huawei30prosentned
Huawei introduserte P50-serien sommeren 2021, men får ikke lov å selge dem i USA.

Annonse


Huawei ned nesten 30 prosent

Selskapet selv avlsører at inntektene er ned nesten 30 prosent i 2021 grunnet sanksjoner fra USA og vesten.

Dette medførte som kjent at de ikke lenger fikk lov å bruke Alphabets Android operativsystem for mobiler, men i stedet måtte skape sitt eget OS, i tillegg til at flere operatører, inkludert Telenor og Telia, droppet 5G-utstyr fra selskapet.

Telia og Telenor vraket Huawei i 2019

Selskapet har ikke avslørt de endelige tallene enda, men forventer å ende på 99 milliarder dollar i inntekter for 2021, ned 29 prosent sammenlignet med 2020 da selskapet raket inn 140 milliarder dollar.

Guo Ping, selskapets toppsjef (som er en roterende stilling), sier at selskapet gjør alt de kan for å satse på fremtiden, men at selv om det var mange utfordringer i 2021, så presterte selskapet som forventet.

Annonse


Veien videre er lang og hard, men så lenge vi presser på videre, når vi målene våre. Med urokkelig innsats vil vi bygge en lovende fremtid. Å velge Huawei er å velge en sti. Veien vi er på er humpete, men givende, og uten en vei tilbake, er suksess vår eneste mulighet. La oss samarbeide med våre kunder og partnere for å bringe digital til enhver person, hjem og organisasjon for en fullstendig tilkoblet, intelligent verden.

Guo Ping, Huawei sjef

Selskap som Huawei er tett knyttet til det kommunistiske styret i landet, og en av årsakene til sanksjonene, som også som har skjedd i Europa, er fordi det skal ha blitt påvist spion-utstyr i mobil-basestasjoner.

I oktober 2019 fjernet Telia Huawei utstyr. Den gang meldte vi følgende:

“Administrerende direktør i Telia Norge, Abraham Foss, forteller under pressekonferansen at de skal bygge et nasjonal 5G-nett innen 2023. Det er ikke en visjon, understreker Foss – men den endelige planen.

Planen inkluderer også skrittet som innebærer å fjerne eksisterende basestasjoner som er levert av kinesiske Huawei. Foss forteller også videre at det ikke lenger er prat om piloter: nå er det prat om full utrulling som vil forandre spillereglene i årene som kommer.

Til ITavisen forteller Telia at de over en fireårsperiode skal bytte ut utstyr fra Huawei med Ericsson-utstyr.”

I desember samme år ble det kjent at Telenor hadde kommet til samme beslutning:

“– Vi har stilt et krav om at hvis selskapene velger leverandører fra land vi ikke har sikkerhetsavtaler med, så må de velge mer enn én leverandør. Helt konkret innebærer det at 50 prosent av basestajonene må komme fra et land som Norge har sikkerhetsavtale med, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup til NRK.

Telenor kunne ha gått for Huawei, men da hadde de også måttet bruke en annen leverandør i tillegg, forklarer Astrup.”