fitbitcharge5
Alltid-på-panelet er det best å ha av, da varer treningsarmbåndet rundt 7 dager.

TEST – Fitbit Charge 5: kom for å trene, ikke for opplevelsen

Annonse


I november 2019 ble det kjent at Google skulle handle Fitbit, men det var ikke før i år at kjøpet ble fullbyrdet.

Fitbit er Fitbit

Det merkes på mange måter, for Fitbit sine produkter, tjenester og apper minner ingenting om Googles, og mest som Fitbit alltid har presentert seg selv og produktene.

Charge 5 er i så måte heller ingen stor produktforandring, og vi vet ikke om Google ønsker å komme inn i selskapet og utføre større forandringer. Vi tviler, for de er ikke sikre på om de ønsker å satse på mobiler – Pixel-serien har jo i alle år vært forbeholdt USA. Vi får se hva de gjør med Pixel 6, men vi holder ikke pusten for en Norges-lansering, dessverre.

Charge 5 er offensivt priset, men så er den heller ikke en fullverdig smartklokke

Fitbit Charge 5 er i så måte ikke en totaloverhaling på noen måte, men et typisk Fitbit-treningsarmbånd, med trykk på bånd – for det er ikke store “urskiven” denne byr på, spesielt ikke på mine store “manhands”.

Annonse


I stedet er Charge 5 et armbånd du skal plassere på lanken og glemme. Du kan faktisk glemme den på i opptil syv dager, så god er batterilevetiden (man taper flere dager om man velger å ha panelet på hele tiden), og Fitbit ønsker ei at du skal ta den av for å sove, for den analyserer søvnrytmen din som mange andre smartklokker også gjør.

Det som gjør Charge 5 ulik f.eks. en Apple Watch er prisen: kun 1789 kroner koster disse, mens Apple skal ha 4290 kroner for Watch Series 6 44mm, Fitbit 3000 kroner for sin smartklokke Sense, 2500 kroner for Versa 3 og 1600 kroner for Versa 2 fra 2019.

De viktigste egenskapene

“Daily Readiness Score” varsler deg på morgenen om du bør trene eller hvile:

Stress-kontroll:

Pulsmåler:

Søvn-analyse:

Innebygget GPS:

Premium-funksjoner som anbefalt trening, “mindfulness” økter og “morsomme utfordringer”:

Du får ikke kontroll av alle aspekter av livet med Charge 5

Med Charge 5 har produsenten økt lysstyrken med det dobbelte sammenlignet med fjerde generasjon. Du finner også:

 • Puls-varsler
 • “Active Zone Minutes” guider deg til korrekt puls og dermed også trenings-aktivetet
 • Søvn-analyse med tilhørende poeng
 • Stille alarmer og “Smart Wake”
 • Følger med på 20 treningsaktiveter
 • Sett egne mål
 • “Smart Notifications”

La oss starte med det siste først, for jeg ble ganske fort irritert over at det manglet en haug med varsler – hvor i all verden er Twitter- og Slack-varslene jeg alltid får levert av Apple Watch SE gjennom hele dagen? De er jo ikke der.

En kjapp titt på hjemmesiden til Charge 5 avslører: “hold deg oppdatert med samtaler, meldinger, kalender og smartmobil app-varsler, inkludert Gmail, WhatsApp og flere”. Aha, så med andre ord kreves det ekstra utviklerstøtte, og den er ikke helt komplett, for å si det sånn.

Det er merkelig at produktet etter flere dager plutselig varslet meg om at det kan være smart å gi den komplett tilgang til systemet under Bluetooth-innstillingene slik at den kan levere varsler. Funksjonen var uansett allerede aktivert.

For meg som jobber mer enn jeg trener er det et minus, det er det. Vi har ikke klart å finne en komplett liste over støttede apper, men det kan se ut som det er mange som mangler. Merk også at vi testet armbåndet med en iPhone, og at det kreves en Android for å sende egendefinerte SMS-svar.

Charge 5 har et kronglete grensesnitt og null knapper

Det er ingen grunn til at man skal kunne legge merke til at treningsarmbåndet er på under bruk, eller at det skal være glorete. Charge 5 lykkes i så måte: den er hverken et mote-ikon eller for stor.

Panelet følger reimstørrelsen, og fordi reimen som følger med har nærmest uendelig med hull, får man nøyaktig den passformen man ønsker. Kombiner dette med en vekt på kun 27,7 g, og dette er en fin treningspartner man ikke merker er tilstede, men vibrere kraftig nok til å gi deg en klapp på skulderen når du har gjort ditt.

Jeg er ikke like begeistret for at det mangler knapper, for etter flere timer med bruk var jeg fremdeles usikker på hvilke gester som henter frem hva, og hvordan man i alle dager går tilbake til urskiven.

La meg forklare:

 • To faste trykk sender deg hjem
 • Sveip opp for statistikk
 • Sveip mot høyre henter frem EDA-scanneren (stress-analysen tar tre minutter, hvem har vel tid til det?!) og nedtelling
 • Sveip en gang mot venstre for å sjekke ut nye varsler (de gamle fjernes)
 • Sveip to ganger mot venstre for å starte en treningsøkt
 • Sveipt tre ganger mot venstre for alarm-app
 • Sveip ned for innstillinger

For å gjøre det enda noe mer kronglete er f.eks. stoppeklokkens startikon midt i skjermen, altså nøyaktig der man bes trykke to ganger for å gå hjem? Det er ikke til å bli helt klok på altså. Det tar litt tid å bli vant til hvordan man skap “tæppe” for å vende hjem.

Jeg anbefaler uansett ikke å fikle med dette mens man trener, det legger definitivt til et ekstra irritasjonsmoment.

Det beste hadde vært om det i det minste var en knapp for å gå hjem med støtte for to trykk for å hente opp listen over det siste man har gjort. I stedet holdes prisen nede med et lite panel man må navigere med gester, og et grensesnitt man ikke klarer å huske med en gang. Det tar litt tid, og det er frustrerende i starten at man ikke finner frem.

Appen

“I dag” er naturlig nok første skjerm som møter deg. Dette grensesnittet gir mening med oppsummering av steg, km og brente kalorier. Samme skjerm gir også pulsen din i sanntid
Nummer to er “Oppdag” som er et salig blanding av fisk som skal berolige deg (?), Bingo og klokkeansikt som gir mest mening på Sense og Verso med skikkelige urskiver.
“Samfunn” er Fitbits sosiale nettsamfunn der bildene man deler avslører i hvor god eller dårlig form du der.
“Premium” samler litt forskjellig i en og samme liste, der vi føler at søvn-analysen og helsetilstanden burde ha vært plassert på første skjerm. Som grensesnittet er ikke appen alltid like oversiktlig.

Konklusjon: Charge 5 er best når man ikke svetter med å bruke den

Fordi panelet er så lite får man ikke all informasjonen presentert i sanntid mens man trener, noe Apple Watch jo har mer enn nok plass til og som jeg setter pris på.

Det er dessverre slik at selv om man til slutt husker hvor man skal bla for å gjøre hva, så henger grensesnittet etter når man berører panelet, noe som ikke ikke hjelper med opplevelsen. At Fitbit fjernet det lille som var av musikk-kontroll (Spotify) kan alene være en “dealbreaker” for mange av dere.

På pluss-siden finner vi en meget god batterilevetid (spesielt om man ikke aktiverer alltid-på-skjerm), en forholdsvis lav pris og et vekt og design man ikke legger merke til.

Om man har hyppig bruker av en smartklokke er ikke dette produktet noe for deg, for det er panelet alt for lite, grensesnittet for irriterende og varsel-støtten for svak.

For deg som trener mye og foretrekker å styre ting fra mobilen er dette et smart produkt som gir mye for pengene, men det er smartest når den jobber i bakgrunnen. Da bruker du den ikke pro-aktivt og blir ei irritert.

Panelet er lyssterkt nok, men mange av urskivene har et design vi ikke er så fans av.
TEST – Fitbit Charge 5: kom for å trene, ikke for opplevelsen
Vi konkluderer
Fitbit Charge 5 har god batterilevetid, smarte funksjoner og et design man ikke merker kombinert med en helt OK pris. Dessverre har den kun et kronglete berøringsgrensesnitt uten knapper, mangler Spotify-kontroll og appen kunne vært mer oversiktlig.
Leservurdering70 Vurderinger
3.7
+
Meget god batterilevetid
Fin pris med mange funksjoner
Sitter lett og behagelig på håndleddet
Innebygget GPS
-
Kronglete grensesnitt
Svak berøring
Dårlig app-støtte
Ingen knapper
Mangler musikk-kontroll
7