Unreal Engine
Apple "tar ondet ved roten" når de angriper Unreal Engine.

Annonse


Apple til ødeleggelseskrig mot Epic

Fortnite kommer ikke tilbake på iOS App Store i overskuelig fremtid, ifølge en serie e-poster som igår ble publisert på Twitter av Epic Games’ Tim Sweeney.

Bitterheten mellom de to selskapene Epic og Apple har vokst seg så stor at bare lovendringer og rettsvesenet kan bringe dem sammen igjen

Epics utviklerkonto på iOS ble suspendert som følge av selskapets brudd på retningslinjene for App Store i august 2020, hvilket beredte grunnen for rettssaken mellom de to selskapene. I kjølvannet av dommen har det vært uklart om eller når Fortnite vil være tilbake på App Store. Situasjonen for Epics øvrige apper er også uklar etter at Apple også avsluttet Epics utviklerkonto og det betyr i realiteten slutten for Epic Games’ spillmotor Unreal Engine på Apples plattformer – og med den alle spill fra Epic – med mindre Open App Markets Act går igjennom. 

Vidtrekkende konsekvenser

Når Apple går etter Unreal Engine rammer de flere enn Epic. Audi, Porsche og Volkswagen samt flere arkitektfirmaer bruker den til å visualisere prosjekter. Andre høyprofilerte eksempler er The Weather Channels virale “mixed reality” hvor de blander effekter og visuelt materiale fra simulerte naturkatastrofer som kommenteres fra studio, alt sammen ved hjelp av Unreal Engine. En rekke brukere av Unreal Engine har behov for å publisere materiale i App Store.

ITavisen har skrevet om dette og Open App Markets Act i den bredt debatterte og fremdeles aktuelle artikkelen Epic blokkeres for alltid på alle Apple-plattformer.

“Apple løy”

E-postene som igår ble publisert på Twitter samt i et blogginnlegg fra Epic, indikerer at Epic Games’ ulike apper neppe kommer tilbake til App Store i overskuelig fremtid. I et brev publisert av Sweeney – datert 21. september og undertegnet av Apples advokater – blir Epic informert om at Apple ikke vil gjenopprette Epics utviklerkonto før saken er endelig avsluttet. Den prosessen kan ta flere år. Dette til tross for at Epic allerede har betalt økonomisk vederlag for bruddet på kontrakten.

Annonse


Full krigserklæring

Apple har utøvd skjønn og besluttet at vi ikke vil gjenopprette Epics utviklerkonto på nåværende tidspunkt. Apple vil ikke behandle ytterligere forespørsler om gjeninnføring før dommen er endelig og ikke lenger kan ankes.

Apple

Meldingen samsvarer med dommer i Epic vs. Apple-saken Yvonne Gonzalez Rogers’ konklusjon: At Apple har juridisk rett til etter egen vurdering, å avslutte alle Epic-relaterte kontoer på App Store.

Uten utviklerkonto er Epic låst

En anke av saken er fremdeles underveis. Epic har kunngjort at de har til hensikt å anke deler av dommen, men høyeste rettsinstans har ennå ikke har godtatt å behandle en anke. Også Apple har uttalt at de fortsatt vurderer mulighetene for å appellere, men Apples Tim Cook har overfor de ansatte sagt at han “gleder seg til å komme videre” etter kjennelsen.

“Løftebrudd”

Sweeney twitret at Apples avslag er et svik mot sitt tidligere løfte om å gjeninnta Epic Games så snart selskapet aksepterte å følge retningslinjene for App Store.

Apple løy. De brukte et år på å fortelle verden, domstolen og pressen at de ‘ville ønske Epic velkommen tilbake til App Store når de godtar å følge de samme reglene som alle andre’. Epic gikk med på det og nå har Apple på nytt misbrukt sin monopolmakt overfor en milliard brukere.

Tim Sweeney

Apple har avvist å kommentere Sweeneys tweets, men de bestrider ifølge The Verge, ikke dokumentenes ekthet.

Apple omgår lovendringen i Syd-Korea

Beslutningen later til å stoppe Epics forsøk på å relansere Fortnite på App Store i Syd-Korea etter at landet nylig vedtok regler som krever støtte for alternative betalingsmåter. Den setter også et fett spørsmålstegn ved Fortnites fremtid på iOS App Store i resten av verden. Epic har nylig fjernet mulighetene for å betale for V-Bucks via alternative kanaler i gamle kopier av Fortnite, og teoretisk bragt spillet i samsvar med Apples regler. Men uten en fungerende utviklerkonto kan ikke Epic relansere spillet i noe land.

ITavisen: Syd-Korea vedtar anti-Google/Apple-lov

Opprettholder presset på Apple

Beslutningen om å publisere e-postene offentlig viser at Sweeney opprettholder presset på Apple, selv om det også betyr at Fortnite ikke slipper inn i en eneste en av verdens iPhone’r. 

Vi kjemper videre. Behovet for regulatoriske og juridiske grep er større enn noen gang før. 

Tim Sweeney

Annonse