macbookpro14sniktitt
MacBook Pro er designmessig Apple mange før M-serien brikkesett, men ytelsen er fremtidsaktig. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


SNIKTITT – MacBook Pro 14: Apple har endelig skjønt det

Det verste med en ny MacBook Pro er ventetiden før man kan bruke den.

Dette er modellen vi testet

Apple byr på en kjip førstegangsopplevelse. Det er det første som slo oss før vi fikk gå bananas på nye MacBook Pro 14, grunnmodellen med 16GB RAM og 8 CPU kjerner og 14 kjerner med GPU-kraft.

Det første hintet til at ting går fort, er når maskinen setter opp TouchID, for det tar det overraskende lang tid med alt fra å hente opp iCloud-informasjonen som trengs, til å overføre filer fra en annen MacBook. Dette ga vi faktisk opp da den etter 1 minutt ikke en gang hadde klart å hente frem hvor mange GB vi måtte overføre. Nei, da er det bedre å starte opp “fresht”, selv om man må kopiere passord i nesten like lang tid.

Maskinen startet på rundt 81 prosent da vi hentet den – to timer senere og etter installasjon av en rekke programmer og macOS 12.0.1, var batteriet på 63 prosent. Merk at også Spotlight indekserer etter første omstart, slik at dette er ikke en god indikasjon på fremtidig batteribruk, men en liten pekepinn ved intensivt bruk. Vi vil ha mer å si om dette i den komplette testen.

Annonse


MacBook Pro og MacBook Air M1.

Designet og tastaturet

Apple har gått tilbake til røttene når det kommer til innganger, da denne har HDMI og SD-kortleser, de har også kvittet seg med TouchBar. Det er vi glade for. I stedet har de plassert et Magic Keyboard på denne, som er et utrolig kjapt tastatur. Det er nøyaktig og god “sprett” i dem, også er de dype nok. Har du de grunne tastene er tastaturet på disse verdt nok til å oppgradere.

Av snarveier på toppen finner vi: lysstyrke, multitask-oversikt, Spotlight-søk, diktasjon, en dedikert fokus-knapp (denne er også på eldre MacBook Air, men vi har av en eller annen grunn aldri lagt merke til den tidligere) samt volum- og låtkontroll.

Dette er en påminnelse om at designet ikke er et fremtidsdesign der Apple har endret på kantene eller gjort andre krumspring for å imponere. I stedet ligner denne maskinen på langt eldre MacBooks: den er rett og slett en god del tykkere. Avrundet i bunn, og med skarpere vinkler i skjermdelen. Dette for å sørge for at ytelsen som kan oppnås ikke stoppes av temperatur-utfordringer, også er det jo også plass til et meget godt tastatur. Det tar litt tid å bli vant til enter-tasten som er av typen vertikal og ikke på langsiden som MacBook Air M1. Oppdatert: som vi ble gjort oppmerksomme på er dette fordi M1-maskinen vår er utstyrt med amerikansk tastatur.

Berøringsflaten vil ikke overraske noen som har brukt en moderne MacBook før, og vi har ingenting å utsette på den.

SSD-ytelsen er rå, enkjerne-ytelsen lik

Som nevnt er første opplevelse av macOS ikke den aller beste, man lurer ofte på hva den driver med i bakgrunnen, men etter å ha jobbet med den noen timer er det lett å lengte tilbake. Det er ikke slik at MacBook M1 er noen sinke, men det er noe å oppleve at Photos, innstillinger, App Store og nettleseren åpnes kjapt; på under sekundet. Ikke at det er en test for profesjonelle, men vi merker forskjell mot MacBook Air med første generasjon Apple Silicon, vi gjør det.

Så er også SSD-ytelsen meget god og hjelper til å hente opp programmer kjapt:

MacBook Air M1:

GeekBench MacBook Pro 14:

Det er ingen forskjell på enkjerne-ytelsen, men det skiller 2194 poeng mellom Pro og Air i flerkjerne-poeng:

Skjermen

Jeg har ikke lagt merke til kamera-delen i det hele tatt under bruk. Det var kun da jeg skulle knipse bilder av “flippen” at jeg la merke til at den var der, og ja: når maskinen starter opp er det med en svart bakgrunn slik at man ikke kan se den (derav endring til hvit bakgrunn da jeg knipset bildene).

Skjermen er litt mer lysstyrke, men når kun maks i HDR-modus (1600 nits), enn MacBook Air (kun med 100 nits), og den viser dypere svart enn hva Apples rimeligste bærbare er i stand til.

MacBook Air til venstre. Begge skjermene har maks lysstyrke.

Det merkeligst med de første timene er at jeg ikke la merke til ProMotion-panelet før jeg tenkte meg om: “hva annet er nytt på disse maskinene?”. Årsaken er helt sikkert at jeg bruker iPhone 13 Pro Max til daglig, en mobil som har samme oppdateringshastighet når man trenger det.

Det samme har jo iPad Pro, så overgangen mellom samtlige av disse maskinene, og Windows-maskinen som også er tilkoblet en 120Hz-skjerm, betyr at jeg er vant til det, og forventer det fra alle maskiner jeg bruker. Det kommer naturlig. Den eneste maskinen som ikke har 120Hz er MacBook Air, men man “lider” ingen nød før man blar mye opp og ned i nettsider.

MacBook Air-skjermen:

“13,3-tommers (diagonalt) LED-bakbelyst skjerm med IPS-tekno­logi, oppløsning på 2560 x 1600 med 227 piksler per tomme og støtte for millioner av farger. Lysstyrke på 400 nit.”

MacBook Pro 14-skjermen:

“14,2-tommers (diagonalt) Liquid Retina XDR-skjerm, oppløsning på 3024 x 1964  piksler ved 254 ppi. Opptil 1000 nit vedvarende lysstyrke for hele skjermen, 1600 nit maksimal lysstyrke”. Merk at maks lysstyrke for SDR-innhold er 500 nits.

Foreløpig konklusjon

Foreløpig er vi svært fornøyd med hva Apple har gjort. At den er tykkere plager oss ikke, ei heller er kamera-området et problem, selv om vi lurer på hvorfor de ikke bare integrerte FaceID med en gang.

Den økte skjermstørrelsen merkes, og ytelsen er vanvittig god samtidig som vi aldri hørte viftene. Vi kommer tilbake med flere synspunkter og endelig karakter i den komplette anmeldelsen, inkludert batterilevetiden som vi er ekstra spente på.

Annonse