Presset mot Aplple og Google øker. Foto: Paul Szewczyk Unsplash
Presset mot Aplple og Google øker. Foto: Paul Szewczyk Unsplash

Annonse


Syd-Korea vedtar anti-Google/Apple-lov

Syd-Koreas nasjonalforsamling vedtok tirsdag et lovforslag som vil forby store plattformeiere som Google og Apple å begrense apputviklere til innebygde betalingssystemer. Lovforslaget forventes å bli undertegnet av president Moon Jae-in da det er hans parti som står bak lovutkastet.

Loven et slag mot Google og Apple

Loven er et slag mot Google og Apple som begge krever at kjøp i app skal alene gå gjennom deres systemer – ikke gjennom eksterne betalingsordninger – hvilket Google og Apple krever en andel på 30 prosent for. Hvis teknologiselskapene ikke overholder den nye loven risikerer de bøter på opptil tre prosent av omsetningen deres i Syd-Korea.

“Bidrar til å holde Android gratis”

Ingen av de to selskapene er begeistret for loven. I en uttalelse forsvarte Google sine gebyrer med at de “bidrar til å holde Android gratis”, og det gir utviklerne “verktøyene og en global plattform med tilgang til milliarder av forbrukere rundt om i verden”.

På samme måte som det koster penger å utvikle en app, koster det penger å bygge og vedlikeholde et operativsystem og en appbutikk. Vi vil overveie hvordan vi kan overholde denne loven samtidig som vi utvikler og vedlikeholder et operativsystem og en appbutikk av høy kvalitet. Vi vil dele mer i løpet av de neste ukene.

Google

“Brukerens tillit til App Store vil avta

Den foreslåtte loven om telekommunikasjon vil sette brukere som kjøper digitale varer fra andre kilder i fare for svindel, undergrave deres personvern, gjøre det vanskelig å administrere kjøp, og gjøre funksjoner og foreldrekontroll mindre effektivt. Vi tror brukerens tillit til App Store vil avta som følge av forslaget – noe som fører til færre muligheter for de over 482 000 registrerte utviklerne i Korea som til dags dato har tjent mer enn 8,55 billioner KRW med Apple.

Apple

Lobbyister for de to selskapene skal ha argumentert overfor amerikanske myndigheter med at den koreanske lovgivningen bryter med en handelsavtale mellom de to land ettersom den søker å kontrollere amerikanske selskapers handlinger.

Annonse


Flere land ønsker å bryte opp monopolene

Loven kan få innvirkning på hvordan Googles Play Store og Apples App Store gjør forretninger globalt, Syd-Korea er nemlig ikke eneste land som prøver å røske opp i amerikanske teknologigiganters monopolistiske forretningsmodell. 

Referanselovgivning for andre land

Russland krever at gadgets kommer preinstallert med apper laget av russiske utviklere. Australia overveier å regulere tjenester som Apple Pay og Google Pay. Medlemmer av den amerikanske regjeringen har foreslått lovgivning som ligner den sydkoreanske. Wall Street Journal skriver at Syd-Koreas nye lovgivning kan ende opp som referanselovgivning for konkurransemyndighetene i andre land.

Apple og Google har prøvd å gjøre seg spiselig

Både Apple og Google har prøvd å demme opp for misnøyen gjennom endringer i butikk-policyene. Apple introduserte programmet App Store Small Business som halverte Apples andel fra utviklere som tjener mindre enn en million dollar i året på butikken. Apple har også gått med på å la utviklere informere brukerne om betalingsalternativer utenfor App Store, dog gjennom e-post, ikke gjennom appen. Google vil “bare” ta 15 prosent av utviklernes første million dollar i stedet for 30 prosent.

Epic Games

Både Apple og Google har møtt juridiske utfordringer på området, og den mest omtalte er Epic Games. Epics argumenter er forskjellig mot hvert av de to selskapene, men de deler kjerne: Dominans over appbutikkene. Begge sakene pågår fortsatt.

Annonse