TPM-forvirret BIOS-bajas?
De fleste PCer som er levert de siste fem år klarer TPM, men den må kanskje aktiveres.

Annonse


Windows 11 kommer snart: Men hva i granskauen er TPM?

Microsoft kunne nok ha vært flinkere da de annonserte systemkravene til Windows 11. Ihvertfall burde de kommunisert bedre hva TPM 2.0 er og hvorfor operativsystemet krever det.

Microsoft føler behov for å snakke ut og vil rydde opp i TPM-forvirringen

De kjekkeste av oss snakket om TPM 2.0 med den største selvfølge ganske med det samme Microsoft annonserte systemkravene til Windows 11, mens vi andre forsøkte å skjule forvirringen med et megetsigende nikk. 

Nå står vi like foran frislippet av Windows 11. Datoen for lanseringen er 5. oktober og det ser ut til at Microsoft har satt seg fore å rydde opp i forvirringen – det innebærer å fortelle folk hva TPM 2.0 er og hvordan det kan aktiveres. Microsoft har twitret at de føler behov for å snakke med noen og henviser til en støtteside med informasjon om TPM 2.0 og hvordan man sikrer at den er aktivert.

TPM – både spesifikasjon og implementeringen av den

TPM, Trusted Platform Module, er både en publisert spesifikasjon på en krypteringsprosessor som lagrer nøkler som beskytter informasjon, og navnet på implementeringen av denne spesifikasjonen. 

Annonse


Microsofts supportside presiserer at “de fleste PCer” som er levert de siste fem årene, kan kjøre TPM 2.0, men ikke alle er konfigurert for å kjøre modulen og det er opp til brukeren å sjekke om den er aktivert eller ikke.

Selvbygger? TPM ikke aktivert?

Som supportsiden påpeker har mange selvbyggere hovedkort med TPM, men deaktivert. Microsoft forklarer forskjellige måter å aktivere TPM på, men presiserer at alle som ikke er kjent på dette “tekniske detaljnivået” bør “konsultere PC-produsentens støtteinformasjon og hente spesifikke instruksjoner for enheten”.

Alle som håper å bruke en virtuell maskin med Windows 11 må være ganske selektiv med hvordan de griper det an. Eiere av virtuelle maskiner rapporterer at de siste pre-release builds låser dem ute fordi de ikke oppfyller TPM-kravene. Virtuelle maskiner har ikke fysisk TPM å referere til.

Hvis du planlegger å bruke Windows 11 virtuelt må du bruke programvare som kan simulere TPM, men slik programvare ser ut til å koste penger.

Hvorfor TPM?

TPM 2.0-modulen er nødvendig i Windows 11 som en “viktig byggestein” for en rekke funksjoner – som identitetsbeskyttelse med Windows Hello, BitLocker og så videre.

TPM hjelper også til med å kryptere data slik at om maskinen din noen gang blir stjålet, blir all informasjon på harddisken beskyttet forutsatt at TPM fortsatt er aktivert, hvilket forklarer hvorfor Windows 11 krever det på systemnivå.

Ikke for BIOS-bajaser

Siden mange TPM’er kanskje ikke er aktivert som standard betyr det at brukerne må innom BIOS. Og ett feiltrekk sies å kunne resultere i en ødelagt maskin.

Hvis ikke du vet bør du ta maskinen til noen som vet. En datatekniker bør kunne håndtere aktivering av en sovende TPM. Hvis han ødelegger maskinen er det hans problem, ikke ditt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse