gigabyte
Nettsiden til Gigabyte har en lengre periode påstått at de har overklokket i9-12900K til 8GHz. Det stemmer ikke.

Annonse


Nei, de overklokket ikke til 8GHz

Tom’s Hardware og flere kunne i forrige uke melde at Gigabyte har nådd 8GHz på prosessorsiden med en Gigabyte Z690 Aorus Tachyon. Det virket mistenkelig høyt, og nå kommer det frem at mistankene ikke var grunnløse: flere aktører innen overklokkingsmiljøet har gått ut og sagt at resultatet er falskt.

Feil i programvare

Blant andre har Doc TB og tyske der8auer gått offentlig og avkreftet mulighetene for at Gigabyte har nådd en såpass høy klokkefrekvens, til tross for at de har benyttet flytende nitrogen som kjøleløsning. Doc TB er utvikleren bak CPU-Z Validator, programvaren som er brukt til å måle frekvensen – han forteller at det ikke er noen tvil om at tallet ikke kan stemme. I tillegg påpeker han at det etter all sannsynlighet er gjort ved at CPU-en er tuklet med på en måte som kun tillates ved at man har tilgang til BIOS-kildekoden.

Gigabyte står ved sitt

Gigabyte har i ettertid gått ut med en pressemelding der de igjen skryter av prestasjonen, men etter gjentatte forespørsler har de ikke klart å gjenskape den ganske imponerende overklokkingen.

De har fremdeles ikke fjernet illustrasjonen på nettsiden deres som annonserer at Tachyon-hovedkortet er brukt til å overklokke flaggskipet i Intels nyeste Alder Lake-serie til 8GHz.