Project Taara
Prosjektet var opprinnelig ment for å distribuere trådløst nett mellom stratosfæriske heliumballonger. Foto: X

Annonse


Sendte 700TB over 4 km med laserteknologi

Den globale internettrafikken forventes å vokse med 24 prosent årlig. Fiberoptikk kan avhjelpe veksten, men utrulling av fibernettverk er tidkrevende og dyrt. Googles morselskap Alphabet har utviklet trådløs 20 Gbps+ bredbåndslink som kan spare oss for mye grøftegraving.

FSOC kan skape en 20 Gbps+ bredbåndslink mellom to punkter med klar siktelinje

I januar avsluttet Alphabet “Project Loon”, et initiativ som undersøkte bruk av stratosfæriske heliumballonger for å distribuere trådløst internett (et forsøk på å bruke soldrevne droner ble avsluttet i 2017). En del av den teknologien som ble utviklet i Loon-prosjektet er blitt videreført, spesielt “Free Space Optical Communications” (FSOC) som opprinnelig var ment å forbinde de høytflyvende ballongene. Nå er denne teknologien aktivt i bruk og leverer høyhastighets bredbånd til mennesker i Afrika.

Trådløs optisk forbindelse over Kongofloden

FSOC kan skape en 20 Gbps+ bredbåndslink mellom to punkter med klar siktelinje. Alphabets moonshot-laboratorium X har bygget opp Project Taara for å gi FSOC en sjanse. De startet med å etablere forbindelser i India for noen år siden og hadde et par pilotprosjekter i Kenya. Igår avslørte X at de har skapt trådløs optisk forbindelse tvers over Kongofloden fra Brazzaville og Kinshasa i henholdsvis Republikken Kongo og Den demokratiske republikken Kongo.

700 TB data på tyve dager

Lederen av Project Taara Baris Erkmen, sier at forbindelsen supplerte fiberforbindelsene som blir brukt av den lokale telepartneren Econet, med 700 TB data på tyve dager. Grunnen til at de tester teknologien på dette stedet er ikke bare klimaet som ifølge Project Taara er bedre egnet for trådløs optisk kommunikasjon enn tåkete storbyer, men hindringene elven representerer. Brazzaville og Kinshasa ligger bare få kilometer fra hverandre, men en fiberforbindelse dem imellom må legges i en sløyfe på nesten 400 kilometer.

Annonse


99,9 prosents tilgjengelighet

Til tross for at Taaras kommunikasjon ikke er beskyttet av fysisk fiber, sier Taara at forbindelsen hadde 99,9 prosent tilgjengelighet i testperioden og sluttbrukerne kunne ikke skjelne mellom kommunikasjon på FSOC og fiber. Taara opplevde heller ikke værforhold som påvirket forbindelsen. Forbindelsen justerer lasereffekten underveis og viste seg å ha stor motstandskraft overfor dis, lett regn, fugler og andre hindringer, samt at peking og sporing er forbedret.

Gif: X

Project Taara-forbindelser må naturligvis plasseres høyt siden de må kunne se hverandre, og som du kan se i GIF’en ovenfor justerer de speilene automatisk slik at “en lysstråle treffer et mål på fem centimeter som er ti kilometer unna”. Hvis systemet av en eller annen grunn feiler kan tilkoblingen fjernstyres før de sender teknikere ut.

Annonse