switcholedtest
Den nye Switch-utgaven har bedre skjerm og større lagringskapasitet, men er det verdt å oppgradere? Ja, om du ikke har en fra før av.

Annonse


TEST: Så mye bedre er den nye Switchen, men er det nok?

Det er nå gått over fire år siden Nintendo lanserte sin populære hybridkonsoll – Nintendo Switch. I mellomtiden har Nintendo gitt ut en litt redusert utgave av konsollen, Nintendo Switch Lite, men i tradisjon tro har den japanske spillprodusenten nå også lansert en forbedret utgave: en OLED-modell.

Skjermen er den største og mest fargerike nyheten

Som navnet tilsier er den største nyheten denne gangen en ikke uvesentlig oppgradering av skjermen. Mens den originale utgaven hadde en 6,2 tommer stor LCD-skjerm, har den nye utgaven en 7 tommer stor OLED-skjerm. Imidlertid har ikke Nintendo gjort noe med oppløsningen, og man må da som nå ta til takke med 720p.

Pikseltettheten har gått ned fra 237 ppi til 210 ppi – hvilket tilsier at man litt lettere ser det enkelte bildepunkt. Til sammenlikning finner man i flaggskiptelefonene til de største mobiltelefonprodusentene rundt dobbelt så mange piksler på samme flate. Når Switchen er koblet til TV-en via en dockingstasjon leverer den bilde med en oppløsning på 1080p.

Fordelen med OLED kontra LCD er bedre fargegjengivelse og høyere kontrast. OLED-skjermen i Switch-konsollen er produsert av Samsung og leverer så det holder når det kommer til farge og kontrast.

Annonse


Når det kommer til lysstyrke er denne marginalt bedre enn “gamlekonsollen”, men ikke noe å hoppe i taket over. Det er for eksempel ikke problemfritt å spille i direkte sollys, men på denne tiden av året er vel ikke akkurat det et problem uansett.

Skjermen er denne gangen dekket med glass, og utenpå dette glasset er det lagt på en film som gjør at glasset ikke flyr alle steder om det skulle sprekke. Dette til forskjell fra originalkonsollen der LCD-skjermen var dekket av plastikk.

Mer solid støtte

En annen merkbar forbedring er konsollens innebygde støtte – eller “kickstand” som det også kalles. Mens støtta til den første utgaven var flimsete og ustabil, oppleves den nye som bred, stabil og mer funksjonabel.

Mens støtta til originalkonsollen bare kunne tas ut og inn i en posisjon, kan støtta til OLED-utgaven gradvis settes til ønsket posisjon – alt etter spillerens preferanse. Etter min mening er dette fin oppgradering.

Føles mer premium

Konsollen som helhet føles ellers mer “premium” i hånda. Dette kan være en følge av at skjermen ikke er dekket av plast, samt at OLED-utgaven faktisk er rundt regnet 19 gram tyngre enn originalutgaven.

Volum-knappene og power-knappen oppleves også å være bedre utført enn hva tilfellet var tidligere. Det skal imidlertid sies at luka for Switch-spill nå er marginalt vanskeligere å få opp.

Ny dockingstasjon

OLED-modellen blir også levert med en dockingstasjon. Denne er litt annerledes enn originalutgaven. Blant annet er den blitt hvit, og tar seg (etter min mening) bedre ut på TV-bordet. Dockingstasjonen er videre blitt utstyrt med en ethernet-port, hvilket betyr at man nå ikke må veien om en USB-adapter om man ønsker å koble seg til Internett via kabel. Det skal for øvrig nevnes at den nye dockingstasjonen også støtter den gamle Switch-modellen.

Mer lagringskapasitet

Når det kommer til konsollens innmat er det ikke mange nyheter, men det skal nevnes at den interne lagringskapasiteten har økt fra 32 GB til 64 GB. Av dette er det vel i overkant av 54 GB som kan brukes av spilleren.

Slik jeg ser det, kunne man gjerne økt kapasiteten enda litt mer – slik at enda flere spillere hadde kunnet unngå å måtte kjøpe inn SD-kort for å lagre nedlastede spill.

Samme batteri – like mye spilletid

Batteriet i OLED-utgaven har en kapasitet på 4310 mAh. Altså har den nye utgaven det samme batteriet som den gamle. I vår testing holdt batteriet til i underkant av 5 timer spilling – med relativt lav lysstyrke. Dette er tilnærmet identisk som med originalutgaven – som sluknet noen minutter før OLED-utgaven.

OLED-utgaven leveres med identiske Joy-con-kontrollere som tidligere. Det betyr at du fint kan bruke de kontrollerne du eventuelt allerede eier med konsollen. Nintendo har selv rapportert at kontrollerne skal være bygget på en annerledes måte for å forhindre drifting, men jeg har ikke kunnet sjekke ut hvorvidt dette faktisk stemmer.

Minimalt forbedrede høyttalere

Ifølge Nintendo skal OLED-utgaven også ha oppgraderte høyttalere. Jeg kan imidlertid ikke si at jeg hørte noen vesentlig forskjell mellom dem – verken når det kom til volum eller kvalitet. Nå er jeg ikke spesielt audiofil, så jeg tar et visst forbehold her, men jeg tenker at forskjellen her uansett er så snever, at høyttalerne neppe utgjør noe selvstendig argument ved avgjørelsen om en oppgradering er verdt det eller ikke.

Konklusjon

For de som allerede eier en “gammel” Switch vil det store spørsmålet være om en oppgradering er verdt pengene. Kortsvaret på det er “tja”. Du vil få en bedre skjerm, Ethernet-port og mer innebygd lagringskapasitet.

Prisforskjellen mellom de to utgavene er på rundt 900 kroner. Etter min mening er det verdt å legge pengene på bordet for OLED og mer innebygd lagringskapasitet – dersom man er førstegangskjøper av Switch, men om man skal oppgradere er jeg litt mer usikker. Det kommer helt an på den enkelte kjøper. Personlig vil jeg ikke gjort det, da jeg tenker det blir hakket for dyrt med tanke på hvor begrenset oppgraderingen egentlig er.

TEST: Så mye bedre er den nye Switchen, men er det nok?
Vi konkluderer
Nintendo Switch OLED er på alle måter et bra produkt. Skjermen er større og leverer mer levende farger enn tidligere. Videre har konsollen fått dobbelt så mye intern lagringsplass, og dockingstasjonen har nå også fått en ethernet-port. Etter min mening har Nintendo gjort en flott konsoll enda bedre. Har du ikke en Switch fra før av, er dette utgaven å gå for. Hvis du allerede besitter originalutgaven av hybridkonsollen, vil du imidlertid måtte vurdere hvorvidt oppgraderingen er verdt pengene. Hadde konsollen støttet høyere oppløsning ville vurderingen blitt betraktelig enklere.
Leservurdering0 Vurderinger
0
+ Hva vi likte
Skjermen er merkbart bedre
Mer lagringskapasitet
Mye bedre "kickstand"
Føles mer solid
Ethernet-port i dockingstasjonen
- Hva vi ikke likte
Ikke bedre batterilevetid
Spilluka er mer kronglete å løfte opp
Ikke bedre lysstyrke
Samme innmaten
Blir joy-cons et problem igjen?
8

Annonse