usbc240
USB C-standarden er ulik Thunderbolt i at kablene alle har ulike egenskaper og at det ikke finnes noen kabel som er best til alt. Bilde: Wikideas1/Wikipedia

Annonse


Ønsker å rydde opp i USB C-kaoset med SYV nye logoer – er du også forvirra?

Dagens USB C stopper på 100 w. Nå oppgraderes standarden kraftig, men det vil kreve spesial-kabler for å overføre med maks 240 w, meldte vi i mai i år.

Å nei, ikke igjen!

Vi vet ikke om du har vært borti disse kablene, ei heller om du har en maskin som støtter “Extended Power Range” som er navnet både sender og mottager må ha påklistret. Uansett er USB standardene et rot uten like – det er veldig vanskelig å holde styr på alt. Det eneste som redder oss daglig er at pluggen er lik og bakover-kompatibiliteten er god.

For å gjøre det litt enklere har organisasjonen bak USB-standarden, USB Implementers Forum (USB-IF), valgt å merke disse nye superkjappe laderne med en ny logo for å gjøre folk oppmerksomme på hva de er i stand til. Det høres jo ut som en god ide, ikke sant?

Trodde du de skulle gjøre det lett for deg?

The Verge sin tittel til denne saken er som forventet (“USB-C cables are getting new, confusing logos for faster 240W charging standard“).

Annonse


Har du ikke vært borti dette opplegget før, vil du kjapt skjønne at de samme folkene har vært på ferde igjen og bedt designerne sine om å finne opp intet mindre enn syv nye logoer for å gjøre det… lettere.

USB C-standarden er så kaos at man må gå til butikken med et skjema som dette.

Ja, det er bare å printe ut med en gang:

USB C er et et mysterium pakket inn i et mysterium

Bare for å rote til hjernen din, og vår, enda mer denne mandag morgenen, er den nye kjappe ladestandarden en del av USB Power Delivery (USB PD) 3.1-standarden som er en del av USB Type-C 2.1 som igjen er endel av hele haugen USB 4-dingser, kabler og spesifikasjoner som alle er ulike. Har du det gøy du også?

The Verge oppsummerer det fint, for det finnes ingen kabel som er den beste av de beste:

Du kan få en kabel som støtter 40Gbps data-overføring, men da lader den tregere. Du kan få kjapp 240 w lading, men da overfører den data tregere.

The Verge

Det er her det blir noe… rotete, for dette er greia: USB 3.1 gen 1 (opp til 5GB i sekundet), som tidligere var USB 3.0 før en merkevare-endring, blir nå omdøpt til USB 3.2 Gen 1, mens USB 3.1 generasjon 2 (opp til 10GB i sekundet) blir døpt USB 3.2 gen 2.

ITavisen, februar 2019 om USB C

Du husker kanskje at de i februar 2019 valgte å endre navnestrategi? Som vi skrev den gang:

  • USB 3.2 Gen 1 blir hetende SuperSpeed USB
  • USB 3.2 Gen 2 blir SuperSpeed USB 10Gbps
  • USB 3.2 Gen 2×2 blir SuperSpeed USB 20Gbps

Hva finner de på neste gang?