Instagram reduserer livet til en ubrutt strøm av lykkelige øyeblikk. Foto: Daniel Xavier, Pexels
Instagram reduserer livet til en ubrutt strøm av lykkelige øyeblikk. Foto: Daniel Xavier, Pexels

Annonse


Mark Zuckerberg hemmeligholder forskning han ikke liker

Mark Zuckerberg hevder offentlig at Instagram er bra for velværen. Men forskning initiert av Facebook selv viser et annet bilde. Ingen lever i en ubrutt strøm av lykkelige øyeblikk.

Instagram reduserer livet til en ubrutt strøm av lykkelige øyeblikk

Facebook er godt kjent med de skadelige effektene Instagram har på unge mennesker og spesielt jenter, selv om det amerikanske selskapet hevder noe annet offentlig. Det fremgår av interne dokumenter som er lekket til Wall Street Journal. 

Selvmordstanker

Ifølge rapporten som er bestilt av Facebook, har forskere i flere år konkludert med at Instagram virker skadelig på en betydelig andel unge mennesker. Hver tredje tenåringsjente opparbeider en mer negativ oppfatning av sin egen kropp på grunn av Instagram, og et ikke ubetydelig antall tenåringer mener de har fått selvmordstanker på grunn av Instagram. Tendensen til å dele bare de beste øyeblikkene leder noen inn i negativ oppførsel: “Aspekter ved Instagram forverrer livet til en ‘perfekt storm’”, siterer WSJ.

Verre enn konkurrentene

Tenåringer gir Instagram skylden for økningen av angst og depresjon, ifølge en presentasjon av forskningen som sirkulerer internt i Facebook. Noen av de negative konsekvensene for mental velvære er eksplisitt knyttet til Instagram og ikke til sosiale nettverk generelt, har forskergruppen konkludert med. Dette gjelder først og fremst sosiale sammenligninger, dvs. når mennesker vurderer sin egenverdi i sammenligning med andres tiltrekningskraft, rikdom og suksess. TikTok handler mer om utseende, Snapchat handler om morsomme filtre som fremmedgjør og forvrenger ansiktet. Bare på Instagram er fokuset så konsentrert om kropp og livsstil. 

Annonse


Varsleren ber om beskyttelse

Når dette er sagt må det tilføyes at analysene ikke finner negative konsekvenser for alle brukerne. For de fleste oppveier de positive mulighetene de negative.

Rapporten fra Wall Street Journal er også denne gang basert på interne dokumenter som er lekket av en anonym varsler internt på Facebook som har anmodet om føderal beskyttelse som varsler. Tirsdag avslørte avisen at Facebook hadde ulike “standarder” for ulike mennesker, millioner av kjendiser verden over er favorisert. 

Les ITavisen: Facebooks hemmelige regelverk skiller mellom “eliten” og folk flest

Neste er eget Instagram for barn

Avsløringen om at Facebook er godt klar over de skadelige konsekvensene av Instagram på unge menneskers psyke, kommer på et ubeleilig tidspunkt for selskapet. Til tross for at selskapet ikke har utviklet effektive tiltak for å motvirke tilsvarende negative konsekvenser, er de allerede i gang med å utvide tjenesten med “Instagram for barn”. En mengde private og offentlige organisasjoner samt representanter for myndighetene i flere land, har protestert personlig overfor Facebooks sjef Mark Zuckerberg og uttalt at Facebook allerede har mislykkes i å beskytte barns velferd på sine eksisterende plattformer.

Amerikanske myndigheter reagerer

Richard Blumenthal og Marsha Blackburn som hver for seg representerer demokratene og republikanerne i Det amerikanske senatet, sier at de vil iverksette en undersøkelse av hvordan Facebook Inc.s foto- og videodelingstjeneste Instagram påvirker unge brukere etter avsløringene.

Senatorene som sitter i utvalget for forbrukerbeskyttelse, produkt- og datasikkerhet, sier at de står i kontakt med varsleren. 

Vi vil bruke alle ressurser vi har til rådighet til å undersøke hva Facebook visste og når de visste det, herunder å søke ytterligere dokumentasjon og forfølge vitneutsagn. Wall Street Journals rapportering er kanskje bare toppen av isfjellet. 

Richard Blumenthal og Marsha Blackburn, amerikanske senatorer

Annonse