ANNONSE: Nye avslører at Nordmenn har feriert for nesten to milliarder lånte penger sommeren 2021

Annonsørinnhold

En oppgang i usikret forbruksgjeld på hele 1 prosent i juli skyldes nordmenns ferieplaner. Det bekymrer inkassosjef, mens daglig leder i Gjeldsregisteret mener gjeldsutviklingen går i rett retning.

De fleste nordmenn er på tampen av sin ferie, eller har rundet av ferien sin allerede. For lommebokens del kan det koke ekstra i ettertid.

2. august kunne Gjeldsregisteret publisere ferske tall som viser at nordmenns samlede forbruksgjeld har økt med 1,6 milliarder bare i juli.

Det tyder altså på at ferien, i stor grad, har blitt finansiert med lånte penger.

Ser tydelig at det er feriebruk

Daglig leder i inkassopartner, Geir Grindland, mener folk har lånt penger over en lav sko i ferien.

– Folk har gått litt bananas i ferien, det kan du se på bruken. De tallene du ser nå er helt tydelig feriebruk, sier Geir Grindland, daglig leder i Inkassopartner i et intervju med Børsen.

Ifølge daglig leder i Gjeldsregisteret, Geir Årrestad, hadde man ventet en økning i juli i år. Årrestad trekker blant annet frem gjenåpningen av samfunnet som en konsekvens.

–  Tallene viser som ventet at forbruket i juli steg på grunn av gjenåpningen, ferietid og høyere aktivitetsnivå i sommervarmen. Selv om den samlede gjelden går opp viser likevel tallgrunnlaget at de fleste betaler kredittkortregningene i tide, og omfanget av forbrukslån og forfalt kredittkortgjeld holder seg reelt sett stabilt på et lavt nivå, forteller Årrestad i en pressemelding.

ØKER: Slik ser bruken av kredittkort ut de første sju månedene i 2021. Foto: Skjermdump fra Gjeldsregisteret.no

Samtidig viser tall fra juli 2020 en langt høyere samlet usikret gjeld blant nordmenn. Til sammenligning er gjelden redusert med hele 14,4 milliarder kroner, ifølge tall fra Gjeldsregisteret.

Inkassogjelden øker

Det har også vært en bekymring i forbindelse med inkassogjeld.

På slutten av 2020 kunne tall fra Experian avsløre at nordmenn var skyldig i totalt 114 milliarder kroner i inkassogjeld. Det er 6 milliarder kroner mer enn i 2019.

Samme Experian kunne vise oppsiktsvekkende tall av nordmenns misligholdte inkassogjeld i januar i år. Totalt er det snakk om 57, 8 milliarder kroner.

Ekstra grunn til bekymring når det kommer til forbrukslån

Finanstilsynets rapport for april kunne avdekke at misligholdsandelen for forbrukslån var på 14 prosent ved utgangen av 2020, det er en økning fra 11,1 prosent i 2019.

Banker med spissing på nettopp forbrukslån, kunne vise til enda verre tall, med en misligholdsandel på 20,5 prosent. I 2019 var andelen på 15,4 prosent.

De samme bankene kan tilby lån på dagen med en vanvittig høy rente, som enkelt kan føre til et mislighold av lånet. Dette er noe Lånepenger.no jobber daglig med å holde oversikt over. I følge de så ønsker mange nordmenn å søke lån uten kredittsjekk, sikkerhet/pant, mm.

Grindland blir bekymret over denne utviklingen kombinert med økt kredittkortforbruk i ferien.

– Det er naturlig at en del ikke vil klare å betale forbrukslånet eller kredittkortgjelda. Hvor mye av dette blir usikret gjeld som har forfalt? spør han.

Lånepenger.no samarbeider med Regnr.no – Hvem eier bilen, for å finne ut hvilke fordringer forskjellige biler har før de skal taes lån på.