applewatchseries7
Årets oppgraderinger handlet ikke om nye ting, men å fikse ting som ikke var så bra. Det merkeligste i år er at Apple ikke klarte å oppgradere batterilevetiden i Series 7. Det rimelige alternativet, SE, har samme batterilevetid og god nok hastighet. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

TEST: Apple på autopilot

Annonse


Apples 2021 år er et S-år, noe jeg poengterte i iPhone 13 Pro Max-testen.

Introduksjon

Jeg mente i testen iPhone 13 Pro Max at det Apple gjorde for å forbedre årets mobiler burde vært på plass i fjor, samtidig med det nye designet. Dette inkluderer i hovedsak god batterilevetid, og 120Hz-panelet som endelig kom på plass, men som kanskje ikke ga den wow-effekten mange håpet på. Min observasjon er i det minste at ingen snakker om det lenger.

Så hva er det Apple fokuserer på i markedsføringen av de nye klokka? Følgende:

 • Større skjerm
 • Innovasjoner innen helse
 • Den mest solide Watch-en til nå
 • Kjappere lading (opp til 33 prosent)

Det er jo ikke akkurat en lang liste, men kanskje dette er nok til å øke total-opplevelsen betraktelig?

Dette er du ikke får med Watch SE (Series 3 er tregere):

Tingene SE mangler er ikke noe jeg savnet da jeg brukte den.

Dette er forbedringene i watchOS 8 det er verdt å merke seg:

 • Deling av bilder i Messages og epost
 • Enklere tilkobling til smarthjem-enheter
 • Fokus
 • Oppbevaring av digital husnøkkel
 • Lås opp bilen på utvalgte modeller
 • Pustfrekvens ved søvn
 • Registrering av fall når man trener (kommer senere)

Design

Årets Watch-lanseringen er altså noe tammere enn iPhone 13, for det er ikke mange stor-oppgraderingene å finne her, om noen, utover større klokkeansikt og noe mindre ramme rundt urskiven. Den tar seg ikke dårlig ut, på ingen måte, men ingen kommer til å reagere med sjokk over noen kunne ha designet dette; de vil bare konkludere at de har sett det før.

Annonse


Jeg testet den største modellen, nå på 46 mm (20 prosent større), etter å ha vært veldig fornøyde med Watch SE, billig-modellen, i et par år.

Jeg anbefalte faktisk heller ikke i fjor til å oppgradere, men å beholde SE.

Designet er uendret i år, utover det jeg allerede har nevnt. Det er skuffende i våre øyne da en klokke er like mye mote som et verktøy. I så måte er Apple Watch ikke noe mote-ikon lenger, men i stedet en noe anonym smart-enhet som i hovedsak ønsker at du kommer deg opp av senga og fullfører aktivitets-ringene. Husker du før den store watchOS-overhalingen? Apple mente på den tiden at Watch-serien skulle være mer et moteikon enn en treningshjelpemiddel, men både markedsføring og OS fokuserer mye på trening.

At de beholder designet betyr samtidig at de også droppet å dele opp i “mote” og “trenings”-modeller. For: om det nye designet blir radikalt endret, er det mulig dagens sportslige design blir delt inn i en ny klokke-kategori.

Apple markedsfører at det var veldig vanskelig å øke størrelsen urskiven uten å øke størrelsen på resten og tar helt av i markedsføringen og mener de utfordrer Einstein:

Leker med fysikkens lover. Det var en stor utfordring å lage en større skjerm uten å utvide størrelsen på selve urkassen. Skjermen måtte konstrueres helt på nytt for å redusere kantene med 40 prosent. Resultatet ble et skjermområde som er nesten 20 prosent større sammenlignet med Series 6. Og over 50 prosent større sammenlignet med Series 3. Det er virkelig noe å smile for.

Apple

Det var store forventninger til et helt nytt design på linje med iPhone 12 og 13-serien sine skarpe kanter, men så skjedde ikke. Samtidig som design-ryktene var en greie store deler av året, kom det nærmere lansering rapporter om at Apple slet med å produsere de nye modellene. Kunne det være det nye og avanserte designet kombinert med mye bedre batterilevetid? Det får vi nok aldri svaret på, men jeg har en følelse av at planen faktisk var å lansere en helt ny generasjon i år, men at Apple måtte gi opp grunnet komponentmanko. Dette gir enda mer mening da brikkesettet er likt.

Selv om urskiven er større er ikke dette nok grunn til å bytte om du har en SE eller en nyere modell, for den gir ingen store praktiske fordeler, men ser bedre ut.

Det er hendig å kunne se mer informasjon på skjermen, og det er enklere å flikke unna det man ikke ønsker med større skjerm. For de som tukler mye med klokka vil dette være verdt mer enn for meg personlig, men dette er altså hva jeg har registrert under eget bruk: jeg bruker den ikke aktivt noe mer enn SE.

“Enorm” er å overdrive.

Jeg har troen på denne teorien:

watchOS 8

Har du brukt en Apple Watch vet du allerede hvordan Series 7 fungerer. watchOS 8 er i så måte ingen sjokk-opplevelse om man har vært borti OS-et før, og det er en fordel for det som fungerer bra fra før av. Med de nye modellene følger det med et par nye klokke-ansikt, men personlig foretrekker jeg de jeg brukte på SE-modellen. I så måte er opplevelsen identisk til hva jeg allerede var vant til.

Hvor ofte sjekker du Helse-appen? Åpner du den ikke minst en gang aktiveres ikke målingen av oksyg-prosenten i blodet. Alt presenteres i form av tall. Det mangler litt kontekst. Bilde: Apple

Som med andre klokker fra Apple kan denne følge kroppen din mens du sover. Apple forklarer:

Søvn-appen registrerer ikke bare søvnen din. Den hjelper deg også med å sette opp en timeplan og legge-rutine, slik at du får den søvnen du trenger. Den registrerer til og med pustefrekvensen din når du sover. Så forfriskende.

Jeg trenger ikke en timeplan for min egen leggetid, og de gangene jeg testet funksjonene er det ikke stort som skjer. Klokka varsler 30 minutter før leggetid om ta det er på tide å slappe av. Har man en ok søvnrutine føler man seg trøtt det samme tidspunktet hver dag, så meldingen kommer ikke som noen overraskelse. Når jeg så legger meg klokka, som ikke alltid er komfortabelt, aktiverer sovemodus samtidig varselpause.

iPhone 13 Pro Max har i det minste mye bedre batterilevetid, Series 7 har den samme: rundt 18 timer.

Vet man ikke selv omtrent hvor lenge man har sovet, og burde ikke alle disse appene inkludere mål og presentere informasjonen i samme app der treningsringene er? Bilde: Apple

Oppgraderinger

Det er få oppgraderinger, men det er da noen. Urskivet-lysstyrken er 70 prosent sterkere innendørs, men det har jeg ikke lagt merke til. Merk at det nesten er to år siden jeg hadde en Apple Watch Series 5, den første med alltid-på urskive. Det er ingen like store forbedringer i år, så vi får håpe på 2022.

Jo, også bør jeg jo ikke glemme hurtigladingen, for det gjorde jeg nesten. Jeg bruker fremdeles den gamle lademagneten (du må bruke den nye for å dra nytte av det) – hvem bryr seg hvor kjapt den lader mens man sover? Apple sier ladingen er opp til 33 prosent kjappere og lader nå fra 0 til 80 prosent “på rundt 45 minutter”.

Jeg mener ikke at det ikke kan være nyttig, jeg sier at det ikke har noen nytte for meg. Jeg lader når jeg sover, utover de dagene jeg testet søvnsensoren.

Konklusjon

Den syvende generasjonen Apple Watch er det minst spennende lanseringen av et produkt som burde ha vært interessant. Det er lenge siden det originale designet ble introdusert. Det er på tide med noe nytt.

Den har ikke bedre batterilevetid, en av de viktigste tingene. Samtidig er Helse-funksjonene gjemt unna i en app mange nok ikke åpner, og som ikke presenterer informasjon med en rød tråd og på en morsom måte. I stedet må man lese seg til informasjonen, i stedet for de geniale aktivitets-ringene.

Det positive med Series 7 er at dette fremdeles er et bra produkt fordi Apple Watch har vært et godt produkt i alle år. Suksessformelen er ikke endret, og det er få seriøse konkurrenter.

De har ikke tatt noen sjanser, og i stedet oppgradert panelet og lagt til hurtiglading. Fordelen med Apple Watch er at den kan være det du vil, når du vil med hendig styring av iPhone og varsler om å slappe av eller å gå seg en tur. At den ikke automatisk oppdager at det er leggetid får så være, og den burde også ha oppdaget at man er ute på gåtur før man er hjemme igjen.

Grensesnittet for å tilpasse urskivene som man selv ønsker er fremdeles utmerket, og store deler av grensesnittet fungerer som ønsket. Problemet Apple ikke har løst, og som det ser ut til at de ikke prøver å løse, er oversikten over appene som er vanskelig å oppdage med bikube-grensesnittet, og ikke noe særlig bedre med listeoversikten.

Jeg bruker nesten aldri tredjepartsapper, men nytter den hovedsakelig som en klokke, fjernkontroll mot iPhone-medier og noen ganger som treningsstøtte.

Alle disse tingene gjør allerede Apple Watch fra SE-modellen som koster 3590 (45 mm) mot Series 7 46 mm som koster 4990. Hadde jeg vært deg hadde jeg ventet til neste år om du har en SE eller nyere.

Apples Series 7 er som vanlig ikke et dårlig produkt, spesielt ikke om den var født i et vakuum uten forgjengere. Dessverere er det største problemet med produktet at denne ikke begeistrer. Hadde jeg ikke skrevet en test, hadde jeg ikke handlet en.

TEST: Apple på autopilot
Vi konkluderer
Apple tar ingen sjanser med Series 7, oppgraderer ikke brikkesettet og forbedrer ikke batterilevetid, ei heller lokker de med et nytt design.
Leservurdering35 Vurderinger
5.5
+
Gjør det du forventer
Større skjerm
God nok ytelse
Kompatibel med alle bånd
Hurtiglading
En rekke klokkeansikt med redigeringsmuligheter
Et noe mer elegant design
-
Ikke bedre batterilevetid
Det samme designet
Helse-funksjonene kan utnyttes bedre i watchOS
Samme brikkesett
7

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse