Vi får nok en gang muligheten til å sette vennskapet på prøve. Denne gangen med klassiske minispill og spillbrett.

TEST: Det beste spillet i serien på lenge

Annonse


Mario Party er en spillserie som Nintendo har gitt ut helt siden Nintendo 64 fortsatt var aktuell. Faktisk ble det gitt ut hele tre Mario Party-spill til Nintendo 64. Siden spillseriens lansering har det blitt gitt ut vel 17 forskjellige Mario Party-spill (avhengig av hvilke spill man inkluderer).

Spillene har fått noe varierende mottakelse, og Nintendo har flere gang forsøkt å flikke på konseptet – med varierende hell. Med Mario Party Superstars har man på mange måter funnet tilbake til røttene.

Et annerledes brettspill

For de som er ukjent med serien, vil jeg i dette avsnittet kort oppsummere hva konseptet går ut på. Hoveddelen av spillet går ut på at fire spillere spiller mot hverandre på et brett. Alle spillere må kaste en terning etter tur, og de får gå så langt på brettet som terningen viser.

Rutene på brettet har forskjellige egenskaper. Noen gir spilleren penger, noen tar penger fra spilleren, andre gir stjerner, andre lar spilleren stjele penger/stjerner fra andre spillere også videre. Spillere har også muligheten til å få tak i gjenstander som kan hjelpe spilleren – deriblant ekstra terninger.

Annonse


Når alle spillerne har kastet terningene sine og gått på brettet, avsluttes runden med et minispill. Avhengig av hvordan man gikk på brettet, vil minispillet være alle mot alle, to mot to eller en mot tre. Den eller de som vinner minispillet får typisk sett penger.

Spillbrettene har mange forskjellige events som påvirker spillet.

Samle penger og stjerner

Pengene som spillerne får tak i kan brukes til å kjøpe gjenstander eller – aller helst – stjerner. Det ultimate målet i spillet er å ha mest stjerner og penger når det avsluttes. Et typisk spill varer i 15 runder, men man kan justere dette opp om man ønsker.

I løpet av et spill blir det mange opp- og nedturer, da man fort kan ramle fra første til siste plass – og omvendt. Dette gjør at spillet ofte er spennende fra start til slutt. Man vet aldri om man havner på en skjult stjerne, og det kan være dette lykketrinnet som gjør at ledertabellen endrer seg fullstendig.

Helt i slutten av spillet deles det også ut bonusstjerner. Da gis det for eksempel ei stjerne til spilleren som vant flest minispill, havnet på flest røde/blå/grønne ruter også videre. Bonusstjernene kan fort ende opp med å avgjøre hele spillet – og følgelig er det ofte spennende til absolutt siste slutt. For de av oss som ikke liker slike tilfeldigheter, kan jeg røpe at det er mulig å skru av denne funksjonen.

Men hva er nytt denne gangen?

Nintendo har denne gangen valgt å spille på ren nostalgi. I dette spillet har Nintendo inkludert brett og minispill fra de fire første Mario Party-spillene. Dette spillet vil dermed for mange 90-tallsbarn fremstå som en eneste lang nostalgitrip.

Blant minispillene finner man også noen som går ut på å rotere styrespaken så fort man kan. De som spilte Mario Party på 90-tallet – og brukte håndflaten for å rotere styrespaken – husker nok den kjipe vannblemma mange pådro seg da man febrilsk rotere spaken for å vinne spillmynter.

Dette er Nintendo fullstendig klar over, og nå er det inkludert en advarsel i begynnelsen av disse minispillene – en advarsel som fraråder spillerne fra å bruke håndflaten.

Når det kommer til brettene, så er disse flikket litt på. Det er lagt til noe ekstra på brettene, uten at dette går nevneverdig utover nostalgifølelsen.

Hold deg oppe lengst mulig – og saboter for motstanderne dine!

Unødvendige overganger og dialogsekvenser er skjært bort

Utviklerne har gjort mye for at det skal gå fort å komme i gang, og for at rundene skal gå fortere. Tidligere spill i serien har hatt et stort problem med at det tar lang tid å komme i gang, samt at brettene har vært overlesset med forskjellige overganger og dialoger. Dette er skjært ned til et minimum, og det er nå mye enklere å sette i gang enn hva tilfellet var tidligere.

Menyene i spillet er også oversiktlige, og det er gjort så strømlinjeformet som overhodet mulig. Når du starter opp spillet får du blant annet valget mellom å spille lokalt, med venner i nærheten eller online. Uansett hvilket alternativ du velger, kommer du fort i gang med penge- og stjerneinnsamlingen.

Mange minispill

I denne utgaven vil du finne 100 forskjellige minispill som er hentet fra de fire første spillene i Mario Party-serien. Når du setter opp et spill, kan du selv velge om du vil ha minispill hentet fra et spesifikt Mario Party-spill, eller om du vil ha særskilte typer minispill.

Det er stor variasjon i minispillene. Noen krever god hukommelse, andre krever god timing, mens andre krever stødig håndtering av styrespaken. Enkelte minispill er kanskje litt vel like hverandre, men dette er ikke noe man tenker på i løpet av spillenes gang.

Et ultimate målet er å ha flest stjerner og mest penger – og blir kåret til superstjerne.

Hvis jeg skal fremheve noe jeg ikke liker med minispillene, så er det at enkelte av 1-mot-3-spillene favoriserer den ene siden litt vel mye. Om man er på treer-laget, så føles det for eksempel av og til som om man har null innflytelse på om man vinner eller ikke. Det er ikke så veldig givende.

Den som kun ønsker å spille minispill har muligheten til dette i spillmodusen kalt Mt. Minigames. Et bra tiltak for den som ikke ønsker å sette i gang ordinære spillrunder.

Enkel og bra onlineopplevelse

Jeg har tidligere skrevet at man kan spille online mot venner og ukjente. Det tar bare et øyeblikk å sette opp et onlinespill. Du velger hvilke brett du ønsker å spille på, så søker du etter et ledig spill. Det er som regel gjort på et øyeblikk, og vips – så er du i gang. Spillrundene går tilnærmet like fort på Internett som de gjør lokalt.

Det eneste man mister når man spiller online, er følelsesutbruddene til motspillerne når de for eksempel mister stjernene sine. Når man spiller online i dette spillet, er dialogmuligheten begrenset til utveksling av klistremerker inneholdende ord som «nice», «sorry» også videre.

Mange minispill er i praksis kappløp.

Jeg ser for meg at dette spillet kan fungere veldig godt med venner over Internett, der samtlige snakker med hverandre på Discord for eksempel. Uansett, den manglende dialogmuligheten opplevdes for min del ikke som noe stort minus, men hadde man kunnet slå på tale i spillet, ville det uten tvil vært positivt.

Om en av spillerne kobler ut, blir spilleren kontrollert av en CPU inntil spilleren eventuelt returnerer. Det betyr at spillet (heldigvis) ikke avslutter om en spiller plutselig forlater spillet.

Når det er så lett å sette opp et onlinespill, har dette etter hvert endt opp med å bli min foretrukne spillmodus.

Fargesprakende som alltid

Grafisk sett er spillet akkurat som forventet. Fargesprake spill som Mario Party passer Nintendo Switch svært godt.

Det er selvfølgelig begrenset med grafiske detaljer, men dette er noe man legger lite merke til i spill som dette. Spillbrettene er naturlig nok pusset opp, men utviklerne har likevel klart å beholde «sjelen» til brettene. Man kjenner seg utvilsomt igjen, og det er bra. Det samme gjelder ellers også for minispillene.

TEST: Det beste spillet i serien på lenge
Vi konkluderer
Mario Party Superstars trykker på alle de rette knappene. Spillet oppleves som raskt og mer strømlinjeformet enn tidligere, og det er nå mye enklere å sette i gang et raskt spill enn noen gang. Når dette kombineres med klassiske minispill og brett som er hentet fra de første spillene i serien, blir resultatet et av de beste spillene i Mario Party-serien noensinne. Dette spillet får en helt klar anbefaling fra meg, og er et absolutt must for nye og gamle fans av serien.
Leservurdering68 Vurderinger
4.8
Hva vi likte
Mange minispill
Nostalgisk brettutvalg
Bra onlinedel
Effektiv spillgjennomføring
Hva vi ikke likte
Manglende talefunksjon
Noen minispill er litt like hverandre
9

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse