Annonse


Nye MacBook Pro kan bestilles nå – leveres 26. oktober

Apple har mange timer før pressekonferansen 19:00 stengt ned nettbutikken i påvente av de nye MacBook Pro 14 og 16-modellene.

Ytelsen

Apple slengte rundt seg med tall, for det er uten tvil det viktigste med disse maskinene foruten høyere oppløsning på panelene flanket av 120Hz-oppdatering.

De har et design som minner mer om eldre MacBook-er, panelet er kun krympet i høyden og det er ikke FaceID å finne – i stedet har de implementert TouchID. Alt står i stil med hva vi fikk høre i ukene og månedene før kveldens avsløringer.

M1 Pro og Max har 70 prosent bedre ytelse enn M1. GPU-en i M1 Pro er 2 x kjappere enn den i M1. M1 Max GPU-en er enda råere og er fire ganger kjappere.

Annonse


MacBook Pro 14 og 16 kan bestilles nå – leveres de første kundene tirsdag 26. oktober

Nye MacBook Pro er jaggu feitere. Dette ble også ryktet. Rammene rundt skjermen er krympet med 24 prosent på siden, men ikke noe på toppen.

Maskinene kan bestilles i kveld og leveres neste uke.

Den nye 14 tommeren starter på 23 490 kroner og 16 tommeren på 29 490 kroner.

SSD-ene når opp til 7,4 GB/s lesehastighet. Batterilevetid: 17 timer med videoavspilling på 14 tommeren 16 tommeren når opp til 21 timer videoavspilling. De lader 50 prosent på 30 minutter.

Apple oppsummerer:

Dette melder Apple ytelsen

“M1 Max, verdens kraftigste chip i en avansert bærbar datamaskin, bygger videre på de utrolige mulighetene som M1 Pro gir. M1 Max har den samme kraftige 10-kjerners prosessoren som M1 Pro, men grafikkprosessoren har hele 32 kjerner, noe som gir opptil fire ganger bedre grafikkytelse enn M1.

Chipen har også opptil 400 GBps minnebåndbredde, dobbelt så mye som M1 Pro og nesten seks ganger så mye som M1, og opptil 64 GB raskt fellesminne. De nyeste bærbare datamaskinene fra andre produsenter har bare opptil 16 GB videominne, så dette er virkelig banebrytende for avanserte arbeidsflyter. Nå kan profesjonelle brukere gjøre ting som aldri før har vært mulig på en bærbar datamaskin. Med nye MacBook Pro kan 3D-designere enkelt arbeide med ekstrem geometri og teksturer i scener som avanserte PC-er ikke engang klarer å kjøre.

M1 Max har også en forbedret mediemotor med to ProRes-akseleratorer for enda bedre flerstrømsytelse. Det betyr at profesjonelle brukere kan redigere opptil 30 strømmer med ProRes-videoer i 4K og opptil syv strømmer med ProRes-videoer i 8K i Final Cut Pro. Det er flere strømmer enn på en Mac Pro med 28-kjerners prosessor og Afterburner. Og for første gang på en Mac kan videoredigerere fargekorrigere 8K ProRes 4444-videoer i HDR uten å være tilkoblet strøm, slik at de ikke trenger å sitte i redigeringsrommet når de arbeider.”

Med 10-kjerners prosessor i M1 Pro og M1 Max gir 14-tommers MacBook Pro:

 • opptil 3,7 ganger raskere bygging av prosjekter med Xcode
 • opptil 3 ganger flere Amp Designer-tillegg i Logic Pro
 • opptil 2,8 ganger høyere CFD-ytelse (numerisk fluiddynamikk) i Nasa TetrUSS

Med 16-kjerners grafikkprosessor i M1 Pro og 32-kjerners grafikkprosessor i M1 Max forvandler 14-tommers MacBook Pro grafikktunge arbeidsflyter med:

 • opptil 9,2 ganger raskere rendring av 4K i Final Cut Pro med M1 Pro, og opptil 13,4 ganger raskere med M1 Max
 • opptil 5,6 ganger bedre kombinert grafikkprosessorytelse for vektorer og rastre i Affinity Photo med M1 Pro, og opptil 8,5 ganger bedre med M1 Max
 • opptil 3,6 ganger raskere rendring av effekter i Blackmagic Design DaVinci Resolve Studio med M1 Pro, og opptil 5 ganger raskere med M1 Max

Både M1 Pro og M1 Max har 16-kjerners Neural Engine, slik at brukerne kan kjøre maskinlæringsoppgaver mye raskere, inkludert:

 • opptil 8,7 ganger raskere objektsporing i Final Cut Pro med M1 Pro, og opptil 11,5 ganger raskere med M1 Max
 • opptil 7,2 ganger raskere registrering av klipp i ProRes 422-video i 1080p i Adobe Premiere Pro
 • opptil 2,6 ganger høyere ytelse når man velger objekter i bilder i Adobe Photoshop

Sammenlignet med forrige generasjon har nye 16-tommers MacBook Pro mye bedre ytelse for komplekse og avanserte arbeidsflyter.4

16-tommers MacBook Pro har den samme kraftige 10-kjerners prosessoren i M1 Pro og M1 Max, noe som gir:

 • opptil 3 ganger høyere CFD-ytelse (numerisk fluiddynamikk) i Nasa TetrUSS
 • opptil 2,1 ganger raskere bygging av prosjekter med Xcode
 • opptil 2,1 ganger høyere publiseringsytelse i Vectorworks

Med 16-kjerners grafikkprosessor i M1 Pro og 32-kjerners grafikkprosessor i M1 Max har 16-tommers MacBook Pro høyere grafikkytelse, noe som gir:

 • opptil 2,9 ganger bedre kombinert grafikkprosessorytelse for vektorer og rastre i Affinity Photo med M1 Pro, og opptil 4,5 ganger bedre med M1 Max
 • opptil 2,5 ganger raskere rendring i Maxon Cinema 4D med Redshift med M1 Pro, og opptil 4 ganger raskere med M1 Max
 • opptil 1,7 ganger raskere rendring av 8K i Final Cut Pro med M1 Pro, og opptil 2,9 ganger raskere med M1 Max

Med 16-kjerners Neural Engine i både M1 Pro og M1 Max kan maskinlæringsoppgaver løses raskere enn noensinne med 16-tommers MacBook Pro, inkludert:

 • opptil 4,4 ganger raskere registrering av klipp i ProRes 422-video i 1080p i Adobe Premiere Pro
 • opptil 3,6 ganger raskere objektsporing i Final Cut Pro med M1 Pro, og opptil 4,9 ganger raskere med M1 Max
 • opptil 1,5 ganger høyere ytelse når man velger objekter i bilder i Adobe Photoshop med M1 Pro, og opptil 2 ganger høyere med M1 Max

Og jada: ProMotion er på plass her (det samme er FaceTime 1080p) med opp til 120Hz-skjermoppdatering. Den klokker ned Hz-en når det ikke trengs, som iPhone 13 Pro.

TouchBar er fjernet akkurat som ryktet i mange måneder og MagSafe er tilbake som tredje generasjon som lader kjappere.

Her er webkameraet:

Feitere enn Air, uten tvil:

Kjølesystemet:

Dette sier Apple om de nye brikkene

“Apple presenterte i dag M1 Pro og M1 Max, neste generasjons banebrytende chiper for Mac. M1 Pro oppskalerer den revolusjonerende arkitekturen fra M1-chipen med utrolig ytelse og bransjeledende strømeffektivitet – og M1 Max løfter dette til enda større høyder. Prosessoren i M1 Pro og M1 Max gir opptil 70 prosent raskere prosessorytelse enn M1, slik at oppgaver som å kompilere prosjekter i Xcode går raskere enn noensinne. Grafikkprosessoren i M1 Pro er opptil to ganger raskere enn M1, mens M1 Max er opptil hele fire ganger raskere enn M1 – slik at profesjonelle brukere kan jobbe sømløst og friksjonsfritt med selv de aller mest krevende grafikkprosessene.

Med M1 Pro og M1 Max lanseres SoC-arkitektur (System on a Chip) på avanserte datamaskiner for første gang. Chipene sørger for raskt fellesminne, klasseledende ytelse per watt og overlegen strømeffektivitet – i tilegg til større minnebåndbredde og kapasitet. M1 Pro har opptil 2000 GBps minnebåndbredde som støtter opptil 32 GB fellesminne. M1 Max har også opptil 400 GBps minnebåndbredde, dobbelt så mye som M1 Pro og nesten seks ganger så mye som M1, og støtte for opptil 64 GB raskt fellesminne. Og der de nyeste bærbare maskinene fra andre produsenter bare har opptil 16 GB grafikkminne, er den enorme mengden minne som er tilgjengelig her, banebrytende for grafikktunge arbeidsflyter som aldri før har vært mulig på en bærbar datamaskin. Den effektive arkitekturen i M1 Pro og M1 Max sørger for at de leverer samme nivå av ytelse uansett om MacBook Pro er koblet til strøm eller kjører på batteriet. M1 Pro og M1 Max er også utstyrt med forbedrede mediemotorer med egne ProRes-akseleratorer spesielt myntet på profesjonell videobehandling. M1 Pro og M1 Max er uten sammenligning de kraftigste chipene Apple noensinne har bygget.

«M1 har revolusjonert de mest populære datamaskinene våre med utrolig ytelse, spesialutviklede teknologier og bransjeledende strømeffektivitet. Det er ingen som noen gang har anvendt en SoC-design på en datamaskin for avanserte brukere – før i dag, med M1 Pro og M1 Max,» sier Johny Srouji, ansvarlig for maskinvareteknologi i Apple. «M1 Pro og M1 Max utgjør et kvantesprang fremover i prosessen med Apple-chiper, der både prosessor og grafikkprosessor har fått kraftig forbedret ytelse, en ny mediemotor med ProRes-akseleratorer og andre avanserte teknologier – ulikt noe annet man tidligere har sett i en avansert bærbar datamaskin.»

M1 Pro: et helt nytt nivå av kraft og ytelse

Bransjeledende 5-nanometerteknologi har gjort det mulig å få plass til hele 33,7 milliarder transistorer i M1 Pro – over dobbelt så mange som i M1. Den har en 10-kjerners prosessor med åtte høyytelseskjerner og to høyeffektivitetskjerner og opptil 70 prosent raskere prosessorytelse enn M1 – noe som gir fantastisk prosessorytelse for avanserte brukere. Sammenlignet med den nyeste 8-kjerners chipen for bærbare PC-er sørger M1 Pro for opptil 1,7 ganger høyere ytelse fra grafikkprosessoren med samme strømforbruk, og samme toppytelse som PC-chipen – med opptil 70 prosent lavere strømforbruk.1 Selv de mest krevende oppgavene, som redigering av bilder med svært høy oppløsning, håndteres enkelt av M1 Pro.

M1 Pro har en grafikkprosessor på opptil 16 kjerner som er opptil dobbelt så rask som M1, og opptil 7 ganger raskere enn den raskeste innebygde grafikkprosessoren i chipen med 8 kjerner på de nyeste bærbare PC-ene.1 M1 Pro gir høyere ytelse med opptil 70 prosent lavere strømforbruk enn en kraftig dedikert grafikkprosessor for bærbare PC-er.2 I tillegg kan M1 Pro konfigureres med opptil 32 GB raskt fellesminne med opptil 200 GBps minnebåndbredde, som gjør at folk i kreative yrker – som 3D-designere og spillutviklere – kan gjøre mye mer mens de er på farten, enn noen gang tidligere.

M1 Max, verdens kraftigste chip i en avansert bærbar datamaskin

M1 Max har den samme kraftige 10-kjerners prosessoren som M1 Pro, i tillegg til at grafikkprosessoren har hele 32 kjerner – noe som gir opptil fire ganger raskere grafikkytelse enn M1. M1 Max har 57 milliarder transistorer – 70 prosent flere enn M1 Pro og 3,5 ganger flere enn i M1 – og er dermed den største chipen Apple noensinne har bygget. I tillegg har grafikkprosessoren en kapasitet som er på linje med avanserte grafikkprosessorer i avanserte kompakte bærbare PC-er, men med opptil 40 prosent lavere strømforbruk. I tillegg har den en ytelse som er på linje med de aller mest avanserte grafikkprosessorene i de kraftigste bærbare PC-ene, med opptil 100 watt lavere strømforbruk.2 Dette betyr at det genereres mindre varme, så viftene kjører stille og sjeldnere på nye MacBook Pro – i tillegg til at den har utrolig lang batteritid. M1 Max revolusjonerer grafikktunge arbeidsflyter, blant annet med opptil 13 ganger raskere kompleks tidslinjerendring i Final Cut Pro sammenlignet med forrige generasjons 13-tommers MacBook Pro.

M1 Max har en chipkonstruksjon som leverer større båndbredde med et minnegrensesnitt på opptil 400 GBps, som er dobbelt så stort som M1 Pro – det vil si nærmere seks ganger båndbredden for M1. Dermed kan M1 Max konfigureres med opptil 64 GB raskt fellesminne. M1 Max har høy ytelse uten sidestykke, og er den aller kraftigste chipen som noen gang er utviklet for en avansert bærbar datamaskin.

Rask, effektiv mediemotor – nå også med ProRes

M1 Pro og M1 Max har en Apple-designet mediemotor som akselererer videobehandlingen samtidig som batteritiden maksimeres. M1 Pro omfatter også dedikert akselerasjon av det avanserte ProRes-videokodingsformatet, som gjør det mulig å spille av flere strømmer med 4K- og 8K-ProRes-videoer samtidig – med svært lavt strømforbruk. M1 Max løfter ytelsen enda et hakk, med to ProRes-akseleratorer og opptil dobbelt så rask videokoding som M1 Pro. Med M1 Max kan nye MacBook Pro transkode ProRes-video i Compressor opptil utrolige 10 ganger raskere sammenlignet med forrige generasjons 16-tommers MacBook Pro.

Avanserte teknologier for en komplett maskin for proffbrukere

Både M1 Pro og M1 Max er fullspekket med avansert spesialteknologi som gjør det mulig å ta avanserte arbeidsflyter til neste nivå:

 • De har en 16-kjerners Neural Engine for akselerert maskinlæring lokalt på enheten og forbedret kameraytelse.
 • Den nye skjermmotoren er kraftig nok til å bruke flere skjermer.
 • Ekstra innebygde Thunderbolt 4-kontrollere gir enda større I/O-båndbredde.
 • Sammen med Neural Engine bruker Apples spesialutviklede bildesignalprosessor digital videofunksjonalitet til å forbedre bildekvaliteten. Resultatet er skarpere videoer og en mer naturlig gjengivelse av hudtoner med det innebygde kameraet.
 • Innebygd sikkerhetsfunksjonalitet som er best i sin klasse, Apples nyeste Secure Enclave, sikker oppstart med maskinvareidentifisering og teknologi som forebygger misbruk fra ondsinnede aktører under kjøring.

Et kvantesprang i overgangen til Apple-chiper

Mac er nå inne i sitt andre år i prosessen med å gå over til Apple-chiper, og M1 Pro og M1 Max utgjør et nok et kvantesprang på veien. Dette er de kraftigste og mest effektive chipene Apple noensinne har skapt, og sammen med M1 utgjør de en serie med chiper som er bransjeledende når det gjelder ytelse, spesialutviklet teknologi og strømeffektivitet.

macOS og apper utnytter kapasiteten i M1 Pro og M1 Max fullt ut

macOS Monterey er utviklet for å utnytte den fantastiske kapasiteten i M1 Pro og M1 Max fullt ut, med banebrytende ytelse, overlegen kapasitet for avansert bruk og fantastisk lang batteritid. Monterey er designet spesifikt for Apple-chiper, noe som gjør at Macen vekkes umiddelbart fra dvale, i tillegg til at hele systemet er superraskt og eksepsjonelt responsivt. Med utviklerteknologier som Metal kan man utnytte kapasiteten i de nye chipene fullt ut, og med optimaliseringer i Core ML basert på kraftige Neural Engine kan maskinlæringsmodeller kjøres enda raskere enn tidligere. Oppgavedata fra avanserte apper brukes til å optimalisere hvordan macOS tilordner flertrådede oppgaver til prosessorkjernene for å maksimere ytelsen. I tillegg fordeler avanserte funksjoner for strømstyring oppgaver mellom ytelses- og effektivitetskjernene på en effektiv måte, med overlegen hastighet og batteritid som resultat.

Kombinasjonen av macOS og M1, M1 Pro eller M1 Max sørger også for bransjeledende sikkerhet ved hjelp av blant annet sikker oppstart med maskinvareidentifisering, teknologi som forebygger misbruk fra ondsinnede aktører under kjøring samt rask direkte kryptering av filer. Alle Mac-apper fra Apple er optimalisert for og kjøres på Apple-chipene, og det finnes mer enn 10 000 universelle apper og tillegg. Eksisterende Mac-apper som ikke har blitt oppdatert for å støtte Universalkontroll, kjører sømløst ved hjelp av Apples Rosetta 2-teknologi. I tillegg kan brukene kjøre iPhone- og iPad-apper på Mac, noe som gir helt nye muligheter.”

Apple M1 Max

Denne er enda bedre enn Pro-utgaven med 400 GB/s minnebåndbredde.

Apple oppsummerer:

Apple M1 Pro

Jepp: navnet på brikken er M1 Pro som lekket denne uken.

Apple oppsummerer:

200 Gb/s minne-båndbredde.

AirPods 3

De nye AirPod-ene støtter “Spatial Audio” som Max og AirPods Pro. Appel har forbedret høyttalerne i disse og i tillegg implementert “Adaptive EQ” som AirPods Pro også har. Nå må det jo komme en oppfølger til AirPods Pro så de ikke minner for mye på AirPods Pro?

Fem minutter lading gir rundt en time med bruk. Med etuiet får man opp til 30 timer lyttetid.

Apple om pris og lansering:

“AirPods (3. gen.) selges for 1990 NOK og kan bestilles fra apple.com/no/store og i Apple Store-appen og over 26 andre land og regioner fra og med i dag, og kommer i butikkene fra og med tirsdag 26. oktober.”

Apple om produktet:

“Apple lanserte i dag tredje generasjons AirPods med romtilpasset lyd, avansert funksjonalitet og en magisk brukeropplevelse – i et nytt, avrundet design. Gjennom å kombinere kraften i H1-chipen med et Apple-designet akustisk system kan nye AirPods bruke digital lydteknologi til å levere banebrytende lydkvalitet med Adaptiv EQ. Brukerne får romtilpasset lyd med Dolby Atmos i Apple Music, filmer og TV-serier, i tillegg til dynamisk retningssporing, på alle Apple-enheter.

Nye AirPods er svette- og vannbestandige, og har en trykksensor som lar brukerne styre musikk og telefonsamtaler på en intuitiv måte. Batteriet varer også lenger, med opptil seks timers lyttetid og opptil 30 timers lyttetid totalt ved bruk av det praktiske ladeetuiet. AirPods (3. gen.) slutter seg til rekken av verdens mest populære øretelefoner. De kan bestilles fra og med i dag, og kommer i butikkene fra og med tirsdag 26. oktober.”

Her er oppsummeringen:

HomePod

Mini-en kommer i nye farger. Apple starter forsiktig, kan en si. Lansering av nye farger: november.

Apple Music

“Vi ønsker å gjøre Siri mer nyttig”. Det gjør vi også. Apple sier du snart kan spørre Siri om å spille musikk som passer det du gjør, f.eks. når du har middagsgjester, eller når du går en tur.

“Voice Plan” er det nye abonnementet for Apple Music kog det koster 4,99 dollar, men kommer ikke til Norge i første rekke. Tjenesten er billigere fordi man må spørre Siri. Vi ser den.

Følg med hos oss klokken 19:00 i kveld

Det er også ventet at Apple skal avduke nye AirPods og en ny Mac mini (kanskje med en lavere klokket (“M1 Max” eller “M1 Pro”), men i sentrum står selvsagt de helt nye maskinene med mye bedre ytelse, høyere oppløsninger i skjermene og med 120Hz-oppdatering, MagSafe, HDMI og SD-kortleser.

Som vanlig er Apples nettbutikk utilgjenglig før nok en viktig pressekonferanse.

Vi følger selvsagt avsløringene fortløpende. Samtidig sender Apple selvsagt direkte på YouTube og eget nettsted.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse