iphone13promaxtest
Apple er konservativt på alle måter og tar aldri sjanser, det vet vi, men OS-et må fungere optimalt og det blir for drøyt å by på såpass lite for 12 Pro-kunder. Vent til neste år er vårt tips om du har en moderne iPhone.

Annonse


TEST: iPhone 13 Pro Max er mobilen vi burde fått i fjor, men den plages av feil

Apple er og forblir det mest konservative teknologiselskapet og byr i år på en litt ekstra slapp s-oppgradering der flere av forbedringene burde ha ha vært på plass i fjor. Konservatismen burde ha bydd på stabilitet, men det er for mange feil i iOS 15.

iPhone 13 Pro er hva fjorårets modeller burde ha vært

Joda, bransjen har hatt utfordringer med produksjonen grunnet covid og komponent-mangel, men det er vanskelig å ikke se for seg at Apple uansett hadde gjort det på denne måten med nok en tik-tok lanseringssyklus. Det har de gjort før.

Den nye toppmodellen til Apple føles ekstra mye som en mobil som burde ha vært lansert i fjor under iPhone 12 Pro Max-navnet med minst en oppgradering som burde ha vært på plass for lenge siden: en hurtigoppdaterende skjerm – det var jo i fjor den store design-endringen kom på plass.

Når vi ser tilbake på 12-lanseringen var Apple så smarte med designet at mange av oss tok til takke med slapt batteri med 5G aktivert og en svak skjerm.

Annonse


iPhone 14 blir en større forbedring enn årets modell, men ikke et så stort designhopp som iPhone 12-serien.

Design

Vi skal ikke bruke mye tid på dette i år, for designet er helt uendret på alle praktiske måter. FaceID-en er krympet, men vi merker ingen forskjell under bruk og den er ikke kjappere, dessverre. Samtlige modeller er litt tykkere og veier mer grunnet større batterier, men dette merkes heller ikke under bruk, noe som naturligvis er positivt. Apples iPhone 12-deksler passer, men ikke perfekt, så der må du ut med noen hundrelapper til.

De av dere som ønsker helt nytt design, må vente til neste år. Vi tviler på at Apple går helt bort ifra dagens designspråk, men det hadde vært særdeles hyggelig om de klarer å plassere kameramodulene inn i kroppen og at TouchID enten blir gjort usynlig, eller i det minste forminskes mye mer enn hva de klarte med iPhone 13.

Vi mener at Apples iPhone 12 og 13-design er noe av det aller lekreste man kan handle, og årets modeller er selvsagt intet unntak. Som undertegnende nevnte i sniktitten er ikke den nye fargen “Sierrablå”, eller “Sierragråblå” som vi mener er mer korrekt, så veldig spennende. Vi ønsker oss i stedet mer sprakende farger, men som 99 prosent ønsker vi ikke å ødelegge en så dyr mobil, så vi tør ikke annet enn å pakke inn det flotte designet i Apples helt ålreite, men tykke og litt upraktiske, skinn-deksler.

Det at designet er så flott med sine stilrene kanter betyr at man er ekstra redd for å miste dem. Neste steg i praktisk design bør være å faktisk produsere mobiler man ikke behøver pakke inn og gjemme, men vi tviler på at dette er noe vi får servert i 2022.

Ytelse

Det er nærmest umulig å merke forskjell under bruk – for å se forskjellen må man bruke 12 Pro og 13 Pro samtidig og utføre en helt spesifikk oppgave, da kan man legge merke til at 13 Pro er et halv sekund kjappere. Begge generasjonene har et meget kjapt brikkesett som fremdeles er best i klassen, så vi ser ingen grunn til å oppgradere fra 12-serien grunnet dette alene.

Den nye brikken gir liv til det nye cinematisk video-moduset, men vi tviler på at iPhone 12 Pro med A14 ikke også hadde det klart det samme. Dette er en typisk Apple-ting å gjøre, akkurat som dette er et s-år etter fjorårets store design-endring.

Geekbench

  • iPhone 13 Pro Max (3,20 Ghz): 1731 – 4663 poeng
  • iPhone 12 Pro Max (2,99 GHz): 1588 – 3876 poeng
  • iPad mini 6 (2,93 GHz): 1594 – 4460 poeng (nedklokket A15)
  • iPad Pro 12,9 M1 (3,20 GHz): 1714 – 7140
Skjermen er meget god, ingen tvil om det. Økt lysstyrke settes pris på.
Kameraene er større, men det merkes heldigvis ikke.

iOS 15

Det merkverdige i år er at beta-testingen av det nye OS-et var relativt uproblematisk. Det var ikke før vi fikk inn 13 Pro Max til test at ting starte å hope seg opp.

Vi har allerede skrevet om følgende

Vi ha også oppdaget store Bluetooth lyd-problemer. Først trodde vi det var Polestar 2 vi hadde inne til test (sorry, Polestar, dette ser ut til å være Apple sin feil). Det var først etter at vi koblet iPhone til Sonys gigantiske party-høyttaler SRS-XP700 (som ble levert på en palle), at vi opplevde nøyaktig samme problem: vi trykker spill, men ingenting skjer og spille-knappen i stedet for stopp-knappen blir aktiv etter et halvt sekund. Vi prøvde omstart og vi testet uten tapsfri musikk, men ingen lykke inntraff da heller. Sonys høytaler har aldri vært tilkoblet før og omstart hjalp ikke. Apples egne produkter, som AirPods Pro, som vi bruker daglig, har vi aldri opplevd problemer med.

Vi skal prøve med iOS 15.1 og følger opp. Kunder skal dog ikke behøve å melde seg inn i et beta-program for at ting skal fungere. Nå må Apple ta kontroll over programvareutviklingen, disse mobilene koster jo nærme 20 000 kroner om man går for mye diskplass.

iphone13promaxlommebok
Den nye lommaboka kan spores individuelt, men har kun plass til tre kort. For oss er det nok.

Konklusjon

Vi vil ikke anbefale 13 Pro-modellene til noen med 12 Pro, for det er rett og slett ikke nok forbedringer å finne. Apple skryter fælt av de nye kameraene, men vi synes ikke forbedringene er store nok til å rettferdiggjøre å punge ut for en ny modell kun grunnet dette alene, ei heller for ytelsesforbedringene som eneste punkt om man ser på det individuelt.

Batteriet varer i overkant av to timer lengre når vi sammenligner 12 Pro Max mot 13 Pro Max. Vi setter pris på det, men så utrolig er det vel ikke all den tid disse mobilene er tyngre og tykkere. Det er jo litt “juks”.

At skjermene endelig når opp til 120Hz er en forbedring som gjør det vanskelig å gå tilbake etter å ha brukt det en stund, men denne forbedringen er mer som en luksus-oppgradering, som skinnseter i bilen, enn noe man absolutt må ha. Har man en Android ler man rått av at det tok Apple så lang tid med skjemene.

13 Pro Max er ikke et bomkjøp om man har en eldre modell enn fjorårets, men vi tviler på at 512GB er nødvendig. 256GB er dog noe man bør ha, spesielt om man bruker kameraet hyppig, og da slipper man unna med “kun” 14 790 kroner, mens 128GB som nå er minste lagrings-mengde koster 13 490 kroner.

2021 har vært et år med mange utsettelser, produkter som har vært nærmest umulig å få tak i, og overprisede skjermkort og konsoller. Apple har ikke økt prisen på årets modeller, men det skulle bare mangle: iPhone 13 Pro Max med 512GB er et vanvittig dyrt produkt til 17 090 kroner, uansett hvordan man vrir og vender på det, så behold din iPhone 12 Pro og vent til neste år.

TEST: iPhone 13 Pro Max er mobilen vi burde fått i fjor, men den plages av feil
Vi konkluderer
iPhone 13 Pro Max sine største styrker er forbedret batterilevetid og en meget behagelige iOS 15-opplevelse (når ting fungerer) med opp til 120Hz oppdateringsnivå, men for de som ønsker noe helt noe nytt i år fra konservative Apple, bør spare pengene til neste år. De som ønsker en feilfri opplevelse bør vente til Apple retter dem.
Leservurdering243 Vurderinger
5.5
+
Endelig 120Hz-skjerm
Bedre batterlievetid
Litt bedre ytelse og kameraer
-
For få forbedringer for de som har en 12 Pro
120Hz burde ha vært på plass i fjor
For mange iOS 15-feil
Bluetooth-feilen går muligens under iOS 15-feil, men denne er ekstra grov
7