iphone13kina
Apple hadde trolig klarte å hente seg opp over 50 prosentpoeng hadde det ikke vært for mangelen på komponenter. Bilde: Counterpoint

Annonse


Størst i Kina

Apple vokste noe enormt i oktober i år.

iPhone 13 er billigere ved lansering enn 12 var

iPhone-salget økte nemlig med svimlende 46 prosent måned mot måned. Med et så stort byks er Apple også den aller største mobil-produsent i landet.

Det er iPhone 13-lanseringen, en “s-oppgradering”, som har gjort kineserne handle-glade: salget av den vokste med 46 prosent måned mot måned, mens resten markedet i Kina kun vokste med 2 prosent med samme sammenligningsgrunnlag.

Se som Apple har klart å hente seg opp:

Ikke siden desember 2015 var Apple OEM-markedsleder. Nå har de klart det igjen, takket være lavere 13- enn 12-pris i Kina.

Apple kunne ha grabbet til seg enda større markedsandeler

Analytiker Tarun Pathak mener at måten Apple har klart å håndtere mangelen på komponenter har hjulpet dem:

Annonse


“Apple kunne ha fått enda mer av kaka om det ikke var for mankoen, spesielt for Pro-versjonene. Fremdeles er det likevel slik at Apple styrer sin forsyningskjede bedre enn andre OEM-er.”

Huawei har vært robuste i premiumsegmentet i Kina, men dette ser ut til å endre seg nå.

Counterpoint

Counterpoint om komponentmangelen

Merk det siste de nevner om at dyrere enheter med høyere margin prioriteres når det skal produseres – begge disse tingene er noe Apple er kjente for:

“På grunn av forsyningsproblemer varierer den normale ventetiden for iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max mellom fire og fem uker i Kina. Noen kinesiske kunder velger å betale ekstra for å få de nye telefonene levert umiddelbart.

Totalt sett har det kinesiske markedet vært tregt gjennom hele året, men Apples vekst er et positivt tegn: det indikerer at kinesiske smarttelefonbrukere modnes raskt og er ute etter å kjøpe flere avanserte enheter, noe som kan være en god mulighet for merkevarene. Forsyningskjeden prioriterer også avanserte enheter og enheter med høyere marginer nå som det er komponentmangel.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse