Flyvende microchip.
Forskerne mener de har "slått" biologiens flyvende frø med sitt design.

Annonse


Flyvende chips mindre enn sandkorn kan overvåke atmosfæren

En mikrochip som antagelig er den minste flyvende enhet i verden, er blitt utviklet av amerikanske forskere. Den kan overvåke luftforurensning, surhetsgrad, vannkvalitet, solstråling, sykdommer.

Muligens den minste flyvemaskin som noensinne er laget

Amerikanske forskere har skapt teknologi som er som hentet fra science fiction: En flyvende mikrochip på størrelse med et sandkorn; muligens den minste flyvemaskin som noensinne er laget. Chipene er designet for å bæres av vinden og kan ha en rekke bruksområder med vekt på overvåkning av atmosfæren.

En artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, dokumenterer forskning utført ved Northwest University i Washington, USA. Forskerne sier at mikrochipen er inspirert av bomulls- og andre plantefrø.

Har “slått biologien”

I naturen faller denne typen frø langsomt ned og roterer som et helikopter slik at det fanges av vinden og sprer seg over store avstander. Inspirert av denne biologiske mekanismen skapte forskere “strukturer som faller i mere stabile baner med lavere hastighet enn tilsvarende frø”.

Annonse


Mindre, men mer effektivt enn et bomullsfrø

Forskerteamet mener de “slo biologiteamet” ved å replikere naturen i en mikrochip som er betydelig mindre enn et bomullsfrø, men med mer effektiv aerodynamisk fysikk.

Chipene er designet for å bæres av vinden og kan for eksempel spore luftbårne sykdommer og overvåke luftforurensning. Videre har forskerne foreslått å produsere dem av biologisk nedbrytbare materialer for å unngå miljøpåvirkning.

Videoen forklarer hvordan den flyvende mikrochipen fungerer:

Flyvende mikrochips kan være store nok til å bære elektronikk, sensorer og strømforsyning. Forskerne testet versjoner med antenner for trådløs kommunikasjon med smarttelefon eller chipsene seg imellom. 

Fortsatt konseptuelt

Prosjektet er fortsatt på et konseptuelt stadium og langtfra klart til å slippes i atmosfæren, men forskerne jobber med prototyper og ønsker å utvide applikasjonsalternativene og utvide potensialet til denne teknologien.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse