Pok Rie, Pexels
Vi kan ikke forvente bedring i 2022. Illustrasjon: Pok Rie, Pexels

Annonse


Brikke-krisen: Det blir verre før det blir bedre

Det investeres i nye produksjonsanlegg, men de kommer ikke tidsnok på plass til å hindre at det ikke blir verre i 2022.

Det vil ta tid før nye produksjonsanlegg tas i bruk. I mellomtiden vil flaskehalsene øke

Blant de mange puslespillbrikkene som har ledet til den pågående chip-krisen er mangel på råvarer. Viktige produkter i denne henseende er substrater: De er grunnlaget for ethvert kretskort, men brukes også som bærere i emballeringen av brikker.

For å takle mangelen investerer asiatiske substratleverandører i øket kapasitet. Dette vil holde de tilhørende utstyrsprodusentenes ordrebøker fulle inntil annen halvdel av 2022, rapporterer Digitimes. Det vil ta noe tid før de nye produksjonsanleggene tas i bruk og i mellomtiden vil flaskehalsene sannsynligvis øke, om vi skal tro bransjeobservatørene.

Symptomer på notebook-mangel 

Et av produktene det forventes økt mangel på i 2022, er substrater med ABF (Ajinomoto Build-up Film). Dette brukes som et isolerende lag i PC-prosessorer, spesielt brukes det i CPUer til bærbare maskiner. Uten det, ingen chip.

Annonse


Det er å forvente at tilbudet av bærbare PCer ikke vil holde tritt med etterspørselen i 2022. Dette vil sannsynligvis først og fremst påvirke den nye generasjonen enheter som tradisjonelt blir presentert på teknologimessen CES i begynnelsen av januar sammen med nye generasjoner CPUer fra AMD (Ryzen 6000) og Intel (12. Core-i-generasjon).

Nisjeprodukter rammes

2021 har allerede gitt en forsmak på dette. Spesielt nisje-notebooks har hatt og har det fortsatt vanskelig. Lenovo ThinkBook Plus G2 med E-Ink second screen som ble avduket på CES 2021, kom ikke i butikkene før sent på høsten 2021 – i nøyaktig én (i det minste fornuftig valgt) konfigurasjonsvariant.

Det første partiet med den avanserte notebooken HP Elite Dragonfly Max, også den avduket på CES tidlig i 2021, kom nylig på markedet. Til tross for svært høye priser er den nå utsolgt og flere forhandlere forventer ikke påfyll før i februar 2022.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse