AsahiLinux
5.16-versjon av Asahi Linux fungerer utmerket som alterantivt OS til M1 Mac-er. Selv om det mangler maskinvare-støtte for grafikken, er M1-brikken mer en god nok for programvare-tegning av skrivebordet.

Annonse


De sa det ikke var mulig, men nå er Linux på Mac M1, og det fungerer utmerket

Det jobbes iherdig med å få til Linux på Apples M1-maskiner.

Asahi Linux er nærme en macOS-erstatter i nåværende versjon

Versjon 5.16 omtales endelig som en fullverdig skrivebords-opplevelse, men dessverre mangler 3D-akselerasjon.

Fordelen med Apples maskinvare, selv om dette er knotete å få til, er at det er enklere å skrive drivere fordi Apple opprettholder de samme maskinvare-koblingene uansett brikkesett. Teamet bak forklarer at UART (Universal asynchronous receiver-transmitter) er den samme som ble brukt på iPhone 1 fra 2007!

Alyssa Rosenzweig utvikler 3D-driverne for Asahi Linux på M1-maskinene:

Men det er fordeler også

“Dette betyr at vi er i en unik posisjon for å kunne skrive drivere som kanskje ikke bare fungerer på M1, men kanskje vil fungere uten endringer også på fremtidig maskinvare. Dette er en veldig spennende mulighet i ARM64-universet”.

Nå venter de bare på de nye M1X/M2-brikkene for å kunne verifisere teorien sin. En annen fordel er at de beskriver M1-brikken som så kraftig at selv om 3D-akselerasjon ikke er på plass, så er “programvare-tegningen av skrivebordet faktisk kjappere enn på Rockchip ARM64-maskiner med maskinvare-akselerasjon”.

Har du lyst til å teste selv? Rosenzweig jobber med en installasjonspakke som gjør det enklere:

Annonse


Annonse


Annonse