apple-pegasus

Annonse


Apple med melding til polsk påtalejurist: – iPhonen din kan være under angrep av NSO

Denne uken ble det meldt at Apple tar NSO Group til retten for å ha stått back hacking av iPhone med såkalt Pegasus-spionvare. Nå vet vi litt mer om situasjonen, blant annet om hvordan Apple går frem i å advare de rammede at de sannsynligvis har blitt utsatt for spionasje.

Spionerte på polsk påtalejurist

NSO Group står bak spionprogramvare kalt Pegasus – denne har blant annet myndighetene i flerre land brukt til å få uautorisert tilgang til smarttelefonene til det som kan omtales som sårbare grupper i denne kontekst: journalister og jurister, menneskerettighetsforkjempere og andre type aktivister, opposisjonelle regjeringsmedlemmer også videre.

ThinkApple melder at Apple har tatt kontakt med de som potensielt har blitt utsatt. En av disse er en polske Ewa Wrzosek, en påtalejurist med aktorrolle i en sak som omhandlet et mislykket presidentvalg der betydelige summer ble allokert til å arrangere stemming gjennom post – noe som aldri fant sted likevel.

Apple med direkte tale

I går publiserte hun på Twitter en melding der Apple var avsender og la frem en alvorlig bekymring i at hun kan ha blitt utsatt for et Pegasus-angrep fra myndighetsnivå.

Annonse


Man kan se store deler av meldingen selv om noe dessverre ikke har fått plass i beskjæringen, og den starter slik:

ADVARSEL: Statsstøttede hackere kan være ute etter å ramme din iPhone. Apple tror at du er et mål for statsstøttede hackere som aktivt forsøker å ta fjernstyrt kontroll over iPhone-enheten som er forbundet med Apple-ID <fjernet>.

Selskapet deler så noen generelle detaljer og farer assosiert med angrepet, der de forteller at målet ikke er tilfeldig valgt og at de sannsynligvis er ute etter sensitiv informasjon, kommunikasjonsdata eller til og med kamera- og mikrofontilgang.

Før nyheten ble kjent om at Wrzosek hadde fått denne meldingen av Apple, så gikk det frem i en The Guardian-artikkel at også noen aktivister i Thailand hadde fått en identisk melding. For deres del har de tidligere vært involvert i protester der de har kjempet for reform i landets monarkisystem.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse