msilaptoptestnovember2021
Er dette en MacBook-knuser, eller tar MSI seg vann over hodet?

TEST: Business og gaming i samme pakke

Annonse


Nå for tiden er det gjerne slik at når man skal kjøpe en bærbar PC, så kan man gjerne velge mellom PC-er som er billige, bra til gaming, tynne/lette og de som er begge de to sistnevnte, men til gjengjeld betydelig dyrere. MSI Creator Z16 tilhører i så måte den sistnevnte kategorien.

Det er gjerne slik at det er innmaten som blir avgjørende for prisen, og denne PC-en har innmat som skal holde til det meste som folk på farten ønsker å gjøre når de ikke er hjemme.

Spesifikasjoner

  • Prosessor: Intel Core i9-11900H (8 kjerner a 2,5 – 4,9 GHz)
  • Grafikk: Nvidia GeForce RTX 3060 Laptop GPU – 6 GB 1282 MHz, 65 W
  • Minne: 32 GB DDR4-3200
  • Skjerm: 15,6 tommer, 16:10 format, 2560×1600, IPS, 120 Hz
  • Lagring: 1TB SSD Nvme
  • Tilkoblinger: 2 x USB 3.0 og 2 x USB 3.1, 3,5 mm minijack, microSD-kortleser, fingeravtrykksleser
  • Nettverk: Intel Killer Wi-Fi 6E
  • Batteri: 90 Wh Lithium-Polymer
  • Størrelse (mm): 16,18 x 359 x 256
  • Pris: 30 000 kroner
MSI Creator Z16

Ytelse

Med en Intel Core i9-11900H-prosessor, 32 GB RAM og et RTX 3060-kort, skulle PC-en kunne håndtere det meste av oppgaver du kaster på den. Redigering av (flere) større bildefiler i Photoshop er intet problem, og videorendering er noe som PC-en lett klarer å tygge gjennom ved hjelp av det dedikerte grafikkortet.

Vår Geekbench-testing av CPU-en ga en score på 1 608 (enkeltkjerne) og 6 978 (flerkjerne). Resultatet er som forventet hva enkeltkjerne angår, men når det kommer til flerkjerne er testen dårligere enn forventet – der vi hadde forventet et resultat på rundt 9000. Videre oppnådde PC-en en OpenCL-score på 87 330 – et resultat som også er noe svakere enn forventet. Her hadde vi kanskje håpet på å ligge i underkant av 100 000, men i hvert fall over 90 000.+

Annonse


PC-en i utklappet stand slik at den egner seg til bruk for touchfunksjoner.

Nå er denne PC-en egentlig ikke ment til spill, men jeg tok meg likevel friheten til å fyre opp et par spill, herunder Cyberpunk 2077 og Overwatch.

Maskinen klarer lett å kjøre Overwatch med full oppløsning og grafikkinnstillinger opp til 120 FPS, men jeg la imidlertid merke til at dette ofte ramlet ned til 90 FPS. Jeg har en stasjonær PC med et ordinært 3060-kort og en Ryzen 1700x-prosessor, og denne kjører Overwatch med samme innstillinger på 144 FPS uten noen form for FPS-drops.  

Det bør ikke komme som en overraskelse at det blir optimistisk å kjøre Cyberpunk med maksimale grafikkinnstillinger på denne PC-en. Med noe triksing og miksing skal det ikke være noe problem å vake mellom 60 og 80 FPS, men da med grafikkinnstillinger rundt middels.

PC-ens vifter drar på når man gir den mer krevende oppgaver. Lyden blir aldri overbærende, men skal du bruke PC-en til gaming, er det nok best at du skaffer deg hodetelefoner – først som sist. Jeg la imidlertid merke til at PC-ens vifter gjerne kunne finne på å fyre i gang uten noen åpenbar grunn.

Sitter man i et stille kontorlokale er det ikke fullt så trivelig om PC-en finner ut at den skal gjøre seg klar for å entre hyperspace.

Design

Gamere flest kjenner godt til MSI, da dette er en av de største merkevarene når det kommer til maskinvare myntet på gamere. Med denne PC-en kan det virke som om MSI prøver å rette fokuset mot en annen kundegruppe enn de vanligvis pleier.

Denne PC-en er betydelig mer nedtonet i designet enn MSIs typiske PC-er. PC-en er utformet i grå aluminium, og kunne blitt solgt som en MacBook Pro om det hadde blitt klistret en Apple-logo på.

Her kunne det nesten vært en Apple-logo.

Slik jeg kjenner MSI, er ikke selskapet tilbakeholdne med å designe spill-bærbare med lufteventiler og farger som hadde passet bedre på romskip. Her er designet såpass nedtonet at maskinen lett kunne glidd inn i miljøer der Apples MacBooks er fremtredende.

Og det er nok ikke noen tilfeldighet, for jeg tenker at MSI her forsøker å nå kundegruppen som lener mot å kjøpe Apples bærbare datamaskiner. MSI har gjort mye riktig her, men det er også flere ting ved designet som jeg ikke liker.

For det første synes jeg rammen rundt skjermen er en anelse for tjukk, og særlig leppen nederst kunne MSI funnet en bedre løsning på.

Videre synes jeg at tastaturoppsettet var mildt sagt irriterende å skrive på. Dette er nok noe man blir vandt til etter hvert, men i prøveperioden klarte jeg å aldri å venne meg til plassering og utformingen av [*]-tasten.

Etter min mening er det litt mye dødt område, spesielt nederst på skjermen.

Tastene i seg selv er imidlertid ganske greie. Man legger heller ikke merke til at tastaturflaten bøyer seg som følge av trykk – noe tilfelle gjerne er på billigere PC-er. Da maskinen er bygd i aluminium skulle det kanskje bare mangle. Tastaturet er ellers bakgrunnsbelyst og det med alle regnbuens farger.

Dette området av tastaturet har etter min mening en merkelig layout.

Under tastaturflaten finner man en pekeplate som – mildt sagt – er ganske skuffende rent størrelsesmessig. Her skjønner jeg helt ærlig ikke hva MSI har tenkt på. Jeg har en 13 tommer Razer Stealth-maskin med større pekeflate enn denne. Når MSI er på jakt etter Apples kunder, burde de hvert fall matche Apple når det kommer til denne delen.

Ikke bare er pekeplaten liten, den oppleves også å være billig utformet. Trykker man nederst i hjørnene vipper pekeplaten nedover. I de øvre delene registrerer pekeflaten ikke klikk. Pekeplaten var heller ikke overbevisende når det kom til å gjennomføre høyreklikk. Her ligger det utvilsomt et forbedringspotensial, og dette er noe MSI bør fikse før de lanserer en oppfølger til denne PC-en.

Den er ikke bare liten, den føles også kvalitetsmessig under pari.

PC-en har ellers rikelig med ventiler. Disse finner man på både høyre og venstre side – i tillegg til de som finnes ved hengslene til skjermen. Videre finner man perforering over tastaturflaten og på undersiden av PC-en. Hengslene til skjermen er faste, og skjermen begynner ikke å vugge når man skriver på tastaturet.

Skjermen

Skjermen til denne PC-en er et av dets større finesser. Det er snakk om en 16 tommer stor trykkfølsom skjerm med det MSI kalles «True Pixel». Skjermen har en oppløsning på 2560×1600 bildepunkter og dette leveres i et format på 16:10 med en oppfriskningsfrekvens på 120 Hz.

Etter min mening er fargegjengivelsen god, og dynamikken er ganske høy – dette til tross for at dette ikke er noen HDR-skjerm. PC-ene jeg bruker til daglig har imidlertid TFT-paneler, så overgangen til et IPS-panel – slik tilfellet er her – oppleves nok fort litt mer dramatisk for meg, enn for andre som er vandt til paneler med bedre fargegjengivelse enn det TFT kan tilby.

At skjermen er trykkfølsom er i og for seg et pluss, men dette er helt ærlig ikke en funksjon jeg benytter meg av. Ikke en eneste gang følte jeg for å peke på skjermen i stedet for å bruke datamusa. I tillegg er det jo også slik at det blir merker på skjermen av slikt, og dette avhjelpes ikke av det faktum at skjermen har en glossy overflate – en egenskap som gjør at skjermen fort fungerer som et speil i ugjestmilde lysforhold.

Tilkoblinger

PC-en er utstyrt med fire USB-innganger, der to er type-A og to er type-C. Jeg synes denne prioriteringen er litt rar – særlig med tanke på at PC-en ikke er utstyrt med noen HDMI-port. Gamere vil nok synes at to type-A-porter blir i minste laget. Jeg tenker at MSI her gjerne kunne ofret en type-C-port til fordel for en tredje type-A-port.

MSI har videre valgt å putte innen kortleser. Dette er jo isolert sett positivt, men jeg reagerer litt på at MSI begrenset seg til en leser for microSD-kort. Dette særlig i lys av at Apple fikk på plass en kortleser for SDXC-kort i sine nyeste MacBooks.

På den annen side har ikke Apples nye MacBooks noen type-A-porter. Etter min mening er ingen av selskapenes tilkoblingsløsninger optimale – verken for gamere eller «creators».

Lyd, kamera og annet

PC-en er videre utstyrt med høyttalere, og MSI har smelt på noe de har kalt for «Dynaudio». Jeg vet helt ærlig ikke hva dette «Dynaudio» innebærer, men etter å ha testet ut høyttalerne, kan jeg med sikkerhet si at det ikke betyr dynamisk lyd.

Lyden som kommer ut av PC-ens høyttalere oppleves som flat og uengasjerende. Det hjelper ikke at volumet er helt greit. Etter min mening er høyttalerne i for eksempel iPad Pro betydelig bedre, og det er egentlig ganske trist – spesielt med tanke på prisen til denne PC-en.

Ikke overraskende finner man et webkamera i denne PC-en, og den er plassert i midten øverst i skjermrammen. Den leverer levende bilder med en oppløsning på 720p. Kvaliteten på bildene som leveres er betinget av lysforholdene der du sitter. Kameraet er ikke veldig lyssensitivt, så det skal ikke så veldig mye til før bildene blir en fargeløs grøt. Det er med andre ord ikke lagt inn mye penger i denne delen av maskinvaren.

Under testing klarte ikke undertegnede å klemme ut mer enn i underkant av 7 timer fra batteriet – og det under relativt beskjedent bruk. Dette er merkbart dårligere enn hva andre premiummaskiner klarer å levere.

Til slutt kan det jo nevnes at PC-en er utstyrt med en fingeravtrykksleser. Denne har for min del fungert ganske greit. PC-en har gjenkjent fingeravtrykket mitt raskt alle gangene jeg har måttet låse opp PC-en.

Dynaudio skulle kanskje bety dynamisk lyd, men denne PC-en serverer et ganske flatt lydbilde.

Konklusjon

MSI Creator Z16 er på alle måter en god PC. God skjerm, greit design og bra innmat trekker opp. Det er ingen tvil om at MSI her forsøker å nå et kundesegment som Apple hegner om, samtidig som de har gjort den gaming-dyktig.

Imidlertid er det flere ting som trekker ned. Pekeflaten er for eksempel ikke så god som den burde vært, tilkoblingsløsningen er ugunstig og batteriet er i beste fall middelmådig.

Til forskjell fra en MacBook vil du her få en datamaskin som også kan brukes til gaming, men til gjengjeld får du en PC som har noen ikke helt uvesentlige slurvefeil som nevnt over. Alt dette leveres til en pris (30 000 kroner) som er sammenliknbar med det Apple krever for sine bærbare maskiner.

Om du primært er på jakt etter en PC som skal brukes til gaming, ville jeg heller gått for en Razer Blade 15 som leveres med RTX 3070. Den vil yter ikke bare bedre i spill, men koster også 10 000 kroner kroner mindre – dette på bekostning av en noe svakere prosessor.

TEST: Business og gaming i samme pakke
Vi konkluderer
MSI gjør mye riktig med Creator Z16. Med relativt kraftig maskinvare er denne PC-en aktuell for mange kjøpere, men dessverre er det en del slurvefeil som trekker ned. Når MSI en gang kommer med neste generasjon Creator-maskiner, bør batteriet, pekeflaten og tastaturlayouten være bedre. I tillegg bør maskinvaren svare til forventningene.
Leservurdering16 Vurderinger
4.4
Hva vi likte
God skjerm
Bra maskinvare
Design
Hva vi ikke likte
Liten og dårlig pekeflate
Middelmådig batteri
Middelmådige høyttalere
Pris
7.5