applemisterfolka15ytelse
Apple har tapt talenter til Qualcomms Nuvia-avdeling. Det skal være en av årsakene til svakere ytelsesforbedringer i år. Det store spørsmålet er om neste års A16 er en helt ny brikke, og ikke bare en 0,5 oppgradering av A14 som A15 er.

Annonse


Hevder Apple har mistet grepet: sammenlignet A15-ytelsen med gammel brikke

Er det virkelig slik at Apples ytelse-dominans begynner å forsvinne, og at det er årsaken til at selskapet sammenlignet A15-ytelsen mot A12 lansert i 2018?

Er Apple på defensiven?

Det er et sleipt grep å sammenligne med en så gammel brikke, da er det jo ikke rart ytelsen er 40 prosent bedre som Apple skrøt av på tirsdag.

Merk også at iPhone 13 GPU-ytelsen er langt lavere enn den i årets Pro-modeller grunnet en kjerne mindre.

Med andre ord er Apples nye strategi å ikke lenger levere samme ytelse uansett iPhone, akkurat som med M1 Mac-ene, så dette er noe du må være obs på fremover og ikke minst på fredag da forhåndsbestillingene starter. iPad mini kan allerede bestilles, og leveres 24. september for de som var kjapt ute, og noen dager senere om man bestiller nå,.

SemiAnalysis hevder at Apple har mistet viktige folk i brikke-teamet, og at de derfor heller ikke endret CPU-en i noen særlig grad i år.

Annonse


SemiAnalysis tror at den neste generasjonen kjerner er utsatt fra 2021 til 2022 fordi det er for få CPU-utviklere

SemiAnalysis

Det er flere årsaker til at Apple måtte sammenligne med en eldre brikke.

Apple Watch Series 7 er en Series 6,5

Merk at Apple Watch Series 7 som alle forventet skulle få et drastisk nytt design og mye bedre batterilevetid ikke har noen av delen, og at brikken er den samme som i fjorårets Series 6. Dette forsterker SemiAnalysis sin påstand om at Apple sliter med å holde på de mest talentfulle folkene og at de kanskje sliter med produksjonen.

Som allerede nevnt, i stedet for å direkte-sammenligne med selskapets egen A14-brikke lansert i år, forklarte Apple at CPU-en er “50 prosent kjappere enn konkurrentene og at GPU-en er 30 til 50 prosent kjappere avhengig om den har fire eller fem kjerner”, som oppsummert av SemiAnalysis.

Den viktigste tingen å notere seg er at CPU-forbedringene er identiske i forhold til A12 til A15 som de er fra A12 til A15. GPU-forbedringene er ganske omponerneede emed en 38,5 prosent forbedring. Dette er mer enn A13 og A14 kombinert.

SemiAnalysis
Apples iPhone 13 Pro-reklamemateriell.

Apple har måttet at i for å øke ytelsen

Samtidig påpeker SA at ytelsesforbedringene er svake når man ser hvor mange flere transistorer som er å finne i A15: 15 milliarder, en økning fra 11,8 milliarder i A14.

CPU-en har den samme 16 kjerner NPU-en som A14 leverte, men TOPS-en (“TOPS” er hvor mange matematiske beregninger som kan utføres i sekundet) på 15,8 i stedet for A14 sine 11. Ikke dårlig. Det er også en ny video-behandler og dekoder som det enda ikke er bekreftet støtter AV1-videokodeken.

Mellomlagringen er økt til 32MB, noe som er en dobling “for å mate GPU-en bedre og senke energiforbruket”. De tror også at Apple har oppgradert fra LPDDR5 fra tidligere brukte LDDDR4X.

Slik oppsummerer de Apples situasjon

“Vi tror Apple var nødt til å utsette neste generasjons CPU-kjerne, fordi de har mistet mange flinke mennesker. I stedet for en ny CPU-kjerne, bruker de en modifisert versjon av fjorårets. En av disse modifikasjonene er relatert til CPU-kjernenes MMU. Dette arbeidet ble gjort for den kommende og lignende “M1x” generasjonen brikker til Mac.

En del av grunnene til denne endringen er relatert til større minnesstørrelser og virtualiseringsfunksjoner/støtte. I tillegg kan det også være andre små endringer, men vi trenger maskinvare i hånden for å analysere dette korrekt. Vi er heller ikke sikre på om “Avalance” og “Blizzard” er de neste generasjonen kjerner, eller om de er dagens modifiserte “Avalance” og “Blizzard” kjerner.

Uavhengig av svake CPU-gevinster og potensielle kjernearkitekturforsinkelser, er Apple fortsatt lederen i ytelse per watt. Med Intels designteam som begynner å komme tilbake på sporet, og AMD som gjør nesten alt feilfritt, og Qualcomm som snart kommer som en hammer med Nuvia-kjerner, er vi ikke sikre på om ledelsen vil kunne opprettholdes av Apple.

A11 og A12 ga bare 8,3 prosent ytelses-forbedringer, men nå kan de ikke vise til CPU-forbedringer i det hele tatt, så la oss krysse fingrene og håpe at A16 er brikkens om leverer store design-endringer.”

Annonse