At Apples underleverandører opplever strømbrudd skaper ventetid på en rekke produkter. Ill.foto: Andrey Metelev, Unsplash

Annonse


Ventetid på iPhone skyldes strømbrudd i Kina

Det er ventetid på iPhone 13, iPad mini 6 og Apple Watch Series 7. Dette skyldes problemer med strømforsyningen i Kina.

For mellomstore elektronikkprodusenter er strømbrudd den “nye normalen”

I Kina er det for tiden regelmessige strømbrudd i flere regioner. Årsaken er stor etterspørsel etter elektrisitet etter pandemien, høye råvarepriser og pålegg fra Beijing om å redusere CO2-utslippene i kampen mot klimaendringer. Industrien påvirkes i økende grad av energiknappheten – og som den japanske økonomitjenesten Nikkei rapporterer, indirekte også Apple.

Flere ukers ventetid 

Apple kan for øyeblikket ikke levere eller sliter med forsinket levering av flere av sine nye produkter. Det dreier seg om blant andre iPhone 13, iPad mini 6 og Apple Watch Series 7 hvor leveringstiden er glidd inn i november – og de var allerede forsinket da de kom på markedet. 

Apple kjemper tilsynelatende på flere fronter. Selskapet kan for eksempel ikke finne nok medarbeidere til sluttmontering hos produsenter som Foxconn og de mottar tilsynelatende ikke komponenter de er avhengig av, eller komponentene kommer med forsinkelser. Hvor mye av forsinkelsene som skyldes produksjonsproblemer og hvor mye som skyldes høy etterspørsel, er uklart – Apple har jo historie for å kjøre store forhåndsproduksjoner.

Annonse


Strømbrudd den “nye normalen”

For mellomstore elektronikkprodusenter er strømbrudd den “nye normalen”, skriver Nikkei. Selskaper i Apples forsyningskjede har allerede advart om at kontinuiteten i forsyningskjeden kan bli forstyrret etter at de opplevde en ukes strømbrudd i september. Det er for øyeblikket frykt for at strømbruddene kan bli varende en tid. 

Apple har på grunn av sin størrelse og massive forhåndsbestillinger så langt hatt relativt få vanskeligheter med å skaffe tilstrekkelig materiale, for eksempel i forbindelse med den aktuelle chip-krisen. Men kan ikke selskapene produsere på grunn av mangel på elektrisitet, hjelper ikke tidlig inngåtte kontrakter.

Produsentene vil ut av Kina

Tendensen til å flytte deler av produksjonen fra Kina og til andre land, er mer merkbar enn tidligere. Også kinesiske produsenter planlegger å flytte deler av produksjonen og land som nevnes er Vietnam, Thailand og Indonesia. 

Det kommer også kritikk av de lokale myndighetenes informasjonspolitikk. Det er “meget kaotisk og forvirrende”, siterer Nikkei en Apple-leverandør. Det ser ut til å være et spørsmål om relasjoner og hestehandel med lokale myndigheter om hvem som får strøm og hvem som ikke får det. Luxshare, en av sluttmontørene for iPhone-produkter, er angivelig blitt skånet for strømbrudd – hvorfor er uklart.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse