ios-15

Annonse


OPPDATERT: iOS 15.2 er lansert

Apple har de siste årene hatt en tendens til å lansere en splitter ny storversjon av iOS for så å etterfylle med viktige funksjonsoppgraderinger gjennom året – ikke fordi dette nødvendigvis er dere planlagte tilnærming, men fordi det bare blir sånn. Mark Gurman i Bloomberg melder at programvaregjengen i Apple har forsøkt å ta tak i dette, muligens uten å ha lyktes stort med det hittil.

Oppdatert, 14. desember, 13:48:

Apple lanserte iOS 15.2 i går kveld.

Advarer om nakenhet

Uansett: de store nyhetene i iOS 15.2 er sentrert rundt en funksjon i barnas Meldinger-app som avdekker innhold med nakenhet, nyvinninger innen personvern og mulighet for dataoverføring ved dødsfall.

Annonse


Det viktigste først – iOS 15.2 introduserer altså tiltak for å beskytte barn på plattformen deres, inkludert en funksjon som analyserer inn- og utgående bilder som sendes og mottas gjennom Meldinger-appen på iPhone for nakenhet. Dersom slikt innhold avdekkes så vil det flagges og sensureres, hvorpå barnet får en advarsel på innholdstypen og et valg om å se det eller ikke.

Funksjonen over er én av tre som opprinnelig var ment til å beskytte barn på Apples enheter, der de andre to gjaldt en måte å lettere bruke Siri for å lære hvordan man kan melde fra om barnemisbruk, og en funksjon for å automatisk avdekke barneovergrepsmateriale i iClouds-bildemapper. Siri-funksjonen vil også finne sin vei til iOS 15.2, mens den iClouds-analysene vil la vente på seg, etter at mange personvernseksperter uttalte seg kritisk til tilnærmingen.

I utgangspunktet var det slik at Meldinger-restriksjonen som nå kommer i iOS 15.2 skulle gi et automatisk varsel til barnets foreldre, men dette har Apple altså justert på nå.

Makrolinse-knapp, personvernrapport og mer

Andre nyheter i iOS 15.2 blir tillegget av en ekstra knapp i kameraappen. Knappen blir aktuell i situasjoner der du ikke vil at makrolinsa skal gjøre jobben den er ment å gjøre, slik at du unngår å fokusere på objekter du kommer altfor nærme.

En rapport på personvern er også en nyhet i den kommende oppdateringen. Rapporten peker ut omfanget av ulike applikasjoners bruk av funksjoner som stedstjenester, kamera og mikrofon, i tillegg til å gi deg innsikt i nettverksaktiviteten din fra ulike nettsider.

I tråd med personvern kan du også i den nye oppdateringen huke av et alternativ som heter “skjul min e-post” som gjør nettopp det den er oppkalt. Om du har et iCloud-abonnement så kan du ifølge Gurman bruke dette alternativet til å sende epost fra en tilfeldig epostadresse.

Og i tilfelle du dør…

Litt dystert, men likevel viktig: fra og med iOS 15.2 og utover skal det være mulighet til å opprette en såkalt “digital legacy”-kontakt som mottar dataen din når du dør. Denne dataen kan inkludere bilder, meldinger og notater, filer, kontakter, sikkerhetskopier og mer. Det som ikke blir tilgjengelig, er lisensiert medieinnhold og iCloud-nøkkelringen din.

Apple Maps-integrasjonen i CarPlay blir også bedre med detaljforbedringer i eksempelvis fotgjengerfelt og sykkelfelt.

Designendringer er det ikke mye av, men den låste skjermen får i den nye oppdateringen et nytt utseende der du lettere kan filtrere viktige varslinger. Slik det fungerer er at nedprioriterte varslinger samles i en klynge og vises på tidspunkter som passer deg best.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse