etter kryptovaluta.

Opptil 7000/mnd på sitt beste

En av disse er Siraj Raval som eier en Tesla Model 3 og som forteller at han har brukt denne på flere måter grave etter krypto på. Det endelige valget skal ha falt på bruke gratis programvare for mining av bitcoin på Mac mini M1 i kombinasjon med et separat skjermkort. Mac mini M1-enheten skal han ha koblet til 12V-inngangen i midtkonsollen sammen med en vekselretter, mens skjermkortet har blitt koblet til gjennom “frunken”, bagasjerommet foran.

I begge tilfellene er det bilens batteri som forsyner strømmen. Raval forteller i intervjuet at han var villig til å risikere bilens garanti på denne måten, og han på det mest effektive har tjent 800 dollar på én måned når ethereum nådde sitt høyeste punkt i 2021. Det tilsvarer omtrent 7000 norske kroner.

En annen som har brukt bilen som hjelp til å grave etter digital valuta er bitcoin-mineren Alejandro de la Torre. Han fortalte overfor CNBC at det å grave etter krypto med en Tesla til syvende og sist er det samme som å koble til en annen, hvilken som helst strømkilde.

Annonse


“Det viktigste er prisen på strøm. Dersom det er billigere å gjøre det i et elektrisk kjøretøy, så får det bare være sånn.”

Ser ikke et problem i logistikken

Det er bred enighet blant profesjonelle kryptogravere om at mulighetene faktisk er der for å bruke en el-bil for mining. Til CNBC forteller Whit Gibbs, grunnlegger og administrerende direktør i Compass, at man har tilgang på strømkilde, at man har fysisk plass og at det finnes muligheter til å sørge for tilstrekkelig kjøling.

Hvorvidt det er lønnsomt over tid derimot, er et annet spørsmål. Her kan en annen av de utspurte gi litt innsyn.

Chris Allessi, også kjent som K-Man på YouTube, fikk en Tesla Model S før januar 2017 og dermed fulgte kjøpet med gratis og ubegrenset superlading ut bilens levetid. Når det gjelder inntjeningsmulighetene her så var det i 2018 ifølge Allessi et intervall på 60 timer mulig å tjene bitcoin til en verdi på 10 dollar, som altså utgjorde en positiv bunnlinje ettersom strømmen var gratis. Likevel var det ikke verdt det sier han, med henvisning til at det er veldig unødvendig å belaste en bil på den måten, spesielt en bil som går fra 40.000 dollar til 100.000 dollar.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse